ex-voorzitter


ex-voorzitter 1.0

iemand die vroeger voorzitter was; voormalig voorzitter

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ex-voorzitter…

is een persoon

   Algemene voorbeelden


   Verhofstadt vond gehoor bij de Volksunie en bij Agalev, voor een aanpassing van de regels voor verkiezingen. Ook voormalig CVP-voorzitter Johan Van Hecke en enkele van zijn jonge partijgenoten toonden interesse. Dat laatste leidde tot geharrewar in de CVP [...]. Sommige CVP'ers kijken met lede of boze ogen naar het optreden van hun ex-voorzitter.

   De Standaard,

   In tegenstelling tot parlementen in het noorden van Europa is de vergaderzaal des volks geen kale, ascetische ruimte waarin de letterlijke woorden tellen. De Kamer is morsig in het debat, maar eert eerbiedwaardigen; zijn ex-voorzitters en de voormalige premiers. Op de marmeren pijlers staan de bustes van de vroegere premiers - van Paul Vanden Boeynants tot Wilfried Martens - alsof het allen staatsmannen waren. En de muren zijn versierd met portretten van de ex-voorzitters.

   De Standaard,

   Uit het rapport blijkt dat de accountant W. van der M. van Ernst Young opmerkelijk harde noten kraakt over de vergoedingen en declaraties van de ex-voorzitter.

   De Telegraaf,

   Combinatiemogelijkheden


   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: van

   G.S., 55 jaar, gepensioneerd machinist en ex-voorzitter van de ACOD-afdeling van de spoormannen van Hoei.

   http://www.pvda.be/belgie/nmbs/referendum/nmbs.htm

   8 augustus 1994. Roeslan Chasboelatov, ex-voorzitter van het Sovjet-parlement, keert naar zijn geboorteland Tsjetsjenië terug om de oppositie tegen Doedajev te leiden.

   NRC,

   In Brussel overleed donderdagochtend Gerald Blaton, ex-voorzitter van Seraing en sinds de fusie met Standard, lid van de raad van bestuur van de fusieclub.

   De Standaard,

   In de Commissie van Paul Volcker, ex-voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, zetelen vertegenwoordigers van Zwitserland, banken en joodse organisaties.

   De Standaard,

   "Daniël Cardon (de ex-voorzitter van de BBL, nvdr.) gaf ons op papier vijf procent van de stemrechten, maar we denken dat dat in werkelijkheid meer dan het dubbele zou kunnen zijn", zei beheerder Marc Mahieu op een persconferentie.

   De Standaard,

   Joep van den Nieuwenhuyzen, de ex-voorzitter van de Begemann-groep, die onlangs werd vrijgesproken van beurshandel met voorkennis, is samen met een Aziatische partner kandidaat om de failliete vliegtuigbouwer Fokker over te nemen.

   De Standaard,

   De kamer van inbeschuldigingstelling in Gent heeft vrijdag de aanhouding bevestigd van E.G., ex-voorzitter van Eendracht Aalst en ex-voorzitter van de beursvennootschap Goethals Co.

   De Standaard,

   Hongkong zal dan verder bewijzen dat Oost en West wel goed vermengd kunnen worden, aldus de gouverneur en ex-voorzitter van de Britse Conservatieven die volgend jaar wellicht terugkeert naar de Britse politiek.

   De Standaard,

   Met drie petten op kan hij spreken. Als ex-burgemeester van Amsterdam, als ex-voorzitter van de commissie-Van Thijn, en als minister van binnenlandse zaken. Drs. E. van Thijn reageert graag op de uitkomsten van een enquête onder de Nederlandse burgemeesters.

   NRC,

   met eigennaam


   Het Aalsterse beurshuis verloor vorige week zijn vergunning in de nasleep van een schandaal rond ex-voorzitter Erik Goethals.

   De Standaard,

   Ex-voorzitter Marnix van Rij, die de coup in het CDA leidde maar daardoor zelf ook beschadigd is, stelde zich gisterenavond als eerste officieel kandidaat voor het vacante lijsttrekkerschap.

   De Telegraaf,

   De regering-Dehaene is voorlopig gered, met de nadruk op voorlopig, want het mag duidelijk zijn dat de affaire-Dassault nog maar in haar beginfase staat, dat de hoofdrolspelers uit de omgeving van ex-voorzitter Spitaels nog veel te vertellen hebben.

   De Standaard,

   Volgende week krijgt Zwartsluis huis-aan-huis een actiekrant in de bus. Er lagen dinsdagavond reeds drie exemplaren op de bestuurstafel. De beide ex-voorzitters Jan Ridderinkhof en Lou Bouma, alsmede de huidige voorzitter Angelika Vos, kregen ieder een exemplaar aangeboden.

   Meppeler Courant,

   De vroegere directeur van Olympique Marseille [...] heeft gisteren voor grote consternatie gezorgd. Op de eerste dag van rechtszaak tegen ex-voorzitter Bernard Tapie beweerde hij in mei 1993 in opdracht van Tapie spelers van Valenciennes te hebben omgekocht.

   NRC,

   Ex-voorzitter Constant Vanden Stock (83), een van de hoofdrolspelers in deze onverkwikkelijke zaak, nam niet aan de vergadering deel.

   De Standaard,