fanatiekeling


fanatiekeling 1.0

iemand die zeer fanatiek is; fanatiek persoon; in negatieve zin ook: iemand die al te fanatiek is; iemand die bezeten is van iets

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een fanatiekeling…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is (zeer) fanatiek; is soms te fanatiek; is soms zelfs bezeten van iets

  Algemene voorbeelden


  En zoals het weer wisselde, wisselt ook de mentaliteit van de deelnemers. De meesten komen voor hun plezier, lachen heel wat af. En pakken als ze dorst hebben een pilsje. Terwijl de fanatiekelingen in het gezelschap een fles water of een blikje energiedrank aan de lippen zetten. De heren van Regrassa, één van de deelnemers aan het triovolleybal, behoren tot die laatste categorie.

  Meppeler Courant,

  In een onderschrift bij die foto was er sprake van fanatiekelingen die in hun schuilloopgraven en mitrailleursnesten hardnekkig weerstand hadden geboden aan de geallieerde troepen maar die ten slotte met de hulp van het plaatselijke verzet uitgeschakeld waren 's nachts.

  Volgend jaar in Berchem, Leo Pleysier,

  Mensen die een fototoestel in aanslag brachten voor de neus van de aanstormende renners, pas op het laatste moment baan ruimden, armen die plots vooruit priemden om de favorieten aan te wijzen, her en der een fanatiekeling zelfs die zich met zijn stoeltje op de straat had geïnstalleerd om toch maar niks te missen.

  De Standaard,

  Je hebt de kolonisten, onder wie fanatiekelingen die de oorlog van 1967 zien als het begin van de Verlossing, die zal eindigen met de komst van de Messias.

  De Standaard,

  Voor de fanatiekelingen: Indoor Skibaan Ski Promotion uit Deventer organiseert een afkickreis. Aan het einde van dit seizoen organiseren zij een reis naar het Franse Val Thorens. Op een hoogte van 2300 meter kan daar, ook in de laatste week van het seizoen, zeker nog geskied worden.

  http://www.skiing.nl/

  Voor de "fanatiekelingen" wordt er zowel in het winterseizoen als in het zomerseizoen een dames en heren single kompetitie georganiseerd. Iedere deelnemer/deelneemster speelt in het totaal 15 wedstrijden van 1 uur verdeeld over 3 speelperiodes.

  http://www.geldropbanen.nl/index.html

  'De Duitsers hebben de beste dokters ter wereld, de beste mecaniciens, de beste ingenieurs. Gezonden door Belial in zijn tanks vol vuur en zwavel, die tachtig legioenen commandeert, en zich nu maarschalk Göring noemt.' Dat deze fanatiekeling het beroep van de voedstervader van Jezus mocht uitvoeren, het was ongehoord.

  Het verdriet van België, Hugo Claus,

  Combinatiemogelijkheden


  met koppelwerkwoord


  • een fanatiekeling zijn

  Xandria zat, zoals altijd op een vrijdagavond, te lezen uit haar kleine maar interessante boekenkollektie. Zij was erg geïnteresseerd in het bovennatuurlijke, het spirituele. Je kon eigenlijk zeggen dat ze een fanatiekeling was.

  http://users.tijd.com/delink/,

  In een ander leven, zo'n 20 jaar geleden, woonde ik 'en commune', waar macrobiotisch werd gegeten. Ik was een even volgzame als onnozele leerling van de communepatriarch, een naar look stinkende fanatiekeling.

  http://www.weet-wat-je-eet.nl/read.php/2/2,

  met adjectief ervoor


  • een charismatische fanatiekeling
  • communistische fanatiekelingen
  • meedogenloze fanatiekelingen
  • religieuze fanatiekelingen

  Of het nu om een revival van de Moederkerk gaat of om New Age-achtige stromingen, God is terug in de maatschappelijke arena. Ook Michaël Zeeman signaleert dat in zijn essay God zij met ons: "Wie het slagveld van meningen probeert te overzien stelt vast dat Hij vandaag de dag in essentie 'een maatje' is. Die je 'herinnert aan wat je kan', een man 'naar wie toe je veel gevoelens kwijt kunt', benevens een 'charismatische fanatiekeling', 'bijna overtuigd van Zijn gelijk', een 'abstractie', zij het 'best wel concreet' - en dat Hij daarenboven op nog zo'n vijftig andere minstens zo slappe en modieuze wijzen gekarakteriseerd kan worden."

  De Standaard,

  Misschien waren het inderdaad stuk voor stuk communistische fanatiekelingen, maar de bekwame manier waarop ze ons hun troepenbewegingen wisten te verbergen, dwong respect af.

  Koud, Geertrui Daem,

  Afghanistan bloedt dood door dat stel meedogenloze fanatiekelingen die als grootste leverancier van heroïne de wereld vergiftigen en ondertussen uit zijn op de jihad.

  De gelukkige, Mensje van Keulen,

  Beschikten zij nog over voldoende middelen om aanslagen te plegen na alle operaties die overal in Europa, en in het bijzonder in België, tegen deze religieuze fanatiekelingen zijn gevoerd?

  http://www.polfed.be/old_site/rw/revue/149/rev_149.htm

  • de echte fanatiekelingen

  De echte fanatiekelingen lieten in het vooruitzicht van de Tour zelfs hun familienamen veranderen: heren en dames als Sterckx (6de), De Vliegher, Van Geel, Lamont, Opdecam, Steylemans, Rampelberg, Lossie en last but not least De Bus.

  De Standaard,

  Eventueel kan aan de achterkant nog een steun naar de trekhaak gemaakt worden, of/en aan de voorkant een touw naar de bumper, omdat tijdens snel rijden een grote luchtdruk boven de motorkap ontstaat die de vlieger omhoog probeert te duwen. De echte fanatiekelingen hebben gelaste permanente konstructies op hun auto.

  http://www.zeilvliegen.nl/

  met substantief ervoor


  • een bende fanatiekelingen
  • een groep fanatiekelingen
  • een stel fanatiekelingen

  "Die Spekpater is niet meer dan een showman en de goeroe van een bende fanatiekelingen binnen de Kerk."

  De Standaard,

  Als een groep fanatiekelingen het stadhuis binnendringt en een gesprek met de burgemeester afdwingt, krijgt het nerveuze mannetje hulp uit onverwachte hoek.

  Als kersensap, Dimitri Bontenakel,

  Er is een hoofdstuk over de gang van zaken aan boord van het schip, de spanningen onder het hogere kader, de dreigende muiterij, de schipbreuk en de dramatische gebeurtenissen op de Australische eilandjes. Daar vermoordde een kleine groep fanatiekelingen 125 van hun medeopvarenden.

  NRC,

  Afghanistan bloedt dood door dat stel meedogenloze fanatiekelingen die als grootste leverancier van heroïne de wereld vergiftigen en ondertussen uit zijn op de jihad.

  De gelukkige, Mensje van Keulen,

  met telwoord ervoor


  • de eerste fanatiekelingen

  Intussen roepen de eerste fanatiekelingen op om de flash mob in te zetten voor politieke manifestaties, geïnspireerd door het recentelijk verschenen boek Smart Mobs - The Next Social Revolution van Howard Rheingold.

  De Morgen,

  • 14.000 fanatiekelingen
  • drie fanatiekelingen

  Ondanks de in het publiek gegooide bijbels van hoofdact Stryper viel het water de hele dag met bakken uit de veelbezongen hemel. 14.000 fanatiekelingen trotseerden het hemelgeweld.

  http://www.dynamo-open-air.com/history/nedhistory.html,

  Drie Big Scale Belanca's van elk zo'n 3.30m, 160cc boxermotors stonden op de kop van de baan en gingen van start. Deze reuzen werden binnen de eigen club van Weert door drie fanatiekelingen gebouwd.

  http://airshow.cohost.nl/index.php?lang=nl,

  met onbepaald voornaamwoord


  • een enkele fanatiekeling
  • enkele fanatiekelingen

  Een enkele fanatiekeling verschijnt in vol leren ornaat.

  Meppeler Courant,

  De film toont de agitatie van enkele fanatiekelingen die een volkswijk van Algiers terroriseren en is in wezen een oproep voor religieuze verdraagzaamheid.

  De Standaard,

  Begin de jaren '70 is de wandelsport in onze contreien uit de startblokken geschoten en wel onder impuls van enkele fanatiekelingen, die vooral in Nederland de wandelmicrobe te pakken hadden gekregen.

  http://www.dwarsdoorbrakel.be/historiek0.html

  met eigennaam


  Even opfrissen, een warme trui en fanatiekeling Merckx zat alweer in het zadel. Na de tweehonderd kilometer van de Waalse Pijl een extra ommetje naar het hotel in Luik.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding