fopduik


fopduik 1.0

(voetbal; sport en recreatie; neologisme)

het zich met opzet en vaak op theatrale wijze laten vallen zonder dat de tegenstander een overtreding begaat, met de bedoeling een vrije trap of een strafschop mee te krijgen; gesimuleerde val; schwalbe
Geïntroduceerd door sportverslaggever en voetbalcommentator Evert ten Napel als Nederlands alternatief voor het gangbare, aan het Duits ontleende schwalbe.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een fopduik…

is een handeling

   Algemene voorbeelden


   Theo Walcott heeft de Engelse voetballiefhebbers vandaag zijn verontschuldiging aangeboden voor zijn fopduik in de bekerwedstrijd tegen Leeds. De val van Walcott zorgde in eerste instantie voor een penalty.

   http://www.rs.goal.com/nl/news/547/premier-league/2011/01/08/2296285/walcott-biedt-excuses-aan-voor-fopduik,

   Een 'fopduik' is vooral te herkennen aan armen die de lucht ingaan en een vooruitgestoken borstkas, zo blijkt uit het diepgravende onderzoek van de psycholoog. Spelers die een strafschop proberen te versieren, schudden hun lichaam vaak op plekken waar ze helemaal niet geraakt worden. De meeste aanstellers rollen na het vallen nog een paar keer door op de grond. Een ander kenmerk van een schwalbe is nog een paar meter doorlopen en daarna pas naar de grond gaan, zo heeft Morris 'ontdekt'.

   http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Sport/246154/Schwalbekoning-de-klos-scheidsrechter-herkent-fopduik.htm?rss=true,

   De bedenker van de term fopduik, NOS-commentator Evert ten Napel ('Ik hou niet van germanismes') gelooft evenwel niet dat Suarez ooit nog zijn leven zal beteren. 'Het zit zo ingebakken in de Zuid-Amerikaanse voetbalbalcultuur. Alles is daar geoorloofd om te winnen, ze schieten er zelfs scheidsrechters neer als het moet. Krijg dat er maar eens uit. Moeilijk. Voor het versieren van een strafschop krijg je in die contreien een standbeeld.'

   http://www.depers.nl/sport/260183/De-vallende-ziekte-van-Suarez.html,

   "Voetbal is voor slimmerikken, niet voor sukkels", luidde het commentaar van Valencia na afloop van het in 1-1 geëindigde duel. "Natuurlijk was het een fopduik." Naar aanleiding van de verklaringen van de drievoudig Colombiaans international, en na het bestuderen van de televisiebeelden, werd besloten hem één wedstrijd te schorsen.

   http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=77890,

   Schwalbe Machlas, 'Fopduik', 'Machlasje' en 'schwalbe', iets anders hoor je niet meer op de radio en op tv. Walgelijk zoals men op dit moment Machlas zwart maakt, waarom praat men nooit over de fopduiken waar van Hooijdonk, Thomassen en Kezman zich schuldig aan maken, en dit al meerdere seizoenen.

   Sp!ts,

   Collina is een professional met een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Zo is hij een verklaard tegenstander van de 'schwalbe'. Collina zou technologische ondersteuning willen om de fopduik te bestrijden.

   http://www.trouw.nl/krantenarchief/2002/06/29/2139229/Collina_haat_fopduik.html,

   Combinatiemogelijkheden


   als object bij een werkwoord


   ( Zie voor andere mogelijke combinaties bij schwalbe.)
   • een fopduik maken

   Adriano is door de Italiaanse voetbalbond voor twee competitieduels geschorst naar aanleiding van een schwalbe. De Braziliaanse aanvaller van Internazionale ging woensdag in de thuiswedstrijd tegen AS Roma in de 52e minuut naar de grond in het strafschopgebied en verdiende daarmee een penalty. Scheidsrechter Matteo Trefoloni had echter niet in de gaten dat Adriano een fopduik had gemaakt.

   http://sport.nieuws.nl/458762,

   Saulius Mikoliunas is voor twee wedstrijden geschorst vanwege het maken van een fopduik. De Litouwse international liet zich in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Schotland zonder aanleiding vallen in het strafschopgebied, waarna de arbiter Litouwen een penalty gaf.

   http://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/76838/litouwse-international-geschorst-na-fopduik/,

   Woordfamilie


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Etymologie


   Aard herkomst inheems woord
   Vroegste datering 2002
   Bedenker De Nederlandse sportverslaggever en voetbalcommentator Evert ten Napel.
   Benoemingsmotief Zo genoemd omdat men de val simuleert en daarmee de scheidsrechter wil "foppen".