fiksen


fiksen 1.0

(informeel)

iets klaarspelen; iets regelen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Fiksen…

is een handeling

   Algemene voorbeelden


   Meisjes vooraan op de dansvloer begonnen te joelen. Ik speelde in een trance [...]. Ik werd verdomme geïnspireerd door dat gejoel [...]. Toen de lichten in de zaal anderhalf uur later weer aangingen, hadden we zowat onze ziel uit ons lijf gespeeld. Ik had het gefikst.

   Bas, Annie Van Keymeulen,

   Combinatiemogelijkheden


   met object


   • een karwei fiksen
   • een zaak fiksen

   De schoorsteenveger met de pretogen hoefde mij niet lang uit te leggen hoe belangrijk het was om jaarlijks de schoorsteen te laten vegen [...]. 'Moet de kachel dan uit?' Ja, dat moest, maar het karwei zou zo gefikst zijn en intussen kon mevrouw het beste maar weer in bed duiken, want ze konden wel zien dat het met mij niet zo best gesteld was.

   Twee eendjes en wat brood, Renate Rubinstein

   met indirect object


   • iets fiksen voor iemand

   Zes Franstalige politici behorend tot drie partijen hielden Michel Nihoul een hand boven het hoofd. Enkelen gaven een goedgeplaatste voorzet bij Justitie wanneer de Brusselse zakenman een voorwaardelijke invrijheidsstelling moest fiksen voor vrienden. Anderen deden een goed woordje voor Nihoul en zijn ex-vriendin Annie Bouty wanneer die documenten nodig hadden voor buitenlanders.

   De Standaard,

   met object en bijwoord


   • iets even fiksen

   Stelt u zich eens voor: 10 mannen die onder leiding van een lerares koken [...] proberen een eenvoudige maaltijd klaar te maken [...]. U kookt voor uzelf een maaltijd en gaat daarna gezamenlijk deze opeten, wat op zichzelf al een gezellig moment is en een trots gevoel geeft van: 'dit heb ik toch maar even gefikst'.

   Meppeler Courant,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   fiksen 2.0

   (informeel)

   iets in orde brengen; iets herstellen

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Fiksen…

   is een handeling

     Algemene voorbeelden


     Walter Van Os is de pr-man van de Unie van de Belgische kappers en zelf 45 jaar kapper. Hij heeft kapsels laten mislukken als leerling-kapper, kapsels zien mislukken en mislukte kapsels opnieuw gefikst.

     De Morgen,

     Op zijn stuur blinken twee zilverkleurige pinnen. "Hier zitten de spiegels normaal op vast", verklaart hij, "maar spiegels zijn voor meisjes." Den Deef draait zijn scooter vaak open om nog wat te fiksen. Zijn vrienden zijn onder de indruk.

     De Morgen,