excentrisch


excentrisch 1.0

buiten het middelpunt van iets gelegen of bevestigd

Algemene voorbeelden


Een verrukkelijke manier van voortbewegen biedt Giovanni Gessi met zijn "Gymnastiektoestel" uit 1978. Het is een step waarvan de plank excentrisch aan het achterwiel is vastgemaakt. De berijder maakt vaart door in het juiste ritme te hupsen.

(onbekend) , NRC,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • excentrische as

Bij speciaal daarvoor gemaakte frames kan een trapas uit het midden geplaatst worden. Dit wordt een Excentrische as genoemd. Door de trapas iets te draaien regel je de kettingspanning [...]. Het nadeel van een Excentrische as is dat je gereedschap nodig hebt om de ketting op spanning te zetten.

http://www.vakantiefietser.nl/producten/rohloff-naaf/

excentrisch 2.0

(wetenschap; natuurkunde en astronomie)

( Met betrekking tot de beweging van hemellichamen)
zich niet rond een vast middelpunt voltrekkend; niet-cirkelvormig

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • excentrische baan

Planetoïden zijn veelal kleine rotsachtige hemellichamen die rond de zon bewegen in vaak excentrische banen, waarvan sommige zich kunnen uitstrekken tot binnen die van de aarde en andere tot voorbij die van Saturnus.

http://www.astro.uva.nl/encyclopedie/

Waarom is de afstand waarop Mars de Aarde passeert iedere keer verschillend? Het antwoord heeft te maken met de excentrische baan van de Rode Planeet. In tegenstelling tot de Aarde, die in een vrijwel cirkelvormige baan om de Zon draait, heeft de baan van Mars de vorm van een ellips.

http://www.marssociety.nl/oppositie.php,

excentrisch 3.0

buiten het centrum van een plaats of gebied gelegen

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • excentrische ligging

Bij de gymnastieklokalen blijft het naschools gebruik enigszins achter. Dit kan vooral worden verklaard door het feit, dat deze accommodaties zowel qua afmeting als inrichting minder geschikt zijn voor sportgebruik. In een aantal gevallen is er tevens sprake van een excentrische ligging.

www.hardenberg.nl/smartsite1030.htm,

met werkwoord


  • excentrisch gelegen
  • excentrisch liggen

Het station lag excentrisch, was hem verteld. Hij diende een bus of taxi te nemen [...]. Hij had een aversie tegen bussen, liep op een taxi toe. 'Het gemeentehuis, alstublieft.'

Engelen van het duister, Jan Siebelink,

excentrisch 4.0

(sport en recreatie)

( Met betrekking tot spierbewegingen en spieroefeningen)
waarbij de spier langer wordt tijdens het leveren van arbeid, meer in het bijzonder als gevolg van een uitwendige kracht

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • excentrische contractie
  • excentrische oefening
  • excentrische overbelasting

Excentrische contractie. Bij een concentrische contractie wordt de spier korter [...]. Bij een excentrische contractie wordt de spier langer ten gevolge van een uitwendige kracht (ondanks activatie van de spier). Dit is voorgesteld door een zwaar gewicht waaronder het steunvlak wordt weggehaald. De spier kan niet de kracht produceren om het gewicht omhoog te houden, kan het gewicht echter wel in zijn 'val' afremmen (vertraging).

http://www.stichtingiton.nl/boeken/text_30.pdf

Oefentherapie (3 maal per week en dagelijks thuis). Rekkingsoefeningen voor de kuitspieren tot de pijngrens. Spierversterkende oefeningen van voetboogspieren en kuitspieren, aanvankelijk onbelast, geleidelijk opvoeren tot kuitenwip (met de voorvoet op een traptrede staande intensief op en neer bewegen). Er kunnen eventueel ook excentrische oefeningen worden gedaan, maar toepassing daarvan vergt goede instructie en begeleiding.

http://home-1.tiscali.nl/~knmg0260/map%20sportmedisch/chronletsel.html

Lange tijd werd aangenomen, dat chemische veranderingen van de pH-waarde van de spier de spierpijn veroorzaakte. Als oorzaak hiervoor werden genoemd de excentrische overbelasting van de musculatuur en een storing in de microcirculatie, die een verminderde stofwisseling en daarmee gepaard gaande lagere pH-waarde (zuur milieu) veroorzaakte.

http://www.gosmt.nl/Tekst/literatuurstudie.htm