etsgrond


etsgrond 1.0

afbeelding

Bron: Jens Rusch
( CC BY-SA 3.0 )

substantie of deklaag die men op een etsplaat aanbrengt en die de gedeelten daarvan beschermt die niet door de bijtende chemische etsvloeistof mogen worden aangetast

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een etsgrond…

is een laag

 • [Functie] dient om de delen van de etsplaat te beschermen die niet mogen worden aangetast door de etsvloeistof
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is bestendig tegen de bijtende chemische, veelal zure of zoute oplossing waarmee men etst
 • [Behandeling of bewerking] wordt met een etsnaald voorzien van een tekening

  Algemene voorbeelden


  De tekening wordt in spiegelbeeld in de etsgrond aangebracht met een etsnaald. De door deze etsnaald uitgekraste delen van de etsgrond worden dan blootgesteld aan een verdund zuur, dat op die plaats het metaal wegvreet.

  http://de-cooman.be/jan/nl/etstechniek.htm,

  Zachte etsgrond [...]. Deze nieuwe generatie etsgrond is ontworpen als onderdeel van het "acrylic-resist etssysteem". Het resultaat in lijnvoering van de ets is vergelijkbaar met de tradionele harde etsgronden. Het wordt in een dunne gelijkmatige laag, met de kwast, op de plaat aangebracht. Na droging kan het worden bewerkt met alle normale etsgereedschappen.

  http://www.polymetaal.nl/siteNL/Linkdocs/Lascaux/lascaux-zachte-etsgrond.htm

  Meestal maakt een etsplaat meerdere processen mee en werk ik met verschillende technieken op een plaat; drogenaald, tekenvernis, afdekvernis, zachte etsgrond en harde etsgrond.

  http://pauletteintveld.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=1