enkelspoor


enkelspoor 1.0

een spoor met één stel rails

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een enkelspoor…

is een spoor

  • [Deel] heeft één stel rails

    Hoofdsemagram: spoor


    Algemene voorbeelden


    Enkelspoor. Op een enkelsporig traject rijden de treinen in beide richtingen over hetzelfde spoor. Bij het maken van de dienstregeling voor een enkelsporig traject moet er rekening mee gehouden worden dat treinen in beide richtingen elkaar onderweg kunnen passeren (kruisen), anders kunnen er treinen op hetzelfde spoor terechtkomen. Op een enkelsporig baanvak kan alleen gekruist worden bij stations en korte dubbelsporige trajectdelen (vaak is zo'n dubbelsporig gedeelte een overblijfsel van een voormalig station, bijvoorbeeld bij Laren-Almen).

    http://wiki.ovinnederland.nl/wiki/Enkelspoor,

    In Italië ligt ongeveer zestienduizend kilometer rails, waarvan nog geen zesduizend dubbelsporig - zelfs een belangrijke ader als de lijn Bologna-Verona is nog enkelspoor.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • langs het enkelspoor

    Ypema's locomotief liep intussen langzaam, zeer langzaam, naar z'n uitgangspunt terug. Iedereen week nu ver achteruit van de baan om hem ruimte te geven; sommigen huiverden even zichtbaar en de kleinste kinderen waren gaan jengelen. De Majoor, de militaire arts van het kamp, was eindelijk gewaarschuwd door een boerenzoon op een trekpaard. Hij en z'n oppasser verschenen op de weg langs het enkelspoor te paard.

    De tramrace, F.B. Hotz,

    • via enkelspoor

    Waar mogelijk maakt de tram gebruik van bestaande railinfrastructuur. Als woongebieden zich te ver van de bestaande railverbinding hebben ontwikkeld wordt de rail naar de gebruiker gebracht in plaats van de gebruiker naar de rail. Is de beschikbare ruimte beperkt, dan gaat het voertuig zonodig via enkelspoor.

    http://www.ovmagazine.nl/,

    met telwoord ervoor


    • twee enkelsporen

    Links gaan twee enkelsporen op stoom verder. Een van deze lijnen is geblokkeerd met het plezierige effect dat er extra treinverkeer is.

    http://www.rail.nl/content/deelnvereuro/dlnrsvereur.htm

    met ander, nevengeschikt substantief


    • enkelsporen en dubbelsporen

    Bij de identificatie van het spoorwegnet wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten enkel- en dubbelsporen die al of niet geëlektrificeerd kunnen zijn.

    http://www.ngi.be/Common/articles/CA_Bsm/Bsm_nl.htm