funtaks


funtaks 1.0

(business, economie en financiën; neologisme)

(extra) belasting geheven op grote publieksevenementen, bijvoorbeeld formule 1-wedstrijden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een funtaks…

is een belasting

  • [Betrokkene] moet door een bezoeker worden betaald boven op de ticketprijs voor een evenement
  • [Object betroffen] wordt geheven op grote publieksevenementen

    Hoofdsemagram: taks


    Algemene voorbeelden


    Dat de consument die al super veel geld heeft betaald voor een kaartje bij evenementen als melkkoe wordt gezien is niet nieuw natuurlijk, maar toch. Ambtenaren van de gemeente Zandvoort hebben iets nieuws gevonden om u nog verder uit te knijpen en dus komt de gemeente met een extra belasting voor organisaties van grote evenementen. De funtaks. Gratis geld!

    https://www.powned.tv/artikel/gemeente-knijpt-zandvoort-bezoeker-uit-komt-m,

    'Funtaks' voor grote evenementen in Zandvoort definitief: "Heel logisch", vindt wethouder. [...] Op dit moment is er slechts één evenement in Zandvoort dat de 'funtaks' moet heffen: de Formule 1. Bluijs schat hun omzet op zo'n 25 miljoen euro waarvan het meeste binnen de hekken van het circuit, plus een deel bij de lokale ondernemers in het dorp. "De gemeente krijgt daar niet direct inkomsten uit", rekent de wethouder voor. Zandvoort vond de komst van de Formule 1 belangrijk voor het dorp en heeft daarom de eerste drie jaar alle kosten voor haar rekening genomen. "Nu is het zover dat we de kosten moeten dekken. Voor de komende editie nog niet maar de volgende als die komt zullen we onder andere deze taks gaan heffen", geeft Buijs aan.

    https://haarlem105.nl/funtaks-voor-grote-evenementen-in-zandvoort-definitief-heel-logisch-vindt-wethouder/,

    Helaas, Formule 1-liefhebbers: de veelbesproken zogeheten 'funtaks' op toegangstickets voor de F1 GP van Nederland gaat er dan toch komen. Door de funtaks zullen toeschouwers in 2024 en 2025 een toeslag van een paar euro bovenop hun entreebewijzen moeten betalen.

    https://sportnieuws.nl/formule-1/f1-dutch-gp-race-zandvoort-gemeente-fun-taks-belasting-hoe-veel-duurder-kaartje-tickets/

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2023