frietje sociaal


frietje sociaal 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen; neologisme)

portie friet die je kunt kopen voor iemand anders die de snack niet zelf kan betalen; frietje gekocht voor iemand anders

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een frietje sociaal…

is een frietje; is een portie; is een hoeveelheid

 • [Belanghebbende of begunstigde] is een portie friet voor iemand anders die de snack niet kan betalen

  Hoofdsemagram: frietje


  Algemene voorbeelden


  Om reclame te maken voor het frietje sociaal zijn er ook vouchers uitgedeeld bij de voedselbank, het Leger des Heils en een lokaal kerkgenootschap. Er wordt sindsdien veel gebruik gemaakt van de dienst. "Er komen hier mensen die dakloos zijn of het om wat voor reden ook zwaar hebben. Sommigen vertellen wat ze hebben meegemaakt en hoe zwaar ze het hebben gehad. Dat ze aan de drugs raakten en in de put belandden bijvoorbeeld."

  https://www.linda.nl/nieuws/binnenland/deze-friettent-frietje-sociaal-gratis-andere-mensen/,

  Een frietje sociaal kost €1,50, de rest neemt Friethoes voor haar rekening. Saus naar keuze zit er natuurlijk bij. Voor elke keer dat iemand een frietje sociaal koopt, kan iemand anders een gratis frietje eten. Ook online kunnen frietjes sociaal besteld worden. De actie leverde al 600 frietjes sociaal op.

  https://www.biojournaal.nl/article/9279592/iedereen-verdient-friet/,

  Combinatiemogelijkheden


  als object bij een werkwoord


  • een frietje sociaal bestellen
  • een frietje sociaal kopen

  Bij de winkel van FrietHoes in Haarlem kunnen mensen een 'frietje sociaal' bestellen: geen portie voor zichzelf, maar voor iemand die het wat zwaarder heeft. Dit kan iedereen zijn - de persoon die het bestelt, weet niet voor wie het uiteindelijk is. ,,We willen gewoon iets liefs doen", vertelt bedenker Kasper van Heerden.

  https://www.ad.nl/koken-en-eten/wie-bij-deze-frietzaak-een-frietje-sociaal-koopt-geeft-anderen-een-gratis-patatje~a372f200/,

  De Haarlemse snackbar Friethoes heeft een lieve actie: koop een 'frietje sociaal' en zo doneer je een gratis patatje aan iemand anders.

  https://www.trouw.nl/binnenland/frietje-sociaal-bestellen-voor-een-ander-in-haarlem-kan-het~b5375564/,

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Etymologie


  Aard herkomst inheems woord
  Vroegste datering 2020
  Bijzonderheden De woordgroep frietje sociaal kwam in gebruik toen snackbar FrietHoes in Haarlem het concept introduceerde. Daarna namen ook andere horecabedrijven het over.
  Samenhangende woorden (betekenis) anonieme sjaal; plukjas; uitgestelde koffie; voedselbank