epistemologie


epistemologie 1.0

wetenschap die het wezen, de verwervingsmethoden, de geldigheid en grenzen van menselijke kennis bestudeert; kennisleer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Epistemologie…

is een wetenschap

  • [Geheel] is een onderdeel van de wijsbegeerte
  • [Onstoffelijke inhoud] bestudeert het wezen, de verwervingsmethoden, de geldigheid en grenzen van menselijke kennis

    Algemene voorbeelden


    Ook de wetenschap en de specifieke wetenschappen zelf zijn het onderwerp van wijsgerig onderzoek. De moderne wetenschappen zijn immers een speciale manier om tot kennis te komen. Als zodanig zijn ze een onderzoeksobject voor dat gedeelte van de wijsbegeerte waarin men de mogelijkheid en de aard van en de criteria voor de betrouwbaarheid van kennis onderzoekt, met name de epistemologie of kennisleer.

    http://allserv.rug.ac.be/~tclaes/tomsplace/Esthetica.htm

    Epistemologie of kenleer onderzoekt de structuur en geldigheid van menselijke kennis [...]. Ze brengt een demarcatie aan tussen valabele en niet valabele kennisverwervingsmethodieken.

    http://users.skynet.be/kern/sysart.html

    Epistemologie of kennisleer is de tak van de filosofie die zich bezig houdt met de studie van de aard van kennis en met de grondslagen waarop geldigheidsaanspraken van kennis berusten. Maar het hebben van epistemologische principes is niet voorbehouden aan filosofen. In ieder mens schuilt tenminste een amateur-epistemoloog.

    http://fswopa.fsw.leidenuniv.nl/osje/zWOL2/prop/cur/cur14

    Vandaar ook mijn interesse naar "wat is nu bewijsvoering in de geneeskunde?", met aanhangsels naar wetenschapsfilosofie, epistemologie (studie van oorsprong, natuur, methode en limieten van de wetenschap [...]) en zo verder.

    http://www.skepp.be/thema/interview_betz.html,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding