executieverkoop 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Executieverkoop…
is verkoop
- [Functie] dient om de schuldeiser of schuldeisers financieel tegemoet te komen
- [Legitimiteit] wordt bekrachtigd door een rechter
- [Toepassingsgebied of bereik] betreft de verkoop van verbeurdverklaarde en in beslag genomen bezittingen van iemand die zijn schulden niet meer kan betalen
Algemene voorbeelden
Er bestaan twee soorten "gedwongen" verkopen: de executieverkopen en veilingen b.v. bij faillissement. Executieverkopen vinden plaats nadat een bevoegde rechter een vonnis heeft uitgesproken, dit vonnis is betekend (overhandigd aan betrokkene) en er is executoriaal beslag gelegd.
De waarde van de collecties werd bij een taxatie in opdracht van de bank begin dit jaar geschat op ongeveer 300 miljoen gulden. Bij een veiling of een executieverkoop zou de opbrengst naar schatting slechts 100 miljoen gulden opleveren.
'Ik heb er geen zin meer in', antwoordde hij. 'Hij heeft zijn kans gehad.' De Zwollenaar is al diverse malen ingeschakeld om niet betaalde huur te incasseren. Overigens wacht de S. ook nog de executieverkoop van de inboedel om een andere schuldeiser tevreden te stellen.
Veilingen zijn, in tegenspraak tot executieverkopen, vrijwillige verkopingen. In een faillissement komt het vaker voor dat de curator verzoekt om een veiling te organiseren. De goederen worden dan door de curator ingebracht.
Stel: een potentiele koper biedt hfl. 100,= voor een item, de veilingmeester kent hem dit item toe: komt er dan nog een bepaalde opslag op de prijs (veilingkosten, enz. enz.). De wet bepaalt dat bij een executieveiling (na beslag volgt executieverkoop) geen kosten aan de koper in rekening mogen worden gebracht.
Mocht de aankoop door MGM Cinemas niet doorgaan, dan zal de exploitatie van de 14 theaters niet in gevaar komen. De huurovereenkomsten zullen, ongeacht de afloop, door de executieverkoop niet worden aangetast, zegt huurder MGM Cinemas.
De ING bank had bij de Stergroep eind 1991 voor 270 miljoen gulden aan leningen uitstaan, met als onderpand aandelen van De Ster en aanverwante bv's, de Bibliotheca Philosophica Hermetica en Dutch Renaissance Art Amsterdam. Volgens een anonieme bron van Het Financieele Dagblad bleken de kunst- en boekencollecties bij een taxatie in opdracht van de bank op papier 300 miljoen waard te zijn, overigens ongeveer het bedrag waarvoor ze in de boeken stonden. Verondersteld werd dat de opbrengst bij een executieverkoop of een veiling echter niet meer dan dertig of veertig procent daarvan zou bedragen.