filmdistributeur


filmdistributeur 1.0

iemand die voor zijn beroep films op de markt brengt; persoon die er voor zorgt dat een film gaat draaien in de bioscoop; distributeur van films; vaak ook: bedrijf met dergelijke handelsactiviteit

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een filmdistributeur…

is een bedrijf; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] brengt films op de markt, zoekt uit hoe die het beste verkocht kunnen worden en bepaalt in welke bioscopen ze gaan draaien
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

    Algemene voorbeelden


    Hij was filmdistributeur, schreef in de jaren tachtig voor Haagse Post [...], vertrok als medewerker van Het Financieele Dagblad naar Zuid-Afrika, en in 1994 vestigde hij zich een jaar met vrouw en kinderen 'tussen de avocado's net buiten Los Angeles', om stukken over Hollywood te maken voor het Algemeen Dagblad en de Veronica-gids.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/564024/2000/09/21/Je-kunt-ook-de-maan-willen.dhtml,

    Moge een van de vele al dan niet gesubsidieerde Nederlandse filmdistributeurs nog eens de moed scheppen ook die film uit te brengen.

    NRC,

    Pathé is binnen de filmbranche niet alléén actief in bioscoopexploitatie maar ook als producent van diverse groot uitgebrachte films, als filmdistributeur en als eigenaar van film- en videorechten.

    http://www.pathe.nl/

    Tot nu levert de uitgeverij nog niet voldoende op om van te bestaan, Mariëtte Rissenbeek heeft nog een baan bij een filmdistributeur, maar binnen twee jaar hoopt zij voldoende omzet te hebben om er niets meer naast te hoeven doen.

    NRC,

    Invoerders zoals Sony deden uiteraard hun duit in het zakje en schilderden de DVD af als het perfecte geschenk. Met hun dealernet organiseerden ze nog andere acties, waarbij ze bijvoorbeeld gebruik maakten van synergieën met de filmdistributeurs. "Bij aankoop van een DVD-lezer boden we bijvoorbeeld de mogelijkheid om gratis films te ontvangen," zegt Gust Kluft, persattaché bij Sony.

    http://www.mm.be/nl/articles/MM55artdvd.htm

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • publieke en commerciële omroepen, filmdistributeurs, bioscoopexploitanten, distributeurs van dvd's, video's en computergames, videotheken en detaillisten

    De publieke en commerciële omroepen, filmdistributeurs, bioscoopexploitanten, distributeurs van dvd's, video's en computergames, videotheken en detaillisten hebben samen Kijkwijzer opgezet.

    NRC,

    met eigennaam


    Haar vader, de filmdistributeur Jo Paerl, was in de meidagen van 1940 met zijn vrouw en zijn achttienjarige dochter toevallig in Brussel voor de opnamen van een nieuwe Nederlandse speelfilm die Van het een komt het ander zou heten, maar die nooit meer is gemaakt.

    NRC,

    Een samenwerking met filmdistributeur Buena Vista, dochter van Disney, heeft nu geleid tot een testintroductie op de markt.

    http://www.tweakers.be/nieuws/28667,

    Woordfamilie


    Overige woordfamilieleden