epc


epc 1.0

(natuur, milieu en energievoorziening; (vooral) in België; neologisme)

certificaat dat aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is, uitgedrukt in een energiescore, met daaraan een advies gekoppeld

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een epc…

is een certificaat

      Algemene voorbeelden


      Voor de duidelijkheid: ik heb me nog nooit beziggehouden met mijn ecologische voetafdruk. Ik heb geen zonnepanelen, ken het epc van ons huis niet, sta bij de keuze van wat ik eet geen moment stil bij de mogelijke impact daarvan op het klimaat, heb me nog nooit schuldig gevoeld wanneer ik het vliegtuig opstap en heb zelfs geen fiets.

      De Standaard,

      Ja, de Vlaamse regering heeft beslist dat de strafpunten voor dakisolatie wegvallen bij een goede epc-score. Woningen in open bebouwing ontspringen de dans bij een epc-score van 600 of lager. Bij halfopen bebouwing ligt de grens op 550, bij gesloten bebouwing op 450 en voor appartementen op 400. Blijft de VME dakisolatie wegstemmen, dan kunnen individuele verhuurders proberen om het epc van hun privaat appartement onder de 400 kWh/m 2 te duwen door bijvoorbeeld dubbele beglazing of een nieuwe verwarmingsketel te plaatsen.

      De Standaard,

      Op EPC's staat sinds 2019 een energielabel, van F (energieverslindend) tot A+ (heel energiezuinig). Naast het energielabel toont het EPC ook de berekende energiescore. Dat is het berekende energieverbruik per jaar en per m² bruikbare vloeroppervlakte (kWh/m² jaar).

      https://www.vlaanderen.be/epc-voor-een-residentiele-eenheid/uitleg-bij-de-onderdelen-van-het-epc-residentiele-eenheid

      Als eerste corporatie voorzag OFW in 2006 al haar 4.500 woningen van energieprestatiecertificaten (epc's). Woningzoekenden kunnen in één oogopslag zien of ze voor een energiezuinige of minder energiezuinige woning inschrijven. OFW gebruikte de energielabels al om huurders in slecht geïsoleerde huizen korting te geven, wat de corporatie een nominatie van VROM voor de Nettrofee opleverde. In 2008 zijn de energielabels verplicht, al is voorwaardelijk uitstel tot 2009 mogelijk.

      NRC Handelsblad,

      Wilt u een woning, appartement, studio, … overdragen (verkopen, schenken,...) of te huur stellen? Dan moet u een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben, opgemaakt door een erkende energiedeskundige.

      https://www.vlaanderen.be/energieprestatiecertificaat-epc-bij-overdracht-of-verhuur-van-een-wooneenheid

      In Limburg scoort Hasselt (294) het best en Herstappe (703) het slechtst. Een en ander blijkt uit het aantal energieprestatiecertificaten dat de laatste tien jaar is afgeleverd. De cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap slaan op appartementen, woningen en collectieve woongebouwen en zijn door de Vlaamse provincies verwerkt. Het energieprestatiecertificaat (EPC) is een theoretische waarde voor het energieverbruik van een woning, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar. Deze energiescore wordt berekend op basis van de oppervlakte, het volume, isolatie, verwarmingsinstallatie, enzovoort.

      Het Belang van Limburg,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2006
      Samenhangende woorden (betekenis) energielabel; energiescore