factchecken


factchecken 1.0

(neologisme)

nagaan of beweringen in overeenstemming zijn met of berusten op feiten; nagaan of beweringen in overeenstemming zijn met de werkelijkheid; nagaan of beweringen waar zijn; ook overgankelijk: het waarheidsgehalte checken van

Semagram (extra betekenisinformatie)


Factchecken…

is nagaan; is een handeling

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is nagaan of beweringen op feiten berusten; is nagaan of beweringen waar zijn

    Algemene voorbeelden


    Het toverwoord van deze verkiezingen: factchecken. Geen politicus kon er omheen deze verkiezingen: de factchecker. Kon je vroeger misschien nog makkelijk wegkomen met een leugentje, nu wordt iedere uitspraak drie keer gecontroleerd op waarheid. Zowel bij Nieuwsuur, als RTL schoven factcheckers aan om de feiten op tafel te leggen. En ook de kranten deden gezellig mee [...]. Hoeveel er nu ook wordt gefactcheckt, eigenlijk is het natuurlijk iets wat journalisten altijd al doen.

    http://nos.nl/op3/artikel/417920-het-toverwoord-van-deze-verkiezingen-factchecken.html,

    "Als je bij een tijdschrift als The New Yorker factchecker bent, heb je één van de hoogtes posities in het bedrijf. Elk artikel wat daar wordt geschreven gaat langs de factcheckafdeling. Elk bewering of jaartal wordt gecheckt en mensen die worden gequoot worden ook echt nagebeld." Toch gaan politici er niet minder om liegen in Amerika. "Er werd nog steeds zoveel gefactcheckt, omdat er nog steeds zoveel leugentjes worden verkocht. Veel campagneteams gaan er vanuit dat de spotjes van 30 seconden blijven hangen bij de kiezer en niet wat een factchecker er de volgende dag in een chique krant over schrijft."

    http://nos.nl/op3/artikel/417920-het-toverwoord-van-deze-verkiezingen-factchecken.html,

    Nieuwsuur factcheckte gisteren de volgende uitspraak van Diederik Samsom: "We zijn een land waar de inkomensverschillen relatief klein zijn. Er zijn maar een paar landen die gelukkiger zijn en dat zijn landen waar de inkomensverschillen nog net iets kleiner zijn." Die uitspraak beoordeelde de Nieuwsuur-redactie als "half waar", omdat er zowel landen zijn met kleinere inkomensverschillen (Denemarken) als grotere verschillen (VS en Australië) waar men tevredener is dan in Nederland.

    http://sargasso.nl/factcheck-factcheck-inkomensongelijkheid/

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst onzeker
    Vroegste datering 2001
    Bijzonderheden Het woord factchecken bestaat uit Engelse woorden, maar is waarschijnlijk niet overgenomen uit het Engels.