flexwoning 1.0
(bouw, gebouwen en huisvesting; neologisme)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een flexwoning…
is een woning; is een ruimte
- [Doel of bestemming] is meestal bestemd voor tijdelijke bewoning
- [Behandeling of bewerking] is een woning die eenvoudig, vaak prefab, te bouwen is en gemakkelijk verplaatsbaar, stapelbaar, splitsbaar of schakelbaar is
- [Belanghebbende of begunstigde] is vooral bedoeld voor mensen die acuut woonruimte nodig hebben, zogeten spoedzoekers, bv. statushouders, gescheiden mensen, etc.
Algemene voorbeelden
Kenmerkend aan flexwoningen is dat deze vaak alvast in de fabriek worden gebouwd (prefab). Dat maakt dat ze sneller kunnen worden neergezet dan 'gewone' huizen. Veel mensen denken bij een flexwoning nog aan een soort containerwoning, maar van dat imago klopt helemaal niets meer, vertelt Michiel Gieben van het Montfoortse bedrijf Jan Snel, dat flexwoningen bouwt. ,,Mensen die dat denken, leven nog flink terug in de tijd. Flexwoningen hebben dezelfde kwaliteit en comfort als 'gewone' woningen. Enige verschil is dat ze te verplaatsen zijn."
Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) heeft het Rijksvastgoedbedrijf opdracht gegeven een aanbesteding voor de bouw van 2.000 flexwoningen te doen. Daarmee hoopt hij de bouw van flexwoningen aan te jagen. Het kabinet wil tot en met 2024 37.000 flexwoningen bouwen in Nederland, maar daar zat tot nu toe weinig schot in. De woningen zijn bedoeld voor zogenoemde spoedzoekers, zoals statushouders, mensen die net zijn gescheiden of studenten zonder woning. Een van de redenen voor de 'bouwimpasse' van flexwoningen, is dat deze niet altijd rendabel zijn. Zo'n flexwoning wordt doorgaans voor vijftien, soms dertig jaar bewoond, zegt huizenmarkteconoom bij Rabobank Stefan Groot, terwijl een reguliere woning een veel langere levensduur heeft.
Het is dan ook opvallend dat wethouder Zita Pels (Volkshuisvesting) deze week in De Zwijger zei nog 'even te gaan overleggen' met collega-wethouder Van Dantzig (Woningbouw) of flexwoningen meetellen in de bouwambities van jaarlijks 7500 woningen. Het antwoord is namelijk niet moeilijk. Flex is tijdelijk, geen vervanging van een echte woning en als je doorstroming wilt stimuleren móét het boven op de ambitie van 7500 woningen komen en zeker niet ter vervanging ervan. Anders zitten de nieuwe dolgelukkige bewoners over tien jaar muurvast in hun flexwoning.
Woordfamilie
Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen
Overige woordfamilieleden
Etymologie
Aard herkomst | inheems woord |
---|---|
Vroegste datering | 2009 |
Samenhangende woorden (vorm) | flexhuren; spoedzoeker |