eurowees 1.0
(neologisme)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een eurowees…
is een kind; is een persoon
- [Plaats] woont over het algemeen in Oost-Europa, meestal in Polen
- [Toepassingsgebied of bereik] is door zijn ouders achtergelaten omdat dezen vanwege de slechte economische omstandigheden in eigen land in West-Europa gaan werken
Algemene voorbeelden
Ik ben twee keer op werkbezoek geweest in Polen en wat mij daar het meest trof, was een nieuw woord dat ik nog niet kende, het woord "eurowezen". Er waren miljoenen Polen in het buitenland aan het werk, terwijl hun kinderen achterbleven in eigen land, opgevangen door het oudste broertje of zusje, door opa's en oma's.
Eurowees, achtergelaten met broertje, hond en schildpad. De honderdduizenden Polen die in West-Europa werken, laten vaak hun kinderen achter. Alleen of bij de grootouders [...]. Sinds Polen vier jaar geleden lid werd van de Europese Unie is het aantal Polen dat in het buitenland werkt razendsnel gestegen – en daarmee ook het aantal kinderen dat door de ouders in de steek wordt gelaten. Ze worden ze door hun grootouders opgevangen, komen, in het slechtste geval, in een weeshuis terecht of moeten het, zoals Makowiak, alleen zien te redden.
Hoeveel 'Eurowezen' Polen precies telt, valt moeilijk te zeggen. Voorzichtige schattingen spreken van honderdduizend, maar het zouden er wel eens veel meer kunnen zijn [...]. Makowiak was 16 toen zijn vader in 2006 naar Nederland verhuisde [...]. Makowiak bleef alleen achter. Hij wilde zijn studie niet opgeven [...]. Voor zijn vertrek naar Nederland was zijn vader, een gewezen politieagent, werkloos. Maar zelfs als hij werk had gehad, was hij waarschijnlijk vertrokken. 'Hier had hij misschien duizend zloty kunnen verdienen, in Nederland ook duizend, maar dan euro's', kun je Makowiak in de documentaire horen uitleggen.
Twee maanden geleden zag Schrijvers plotseling de directrice van een van de kinderhuizen die hulp krijgen van Tomcio Paluch in het NOS-journaal. "Het was een item over Eurowezen. Veel Polen trekken naar het buitenland om geld te verdienen en laten hun kinderen achter. Als er geen familie is die de zorg kan overnemen, komen die kinderen in weeshuizen terecht waar ze soms al jaren verblijven. Dat is een schrijnend probleem."
Woordfamilie
Als deel van een afleiding
Etymologie
Aard herkomst | inheems woord |
---|---|
Vroegste datering | 2008 |
Omstandigheden opkomst | Het woord kwam op toen met de toetreding van Polen tot de Europese Unie de grenzen opengingen en Polen zonder werkvergunning in West-Europa konden gaan werken. |
Benoemingsmotief | Wordt zo genoemd omdat de ouders het kind achterlaten om zelf euro's te gaan verdienen. |