extremist


extremist 1.0

iemand die bij het najagen van doelen grensoverschrijdende methoden gebruikt; iemand die er extreme, radicale, extremistische denkbeelden opna houdt; iemand die extreme doelen najaagt; iemand die op extreme wijze doelen najaagt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een extremist…

is een persoon

 • [Groep] maakt doorgaans deel uit van een groepering, een organisatie
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gebruikt bij het najagen van doelen grensoverschrijdende methoden; houdt er extreme, radicale, extremistische denkbeelden op na; jaagt extreme doelen na; jaagt op extreme wijze doelen na

  Algemene voorbeelden


  "We moeten een Europees niveau bereiken, en dat is een niveau zonder Hongaarse scholen, Hongaarse faculteiten en Hongaarse universiteiten", aldus Funar. Na de Roemeense presidentsverkiezingen van de herfst van vorig jaar, waarbij Funar al in de eerste ronde uit de race werd geworpen, heeft hij zich een tijdje stil gehouden. Vorige week maakte de omstreden extremist echter zijn rentrée op de voorpagina's van de Roemeense kranten.

  NRC,

  Radicale groepen als de Libanese beweging Hezbollah en die van de Palestijnse terroristenleider Abu Nidal (die overigens nooit veel met de islam van doen heeft gehad) probeerden de ongeveer 300 aanwezigen uit 80 landen te overtuigen dat een compromis met het Westen zinloos was. De Jordaanse extremist Laith Shibailat bij voorbeeld stelde juist voor alle samenwerking met het Westen te vermijden.

  NRC,

  Nazi's en andere extremisten die elkaar in Yahoo!-clubs en chatboxen ontmoeten, worden sinds kort geconfronteerd met tolerantiecampagnes. Op de advertentieruimte is regelmatig een banner van de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Tolerance.org te zien. "Het is een nieuwe manier om mensen te bereiken", zegt de directeur van de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie.

  ANP,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • Albanese extremisten
  • blanke extremisten
  • islamitische extremisten
  • joodse extremisten
  • Palestijnse extremisten
  • protestantse extremisten
  • rechtse extremisten
  • religieuze extremisten

  Het Parlement veroordeelt het geweld van de Albanese extremisten aan de grens tussen Macedonië en Joegoslavië en de provocaties op het grondgebied van Macedonië.

  http://www.europarl.eu.int/home/default_nl.htm,

  "Persoonlijk denk ik dat we op een burgeroorlog afstevenen." Ondanks deze stoere taal, lijken de twee jaar geleden gepleegde bomaanslagen een laatste oprisping te zijn geweest van blanke extremisten die zwoeren te zullen blijven strijden voor apartheid.

  De Standaard,

  Hoewel duidelijke aanwijzingen nog ontbreken zijn islamitische extremisten de hoofdverdachten van de zware bomaanslag van dinsdagavond in een Parijse ondergrondse trein.

  De Standaard,

  Hij was een van de nationalistische burgemeesters op de westelijke Jordaanoever, die verzet boden tegen de Israëlische bezetter. Een verzet dat hij betaalde met het verlies van zijn twee benen: in 1980 plaatsten joodse extremisten een bom in zijn auto.

  De Standaard,

  De VS en Israël willen naar metoden zoeken om het terrorisme, vooral dat van de Palestijnse extremisten, te bestrijden.

  De Standaard,

  Uit onderzoek is gebleken dat twee aanslagen op leden van Sinn Fein vermoedelijk het werk waren van protestantse extremisten.

  De Standaard,

  Skinheads hebben zaterdagnacht de herdenkingsdienst verstoord voor vier zigeuners die vorige week bij een bomaanslag door rechtse extremisten om het leven zijn gekomen.

  NRC,

  De vraag dringt zich dan ook op of de wereld thans moet vrezen voor een toename van buitenzinnig of redeloos geweld door religieuze extremisten. Bij alle gruwelijke details moet vastgesteld worden dat, afgezien van de gifgasaanval in Tokio en de massale slachtingen in Algerije, er nog immer een zekere correlatie bestaat tussen de 'uitgekozen' slachtoffers en het beoogde politieke doel.

  http://www. minbzk. nl/pdf/vh/bvd/rapp_terrorisme_positionering_bvd_4-01. pdf,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: in

  • extremisten in Bagdad
  • extremisten in Burundi
  • extremisten in Gaza

  De Australische ex-gijzelaar, de freelance journalist John Martinkus, heeft voor veel opschudding gezorgd in Australië. Bij zijn terugkomst in Sydney dinsdag, na het afgelopen weekend ongeveer 24 uur te zijn vastgehouden door extremisten in Bagdad, deed hij een aantal uitlatingen waarmee hij suggereerde dat de executie van Britse en Amerikaanse gijzelaars begrijpelijk is.

  http://www.tiscali.nl/content/article/nbuit/575791.htm,

  De Kenyaanse president, Daniel arap Moi, wees erop dat extremisten in Burundi het vredesplan op de helling zetten. "Ik heb ernstige reserves als extremisten van beide kanten niet met vrede instemmen", zei hij net voor zijn ontmoeting met de Ugandese president.

  De Standaard,

  9 april 1995 - Twee aanslagen door islamitische extremisten in Gaza. Een Amerikaan en zeven Israelische soldaten gedood; ruim 40 gewonden.

  NRC,

  in voorzetselgroep


  • door een extremist
  • door extremisten

  Rabin was premier toen Israël de historische Oslo-akkoorden sloot met de Palestijnse bevrijdingsbeweging PLO van Yasser Arafat. Een jaar geleden werd hij na een politieke meeting waarin hij het vredesproces verdedigde, door een Joods extremist doodgeschoten.

  De Standaard,

  Het Algerijnse dagblad Liberté zal vandaag gewoon verschijnen, ondanks het feit dat een van zijn journalisten, Zine Eddine Aliou Salah, gisteren werd vermoord. Salah was door extremisten al herhaaldelijk met de dood bedreigd; zijn naam kwam voor op een zwarte lijst van de GIA.

  NRC,

  Wij veroordelen het door extremisten veroorzaakte geweld en doen een beroep op de daders om onmiddellijk te stoppen met hun illegale activiteiten. Iedere extremistische activiteit en de mogelijkheid dat het geweld escaleert, houdt een aanhoudende bedreiging in voor de stabiliteit in het gebied, en in het bijzonder voor de buurlanden.

  http://www.nato.int/docu/other/nl/2000/p00-124nl.htm,

  De actie begon na een stakingsoproep door islamitische groepen op 19 maart, waarna zes gendarmes en politieagenten door extremisten werden gedood.

  NRC,

  Abortusdokters zitten al in een moeilijk parket omdat zij en hun gezinnen geterroriseerd worden door extremisten uit de anti-abortus-beweging. Er zijn er de afgelopen twee jaar al vijf medewerkers van abortusklinieken vermoord.

  NRC,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • extremisten en fundamentalisten

  Hij uit zijn respect voor de islam en het Algerijnse volk dat hij dierbaar liefhad. Voorts dankt hij God en vraagt hij nadrukkelijk onze moslim-broeders niet te verwarren met extremisten en fundamentalisten die van de islam een karikatuur maken.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen