freefloating


freefloating 1.0

(transport, verkeer en reizen; neologisme)

volgens een systeem waarbij er geen sprake is van vaste ophaalplekken of terugbrengplekken; zonder vaste parkeerplek; als vrije vloot
Een free-floating voertuig is per definitie ook een slim voertuig, omdat het free-floatingsysteem o.a. gebruikmaakt van gps-chips, elektronische sloten en smartphones. De omschrijving als vrije vloot komt vooral in Vlaanderen voor.

Algemene voorbeelden


Het parkeerbeleid ten aanzien van autodelen vertrekt idealiter vanuit de definiëring van de verschillende types van deelwagens (stationbased, free-floating, particuliere deelwagen,…). Elk type heeft haar eigen specifieke vereisten en impact op de leefbaarheid van buurten. Een stationbased deelauto heeft bijv. nood aan toegewezen standplaatsen. Een "zwevende" deelwagen (free-floating) heeft eerder nood aan een netwerk van autodeelstandplaatsen zonder dat die toegewezen zijn aan een bepaalde deelauto.

https://www.autodelen.net/een-gedifferentieerd-parkeerbeleid/

Definities van alle soorten autodelen [...]. 'Free-floating' of in vrije vloot: er zijn geen specifiek voorbehouden parkeerplaatsen. De gebruiker kan het voertuig overal ophalen en terugbrengen op openbare parkeerplaatsen.

https://issuu.com/celine.lecocq/docs/monitor-mobiliteit-51,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • de, een free-floating bike
  • de, een free-floating deelfiets
  • de, een free-floating fiets

Na het free-floatingsysteem bij de auto's wordt datzelfde systeem nu bij de fietsen geïntroduceerd. De markt van de deelfietsen is in volle evolutie. Er worden heel wat privé-initiatieven gelanceerd, zoals apps die privébikesharing mogelijk moeten maken, maar ook free-floating bikes, waarbij de fiets niet langer naar dezelfde standplaats teruggebracht moet worden.

http://weblex.irisnet.be/data/crb/biq/2017-18/00013/images.pdf,

Dat fietsen niet meer naar een vaste standplaats moeten gebracht worden, zoals bij Villo, biedt de gebruikers wel een grotere vrijheid, maar brengt risico's met zich mee. Zo merken Nederlandse fietssteden al dat de free-floating bikes overal in de stad worden neergegooid in plaats van correct gestald te worden. De Nederlanders noemen dit het strooifietsfenomeen.

http://weblex.irisnet.be/data/crb/biq/2017-18/00013/images.pdf,

De free-floating deelfiets FlickBike werd in 2017 gebruikt door jonge, hoogopgeleide, werkende mannen, met name wonend in Amsterdam. Het model voorzag in een behoefte: de deelfiets was onder meer een oplossing voor gebruikers omdat ov-haltes te ver weg zijn. Daarnaast waardeerden gebruikers het parkeergemak en de beschikbaarheid van de fiets. De deelfiets werd grotendeels voor privégebruik ingezet en blijkt vooral een alternatief te zijn voor ov en te voet.

http://surf.verdus.nl/free-floating-deelfietsen-voorzien-in-behoefte,

Vanaf 1 september is er een nieuwe deelfiets beschikbaar: de slimme deelfiets. Het is een 'free floating' fiets die je via een gps-tracker op je smartphone kunt lokaliseren, ontlenen en eender waar opnieuw achterlaten. Je moet dus niet langer naar een afhaalpunt zoals met de deelfietsen in Antwerpen (Velo) en Brussel (Villo!). Een smartphone en een QR-scanner maken het mogelijk het slimme slot te openen.

https://www.demorgen.be/plus/minder-fietsen-zorgen-voor-meer-gefiets-b-1504050003714/?referer=https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=2ahUKEwj43-HC2tPeAhVLDewKHVa5CvkQFjAAegQIABAB&url=https%253A%252F%252Fwww.demorgen.be%252Fplus%252Fminder-fietsen-zorgen-voor-meer-gefiets-b-1504050003714%252F&usg=AOvVaw2SrQLZxrhLUb8XXhLgMKIT,

met werkwoord


  • free-floating autodelen

Samen met Hogeschool van Amsterdam deed Overmorgen onderzoek naar free floating autodelen en laadinfra. Hiervoor zijn obv ruim 1,5 miljoen observaties allerhande parkeerpatronen en laadpatronen in kaart gebracht uit Amsterdam en is een inschatting gemaakt van de kansen van free floating voor Den Haag.

https://autodelen.info/publicaties/2017/11/27/free-floating-autodelen-het-laadnetwerk-in-beeld,

Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2015
Brontaal Engels
Vorm in brontaal free-floating
Betekenis in brontaal ongebonden; zich vrij rondbewegend

freefloating 2.0

(transport, verkeer en reizen; neologisme)

deelsysteem van voertuigen waarbij de gehuurde voertuigen geen vaste ophaalplek of terugbrengplek hebben; ook: het gebruikmaken van zo'n systeem

Semagram (extra betekenisinformatie)


Freefloating…

is een verhuursysteem; is een systeem

  • [Doel of bestemming] kan als doel hebben het aantal voertuigen in drukke steden te verminderen
  • [Functie] dient om de huurders van deelvoertuigen zo veel mogelijk flexibiliteit te bieden
  • [Begrenzing] kent geen vaste parkeerplekken, maar is wel gebonden aan een of meerdere zones
  • [Werking of functionering] werkt doordat elk te verhuren deelvoertuig voorzien is van een elektronisch slot en een gps-chip; vereist registratie van de gebruiker, die een app moet downloaden op zijn of haar smartphone om het voertuig te kunnen vinden, het slot ervan te kunnen openen en te betalen voor het gebruik ervan
  • [Object betroffen] is een deelsysteem voor fietsen (strooifietsen), auto's, scooters, steps en verder ieder voertuig dat maar voor een deelsysteem in aanmerking komt
  • [Gelijkenis] doet, als het om freefloating fietsen gaat, denken aan het wittefietsenplan uit de jaren zestig, omdat fietsen daarbij ook op willekeurige plekken zouden kunnen worden opgehaald en achtergelaten
  • [Onderscheid of tegenstelling] is het tegenovergestelde van een stationbased verhuursysteem

Algemene voorbeelden


Wanneer uit (onafhankelijk en wetenschappelijk) onderzoek blijkt dat free floating bijdraagt aan minder steps/fietsen/scooters/auto's in een stad, dan zou het zo kunnen zijn dat een gemeente op iedere hoek van de straat een parkeerplek opoffert voor een parkeerzone voor deelvoertuigen. Dat is voor iedereen eigenlijk ook veel makkelijker.

https://platformrevolutie.nl/2018/09/10/hoe-bird-public-values-by-design-toepast-waarom-de-discussies-over-fietskoeriers-verre-van-compleet-is-airbnb-strijd-in-de-vs-verhard/,

Free-floating houdt in dat onze auto's geen vaste parkeerplaats hebben. U hoeft de auto dus niet terug te zetten op de plaats waar u bent ingestapt. Aan het einde van de rit mag u de Witkar parkeren op elke straatparkeerplaats binnen een betreffende Witkar-zone.

https://www.witkar.nl/wat-is-een-witkar-zone-en-wat-is-free-floating/

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • het pure freefloating

Het is [...] de vraag in hoeverre je het pure free floating in een stad moet willen. Hier liggen overigens wel kansen: veel steden zijn al bezig met plannen rondom autodelen waarbij ze bijvoorbeeld parkeerplaatsen beschikbaar stellen voor deelauto's.

https://platformrevolutie.nl/2018/09/10/hoe-bird-public-values-by-design-toepast-waarom-de-discussies-over-fietskoeriers-verre-van-compleet-is-airbnb-strijd-in-de-vs-verhard/,

in voorzetselgroep


  • aan freefloating doen
  • de kansen van freefloating

Cambio, het bekendste bestaande autodeelsysteem in Brussel, gaat voorlopig niet in op de mogelijkheid om aan free-floating te doen. Zij blijven dus nog met stations werken.

https://www.bruzz.be/samenleving/cambio-doet-voorlopig-niet-mee-aan-free-floating-2016-05-31,

Samen met Hogeschool van Amsterdam deed Overmorgen onderzoek naar free floating autodelen en laadinfra. Hiervoor zijn obv ruim 1,5 miljoen observaties allerhande parkeerpatronen en laadpatronen in kaart gebracht uit Amsterdam en is een inschatting gemaakt van de kansen van free floating voor Den Haag.

https://autodelen.info/publicaties/2017/11/27/free-floating-autodelen-het-laadnetwerk-in-beeld,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2015
Bijzonderheden Free-floating is in het Engels geen zelfstandig naamwoord. Het Nederlandse zelfstandige naamwoord is afgeleid van het Nederlandse bijvoeglijke naamwoord free-floating, dat weer ontleend is aan het Engels.