fonofobie


fonofobie 1.0

(psychologie en psychiatrie)

overgevoeligheid voor normale of harde omgevingsgeluiden en/of de angst dat ze bestaande symptomen (met name hoofdpijn) zullen verergeren of gehoorschade zullen toebrengen; geluidsschuwheid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Fonofobie…

is een fobie; is een aandoening

  • [Oorzaak] komt voor als tijdelijk bijverschijnsel van migraine, meningitis of een hersenschudding, maar ook als een chronische fobie voor plotselinge, harde geluiden
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan behandeld worden met medicatie in combinatie met (cognitieve) gedragstherapie; komt vaak tegelijk met hyperacusis voor
  • [Gelijkenis] treedt net als fotofobie (lichtschuwheid) vaak op bij migraine
  • [Onderscheid of tegenstelling] moet niet verward worden met hyperacusis, omdat geluiden daarbij als luider worden ervaren dan ze in feite klinken; moet niet verward worden met misofonie, omdat het daarbij gaat om een afkeer van specifieke geluiden

Algemene voorbeelden


Bij geluidsschuwheid (fonofobie), een angststoornis, heeft een patiënt een aanhoudende, abnormale, en ongegronde angst voor vaak normale, onschadelijke omgevingsgeluiden. Plotselinge harde en onverwachte geluiden veroorzaken bij patiënten met fonofobie reeds angstaanvallen.

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/182336-fonofobie-overgevoeligheid-voor-geluid-geluidsschuwheid.html

Fonofobie. Angst voor omgevingsgeluid. De angst dat die geluiden ons gehoor zullen beschadigen of de symptomen erger maken.

https://www.stichtinghoormij.nl/items/nl-nl/begrippen/f/fonofobie-,

Geluidsschuwheid mag niet verward worden met hyperacusis (overgevoeligheid voor bepaalde geluiden) of misofonie (sterke reactie op specifieke klanken). Fonofobie verwijst in bepaalde gevallen echter wel naar een extreme vorm van misofonie.

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/182336-fonofobie-overgevoeligheid-voor-geluid-geluidsschuwheid.html#synoniemen-fonofobie

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • mensen met fonofobie
  • patiënten met fonofobie

Hyperacusis kan soms verward worden met fonofobie en recruitment. Fonofobie is een angst voor bepaalde geluiden, deze angst is niet afhankelijk van de intensiteit van geluid. Mensen met fonofobie zullen de geluiden, waar ze angstig voor zijn, willen vermijden. Het verschil met hyperacusis is dat er bij hyperacusis geen sprake van angst is voor specifieke geluiden, er is een intolerantie voor geluiden vanaf een bepaald geluidsniveau (dit niveau is vaak verschillend).

https://www.rug.nl/research/portal/files/14620353/Hyperacusispdf.pdf,

Patiënten met fonofobie zijn bijvoorbeeld bang voor apparaten die plotseling harde geluiden maken, zoals een alarm. Een ander probleem voor patiënten met fonofobie is muziek die stil begint en plots luid wordt. Mensen die de inhoud van het liedje niet kennen, vinden de wijziging van het geluid verrassend, maar patiënten met fonofobie zijn bang voor zo'n "verrassende" situatie. Ook vinden patiënten het bijvoorbeeld enorm verontrustend en storend dat een ballon boven de capaciteit wordt opgeblazen, aangezien ze verwachten dat de ballon op een bepaald ogenblik kapot gaat knallen.

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/182336-fonofobie-overgevoeligheid-voor-geluid-geluidsschuwheid.html

met ander, nevengeschikt substantief


  • fotofobie en fonofobie
  • fotofobie of fonofobie

Patiënt A is een 42-jarige vrouw die in het verleden aan migraine had geleden: zij had aanvalsgewijze, hevige bonkende hoofdpijn gehad die gepaard ging met misselijkheid, braken, fotofobie en fonofobie.

https://www.ntvg.nl/artikelen/hoofdpijn-door-pijnstillers/volledig,

Soms wordt de hoofdpijn voorafgegaan door neurologische, focale verschijnselen, zoals schitteringen, gekleurde of donkere vlekken, soms zelfs gezichtsuitval [...]. Migraine zonder aura kent deze verschijnselen niet. Bij deze hoofdpijn is men vaak misselijk en gevoelig voor licht en geluid (foto- en fonofobie).

http://www.hoofdpijnpatienten.nl/migraine.htm

Spanningshoofdpijn wordt gedefinieerd als een drukkende of klemmende hoofdpijn gedurende minuten tot vele dagen zonder misselijkheid of braken. Fotofobie en fonofobie zijn afwezig of slechts een van beide komt voor.

https://www.henw.org/artikelen/spanningshoofdpijn,

Volgens de klassieke leer duurt de hoofdpijn bij migraine 4-72 h en zijn er vaak bijkomende verschijnselen in de vorm van misselijkheid, braken en foto- of fonofobie.

https://www.ntvg.nl/artikelen/migraine-en-tias-wellicht-meer-overlap-dan-verschil/volledig

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen