schwalbe


schwalbe 1.0

(voetbal; sport en recreatie)

het zich met opzet en vaak op theatrale wijze laten vallen zonder dat de tegenstander een overtreding begaat, met de bedoeling een vrije trap of een strafschop mee te krijgen; gesimuleerde val; fopduik

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een schwalbe…

is een handeling

 • [Functie] dient om een vrije schop of strafschop mee te krijgen en de scheidsrechter te doen geloven dat de tegenstander een overtreding begaan heeft (en om die tegenstander aldus een gele of rode kaart aan te smeren)
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is volgens de spelregels niet toegestaan en kan door de scheidsrechter met een gele kaart bestraft worden
 • [Activiteit of handeling] bestaat uit vallen hoewel de tegenstander geen overtreding begaat
 • [Belanghebbende of begunstigde] is in het voordeel van de eigen ploeg als de scheidsrechter ten onrechte een vrije trap of strafschop toekent
 • [Betrokkene] gaat ten koste van een voetballer of voetbalster van de tegenstander, meestal een verdediger of verdedigster
 • [Handelende persoon] wordt uitgevoerd door een voetballer of voetbalster, meestal een aanvaller of aanvalster
 • [Waardering] wordt algemeen als onsportief gezien

Algemene voorbeelden


Uit TV-beelden bleek dat Dimitar Berbatov zeer gewillig tegen het gras ging bij de strafschop die Howard Webb hem toekende in de wedstrijd tegen Liverpool, maar de Bulgaar zelf wil van een schwalbe niks weten. "Natuurlijk was het een penalty", zei hij na afloop tegen ITV1. "Er was dusdanig contact dat ik mijn evenwicht verloor en mensen die mij goed kennen weten dat ik niet zomaar ga liggen."

http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=134087,

'Fopduik', 'Machlasje' en 'schwalbe', iets anders hoor je niet meer op de radio en op tv. Walgelijk zoals men op dit moment Machlas zwart maakt, waarom praat men nooit over de fopduiken waar van Hooijdonk, Thomassen en Kezman zich schuldig aan maken, en dit al meerdere seizoenen.

Sp!ts,

Schwalbe is het Duitse woord voor zwaluw, jawel de vogel. Lang geleden trouwens dat een Duits woord zo populair geweest is in het Nederlands. Hoe de Duitsers erbij komen, weet ik niet. Al zit er misschien enige gelijkenis in de manier waarop een zwaluw en een voetballer een duikvlucht naar de grond maken.

http://vrttaal.net/taaldatabanken_master/juist/020627.shtml,

Het wekt veel ergernis in de voetballerij: spelers die zich bezondigen aan een 'schwalbe'. De FIFA wil hier actief tegen optreden.

http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/buitenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2009/10_oktober/08/buitenland/1008_1230_schwalbe_strafbank.xml,

We hebben het over de Schwalbe, een 'stervende zwaan'. Een aanvaller die net doet of hij over het been van een verdediger is gevallen en zodoende een vrije trap of een strafschop versiert . Bernd Hölzenbein (een Duitser) liet zich in de WK-finale van 1974 over het been van Wim Jansen vallen. De Engelse scheidsrechter Taylor zag er een strafschop in en sindsdien worden Duitse voetballers gezien als de bedenkers van de Schwalbe.

NRC,

Een scheidsrechter die een strafschop durft fluiten of een rode kaart uit de achterzak opdiept, riskeert zijn vel. Als een stier op een rode lap stormen de slachtoffers van de beslissing op hem af; wil hij niet verscheurd worden, dan zet de ref het best even op een sprinten. Een bijkomende moeilijkheid is dat steeds meer moderne voetballers een teateropleiding op zak blijken te hebben. Aanvallers vallen als vliegen in de zone van de waarheid, spelers lijden helse pijnen. In Duitsland werd de Schwalbe (snoekduik) in de strafschopzone tot tiende kunst verheven. Wat is echt, wat is komedie? Joost mag het weten en zijn job is referee.

De Standaard,

Een goede schwalbe vereist een uitgekiende voorbereiding. Bij een fopduik mag de rest namelijk niet zien dat je niet echt geraakt werd. De duik naar de grond moet realistisch gebracht worden, de val moet echt lijken.

http://www.camedy.nl/reviews/?review=Klaas-van-der-Eerden---Schwalbe&form_id=153,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • een schwalbe maken
 • een schwalbe uitvoeren
 • schwalbes maken

"Ik speel mijn eigen spel, maar probeer het te verbeteren. Ik realiseer me nu dat ik een reputatie heb op dat gebied", spreekt Suárez vrijuit. Hij wil van deze reputatie zien af te komen. "Ik laat het daarom voortaan wel uit mijn hoofd om me nog zomaar te laten vallen, om Schwalbes te maken dus. Daar schiet ik niets meer mee op en het team ook niet. Er wordt extra op me gelet, blijkbaar."

http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=53760,

Voetballers die een 'schwalbe' uitvoeren zouden vijf minuten op een strafbank moeten gaan zitten. Dat is het voorstel van Jack Warner, vice-voorzitter van de FIFA. Hij wil de regel volgend jaar al toepassen op het WK in Zuid-Afrika.

http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/buitenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2009/10_oktober/08/buitenland/1008_1230_schwalbe_strafbank.xml,

met adjectief ervoor


 • een echte schwalbe

Maar Volendam toonde mentaliteit, speelde lekker en liet zich niet van de wijs brengen. Ook niet toen Sparta in de 50e minuut een penalty kreeg uit een echte schwalbe (4-1) en het kort daarna ook nog eens met 10 man de wedstrijd moest uitspelen omdat Brandon Nojoredjo na een stevige charge van een Sparta verdediger het veld geblesseerd moest verlaten.

http://www.fcvolendam.nl/nieuws/item/sparta-rotterdam-b2-fc-volendam-b2-4-2/,

met adjectivisch voltooid deelwoord


 • een vermeende schwalbe

Hij gaf Totti zijn tweede gele kaart bij een vermeende 'schwalbe' en moest dus ook de rode trekken.

ANP,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

 • de schwalbe van Machlas
 • de schwalbe van Vicento enz.
 • een schwalbe van Machlas
 • een schwalbe van Vicento enz.

Als de schwalbe echt uit het voetbal zal verdwijnen, zal er af en toe misschien minder gelachen worden. Neem nou de schwalbe van Charlton Vicento in de wedstrijd Ajax tegen ADO Den Haag. Na de herhaling nog een keer gezien te hebben kan ik mijn lach niet inhouden. Schitterend hoe hij zichzelf voor gek zet met deze schwalbe.

http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=99246,

Volgens Van den Herik verdient de Schwalbe van Machlas eenzelfde behandeling als een zware overtreding, die nadien door de aanklager wordt aangepakt.

Algemeen Dagblad,

in voorzetselgroep


 • met een schwalbe een vrije schop versieren
 • met een schwalbe een strafschop versieren
 • met een schwalbe een penalty versieren
 • met een schwalbe een pingel versieren

Met een echte schwalbe versierde Suarez nog een pingel die hij op z'n Panenka's benutte.

http://www.ajaxlife.nl/nieuws/detail/2983,

Hij probeerde met een heuse 'Schwalbe' een strafschop te versieren, een vorm van spelbederf die om een gele kaart vraagt, maar niet werd bestraft.

NRC,

 • optreden tegen de schwalbe
 • optreden tegen een schwalbe
 • optreden tegen schwalbes

FIFA treedt streng op tegen schwalbes [...]. De wereldvoetbalbond FIFA wil tijdens het WK streng optreden tegen de schwalbe. Scheidsrechters hebben instructie gekregen om extra goed te letten op voetballers die vrije schoppen of penalties proberen te versieren met een snoekduik of ander theater.

ANP,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen