energielabel


energielabel 1.0

afbeelding

Bron: B.scholten
( CC BY-SA 3.0 )

(natuur, milieu en energievoorziening; (vooral) in Nederland)

label dat aangeeft hoeveel energie een apparaat, auto of huis gemiddeld verbruikt; label dat vermeldt in welke energieklasse een apparaat, auto of huis valt; informatielabel dat aangeeft hoe energiezuinig een apparaat, auto of huis is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een energielabel…

is een label

  • [Kleur] wordt meestal weergegeven als een kleurcode, waarbij groen staat voor een hoge energie-efficiëntie en rood voor een lage efficiëntie
  • [Functie] dient om te kunnen zien hoeveel energie een apparaat, auto of huis gemiddeld verbruikt
  • [Ordening of volgorde] is onderverdeeld in de categorieën van A tot en met G, waarbij A het zuinigst in energieverbruik is en G het minst zuinig
  • [Onstoffelijke inhoud] vermeldt in welke energieklasse een apparaat, auto of huis valt; geeft aan hoe energiezuinig een apparaat, auto of huis is
  • [Recht] is wettelijk verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning
  • [Onderscheid of tegenstelling] is een minder uitgebreid document dan het energieprestatiecertificaat omdat het geen aanvullende informatie bevat over de gebruikte materialen, de isolatie, de ventilatie en andere aspecten van de energieprestaties van een gebouw en geen aanbevelingen bevat voor mogelijke verbeteringen

Hoofdsemagram: label


Algemene voorbeelden


Vanaf 1 januari moeten huizen die te koop worden aangeboden over een energielabel beschikken. Dit label laat het energieverbruik van het huis zien. Huiseigenaren moeten daarvoor een gecertificeerd keuringsbedrijf inschakelen, dat het huis in een halfuurtje keurt. En daar gaat het mis, aldus de VEH: keuringsbedrijven hoeven maar één gecertificeerde medewerker in huis te hebben om vervolgens ook andere medewerkers energielabels toe te laten kennen.

Elsevier,

Het ministerie van Economische Zaken praat met een aantal organisaties over de invoering van een zogenaamd energie-label voor elektrische huishoudelijke apparaten. Op zo'n label moet komen te staan hoeveel stroom het apparaat gedurende een bepaalde tijd verbruikt.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010959340:mpeg21:a0194,

Op EPC's staat sinds 2019 een energielabel, van F (energieverslindend) tot A+ (heel energiezuinig). Naast het energielabel toont het EPC ook de berekende energiescore. Dat is het berekende energieverbruik per jaar en per m² bruikbare vloeroppervlakte (kWh/m² jaar).

https://www.vlaanderen.be/epc-voor-een-residentiele-eenheid/uitleg-bij-de-onderdelen-van-het-epc-residentiele-eenheid

Energielabels maken het je makkelijk om te kiezen, want ze laten in één oogopslag zien welke apparaten, auto's en woningen zuinig omgaan met energie.

http://www.energielabel.nl/

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een energielabel hebben

Nieuwe personenauto's hebben een energielabel. Het label geeft informatie over het energieverbruik van een auto. Auto's met een A-label zijn het meest efficiënt met brandstof. Auto's met G-label het minst.

http://www.vrom.nl/pagina.html?id=9288

  • een energielabel dragen

Sinds januari 1997 moeten alle koel- en vriesapparatuur een energielabel dragen. Dit geeft een aanduiding van het energieverbruik van het toestel. Het krijgt een bepaalde klasse toegewezen, van A tot G. Klasse A toestellen verbruiken minstens 55% energie minder dan een toestel uit klasse D (normverbruik).

http://www.easy.be/immo/grotewerken/immo_keuken.asp

met adjectief ervoor


  • een definitief energielabel
  • een voorlopig energielabel

In januari en februari 2015 krijgen alle vijf miljoen huiseigenaren, die nog geen energielabel hadden, een voorlopig energielabel per post thuis gestuurd. Dit label is gebaseerd op onder meer bouwjaar en is bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning.

http://www.energielabel.nl/woningen

Vanaf 1 januari 2015 is het bij verkoop, verhuur of oplevering verplicht om van het voorlopige energielabel zelf een definitief energielabel te maken.

http://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/energielabel-installatiekeuringen/energielabel/definitief-energielabel

met voorzetselgroep


Voorzetsel: voor

  • een energielabel voor auto's
  • een energielabel voor woningen

Met het energielabel voor auto's zie je in één oogopslag hoe zuinig een nieuwe auto is, ten opzichte van andere auto's van vergelijkbare grootte. Een auto met energielabel A verbruikt zeker twintig procent minder brandstof dan een auto uit grootteklasse met een label C/D. Een auto met energielabel B is iets minder zuinig maar verbruikt nog altijd tien tot twintig procent minder brandstof.

http://www.energielabel.nl/autos

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen.

http://www.energielabel.nl/woningen

overig


  • energielabel A
  • energielabel C

Energieklasse. De toestellen worden ingedeeld in categorieën van A tot G. De meeste wasdrogers hebben tegenwoordig het energielabel C.

http://www.deschouwwitgoed.nl/

Meersystemen-oven met Easy Cook functie en pyrolyse - Easy Cook 8 posities - twee pyrolysemogelijkheden: eco en normaal - 8 ovenfuncties met voorkeurstemperaturen [...] - elektronische temperatuurregeling - energielabel A - aansluitwaarde 3,38 kW - onder een indcutiekookplaat in te bouwen.

http://www.keukeninbouw.nl/index.html?target=ATAGOvens.html,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Etymologie


Samenhangende woorden (betekenis) energieprestatiecertificaat