evenementenbier


evenementenbier 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen; neologisme)

bier met een relatief laag alcoholpercentage dat wordt verkocht op grootschalige evenementen waar kans is op ordeverstoringen, bijvoorbeeld voetbalwedstrijden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Evenementenbier…

is bier; is een drank

  • [Ingrediënt] is bier met een laag alcoholpercentage, meestal maar twee procent
  • [Doel of bestemming] wordt geschonken om al te grote dronkenschap te voorkomen en eventuele daaruit voortvloeiende ordeverstoringen
  • [Onderscheid of tegenstelling] heeft een lager alcoholpercentage dan veel ander bier
  • [Omstandigheid] wordt geschonken op grootschalige evenementen, bv. sportwedstijden en festivals

Hoofdsemagram: bier


Algemene voorbeelden


Is het sport? Die eeuwige vraag stellen dartliefhebbers zich niet bij de WK in Alexandra Palace. Het is een gelegenheid om op te vallen. Het spel wordt ondertussen steeds serieuzer, mede door toedoen van Nederlandse spelers. Voordat hij gaat zitten, laat Ben Patton de opblaaskameel om zijn heupen leeglopen. Zijn vijf vrienden doen hetzelfde. Op de lange tafel hebben de Londenaren een paar pullen evenementenbier gezet, een schril contrast met het mineraalwater op het podium.

de Volkskrant,

Men is niet heilig nee, hier. Maar men pist tenminste nog in eigen portiek. Waarom moeten die provincialen zich allemaal hier komen misdragen? In Hendrik Ido Ambacht is die kroeg tegenover de kerk ook vast open, met op het Kerkplein wedstrijden zaklopen en spijkerpoepen. Oei, de kosmopoliet is wakker. Rommel verkopen in de Jordaan en het Vondelpark, dat is vooruitstrevend. Je weet toch nog hoe de kroegbazen te hoop liepen toen de burgemeester alcoholarm surrogaatbier wilde invoeren om de boel in toom te houden? De horeca als één dikke kastelein op de barricaden, want die vermaledijde provincialen zouden eens thuisblijven! Evenementenbier is bocht. Men mag ook best een biertje komen drinken. Maar moet je zien hoe die stad erbij ligt!

Parool,

De presentatrice sprak met een verslaggever aan het front. Hoe is de sfeer? Nou, nog betrekkelijk rustig. Wat bedoel je met betrekkelijk? Nou, wat ik zeg, de ME zit nog in de wagens. Kijken ze al grimmig? Dat wel! Héél grimmig. En wordt er veel bier gedronken? Met sloten gaat het erin, maar het is evenementenbier. Weet je zeker dat er nog geen Turken door Italianen de hersens zijn ingeslagen? Dat kan ik van mijn plek niet goed zien. Maar je hoort toch wel dat gekraak van de eerste botten? Nou je het zegt!

NRC Handelsblad,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2000
Samenhangende woorden (betekenis) festivalbier