gebocheld


gebocheld 1.0

voorzien van een bochel; een bochel hebbend; met een bochel

Algemene voorbeelden


Greetje Dorgelo was de dochter van een bijna dwergachtig klein, gebocheld echtpaar, dat schuin tegenover mijn grootouderlijk huis woonde.

Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

Een van hen heette Guibert, net als de gebochelde ex-priester ten tijde van Lodewijk de Veertiende die samen met de dikke, witte en lang niet onaantrekkelijke La Voisin zwarte missen las, waarbij ze veel lieve kindertjes offerden.

Een weekend in Oostende, Willem Brakman,

Voor hem en zijn gretige volgelingen opende zich een geheel nieuw, gelukzalig leven van herdenken en berouwen betreffende elke vroegere lach; en hierin was hij nu zeer standvastig, hoewel hij soms ernstig in verzoeking tot vrolijkheid verkeerde, zoals toen de kinderen scheldwoorden en aardkluiten wierpen naar de gebochelde joodse marskramer.

De dronken kanarie, Jan Gerhard Toonder,

Nu is die cabine in verband met de moord verzegeld. Kun jij er niet voor zorgen, als vriend van het slachtoffer, dat die cabine weer opengaat? Nee, zei de gebochelde boekhouder, dat kan ik niet. Ik heb begrip voor jouw smart, maar mijn situatie is ook niet leuk: ik heb een blikje gecondenseerde melk in die cabine staan.

Een dag uit het leven van de reuzenkoeskoes, Karel van het Reve,

Het hele verhaal draait rond Anna Barnard, de vijftigjarige, gebochelde direktrice van de schouwburg van Leiden.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een gebochelde dwerg
  • een gebochelde trol

U hebt de dichter Giacomo Leopardi gehoord, die beweerde dat de mensen noodzakelijkerwijs slecht zijn maar zich hebben voorgenomen dat ze dat toevallig zijn. Kijkt u eens goed naar deze gebochelde dwerg. Wist u dat een vrouw toen haar werd gevraagd waarom zij niet inging op de avances van meneer Leopardi, antwoordde: 'Hij stinkt'? Laat dit langzaam tot u doordringen. Stelt u zich voor dat u een vrouw probeert te krijgen, en dat geen vrouw u wil ontvangen. Omdat u stinkt.

De mensheid zij geprezen, Arnon Grunberg,

Hoe verliep de relatie met de schilder Sidney Nolan en zijn vrouw, hoe kwam de briefrijke vriendschap met het echtpaar Dutton ten einde, wat staat er over Manoly Lascaris, de vriend met wie White veertig jaar samenwoonde, wat vertelt hij over Centennial Park in Sydney dat bedreigd werd door de Olympische Spelen, hoe verging het Peter Beatson met wie White gemeen had dat hij zichzelf zag als 'de ziel van een gebochelde dwerg opgesloten in een behoorlijk uitziend lichaam'?

NRC,

En als de kunstenaar in kwestie een vrouw is, is ze minstens een nuffig kreng, een kakelwijf, een hoer van Babylon, een gebochelde trol, een fokzeug, een smoeskont, drollenmaagd, een stinkend secreet, een afgebakken omelet, een uitgerookt chagerijn, een infame trut en intellectuele pissebed.

http://www.battl.nl/sergebeledigen.html

  • een gebochelde figuur
  • (die) gebochelde stumper

Een tragisch gebochelde figuur lijdend aan ten minste vijf ernstige kwalen, moeizaam voortdrijvend op zijn weg naar de hel der vergetelheid. Maar dat is niet helemaal waar hoor, zo lijkt het wel als je Wat moet ik ermee (in één adem) uitleest, maar zo is het niet. Ab Visser is een lieve man, scherpzinnig en eerlijk.

De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

Misschien stootten jonge vrouwen elkaar nu aan en zeiden ze tegen elkaar: 'Die gebochelde stumper, hij heeft nog nooit een vrouw gehad en de enige vrouw die een rol gespeeld heeft in zijn leven was zijn moeder. Wat zal er zonder haar van hem terecht komen?' Maar daar zou nu een einde aan komen. Zijn moeder was dood en zijn leven zou beginnen. Hij schrok van deze inval. Hij had nog nooit over een vrouw beschikt, dat was waar. Zijn moeder had het hem voorspeld toen hij nog klein was, toen zijn rug nog glad was en hij nog een rotsvast vertrouwen in haar had gehad.

Het staande kwartier, Daphne Buter,

  • een gebochelde man
  • een gebocheld mannetje
  • de gebochelde vrouw
  • een gebochelde vrouw
  • gebochelde vrouwen

Dat de wijsbegeerte ook met begeerte te maken heeft, had Bergson al bewezen. Jaarlijks maakte deze onooglijke, gebochelde saaie man die een al even knarsend stemgeluid produceerde als Sartre, slachtoffers onder zijn vrouwelijke toehoorders.

De Standaard,

In het hotel teruggekeerd, is de portier verdwenen en vervangen door een oude gebochelde man die zo verdiept is in een kruiswoordpuzzel dat hij niet hoort dat ik hem goedendag zeg.

Twee vorstinnen en een vorst, R.J. Peskens,

Terwijl Deleu de kelk in het doekje wikkelde doemde in zijn gezichtsveld een oud gebocheld mannetje op.

Naakte zielen, Luc Deflo,

In 1958 schreef Duras een eerste suskesroman, Moderato cantabile, over een ongelukkige liefde. Van dit boek werden een half miljoen eksemplaren verkocht. Met het scenario en de dialogen van de film Hiroshima, mon amour uit 1960 werd haar naambekendheid nog groter. Tijdens de studentenberoering in mei '68 was de kleine, gebochelde vrouw voor de contestanten het symbool van "een alternatieve kultuur".

De Standaard,

Dit is wat de grote mensenleider ziet: een kluwen van mensenlijven, houterig armgezwaai en voetgetrappel, vlaggen die slap en laag over de vloer scheren om de luchters niet te raken. Negen bejaarden, drie tienermeisjes, een gebochelde vrouw, twee machokerels, vijf pubergasten, drie zwarten, 23 mannen en vrouwen van een afstotelijke middelmatigheid, één longpatiënt en een stel transseksuelen. Het is een vreemde collectie die hij hier heeft.

Vertezucht, Jef Aerts,

Banville steekt terloops even de draak met zijn eigen gretig botgevierde voorliefde voor de metafoor [...]. Zijn voorkeur ging beslist uit naar het ongure en mismaakte, maar de activiteiten die hij ondernam leken uitermate fatsoenlijk - voorzover het de techniek betrof - zoals zovele gebochelde vrouwen met drie borsten, uitgedost in ruime zijden gewaden en hoepelrokken.

NRC,

  • de gebochelde vorst

Luk Perceval speelde aanvankelijk met het idee om Richard III op te voeren. Hij constateerde dat je het personage van de gebochelde, gewetenloze vorst niet kan begrijpen als je het verhaal van zijn voorganger Henry VI niet kent.

De Standaard,

  • de gebochelde jazzdrummer Chick Webb
  • de gebochelde klokkenluider Quasimodo

Ella was gek op zingen maar ook een geweldige danseres. Naar haar gevoel had ze die avond te sterke dansconcurrentie en waagde het dan maar als zangeres. Ze won de eerste prijs. De gebochelde jazzdrummer Chick Webb wierf haar aan als zangeres voor zijn big band. Haar zuivere stem en haar opgewektheid charmeerden hem.

De Standaard,

Het verhaal gaat over het trieste levenslot van de gebochelde klokkenluider Quasimodo van de Notre Dame in Parijs.

De Standaard,

met werkwoord


  • gebocheld zijn

Hij zette zijn pet weer op, zei tegelijkertijd iets tegen mijn vader. Beide armen van mijn vader vielen slap neer langs zijn lichaam. Het leek opeens of hij gebocheld was.

Het woeden der gehele wereld, Maarten 't Hart,

Vanuit onze tijd blikt Vicino Orsini terug op de eerste helft van de 16de eeuw. Dat geeft aanleiding tot talloze "anachronismen". Als hij aanstipt dat hij niet alleen gebocheld is, maar ook lichtjes mank loopt, voegt hij er tussen neus en lippen aan toe: "gelijk Byron".

De Standaard,

met eigennaam


Hondsdals redacteur, de gebochelde, paarsneuzige Henny van der Vlucht, hipte vrolijk rond zijn topauteur op en neer en vulde diens anekdotes aan met woordspelingen en reminiscenties aan eerdere verhalen.

Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

Met zijn Notre-Dame de Paris sloeg Hugo de lucratieve weg in waarop Walter Scott, Vigny en Mérimée hem waren voorgegaan. In een middeleeuws Parijs liet hij de schurkachtige aartsdiaken Frollo, de trouweloze Phoebus en de gebochelde Quasimodo achter de beeldschone Esmeralda aandraven, en aan het slot voerde hij al zijn personages meedogenloos naar de ondergang.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • gedegenereerd, gebocheld
  • lelijk, gebocheld
  • onooglijk, gebocheld
  • ziekelijk en gebocheld

Sofonisba Anguissola was geen schilderes die ontluisterde, de kijker met de gruwelijke werkelijkheid in het gezicht wilde springen. Haar versie van Il Vero liet zij steeds zo fraai mogelijk uitvallen. Dat lukte haar zelfs bij het portret van de gedegenereerde gebochelde Don Carlos, die er op haar doek opeens als een acceptabele kroonprins uitziet.

NRC,

Tijdens de tweede ontmoeting vertelt deze lelijke, gebochelde man dat hij zich van tijd tot tijd door de hoeren laat afranselen.

http://www.boekverslag.com/

Dat de wijsbegeerte ook met begeerte te maken heeft, had Bergson al bewezen. Jaarlijks maakte deze onooglijke, gebochelde saaie man die een al even knarsend stemgeluid produceerde als Sartre, slachtoffers onder zijn vrouwelijke toehoorders.

De Standaard,

Maria Louise had het niet makkelijk. De erfenis van Willem III, bestemd voor haar man, werd ernstig betwist en ging grotendeels verloren. Haar dochter Amalie was labiel en geraakte uiteindelijk in een staat waarin geen contact meer mogelijk was. Haar zoon Willem was ziekelijk en gebocheld. Toen hij in 1733 in Engeland arriveerde om te huwen met Anna van Hannover, de dochter van de Engelse koning, schrok men van zijn uiterlijk.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


gebocheld 1.1

alsof iemand of iets een bochel heeft; de kenmerken vertonend van iemand met een bochel; van personen ook: met een gekromde rug, waardoor het lijkt alsof iemand een bochel heeft; net alsof men een bochel heeft

Algemene voorbeelden


Een groot gedeelte van deze Medialaan 1 werd in beslag genomen door onheilstijdingen over de voorjaarsprogrammering van de VTM: Kriebels komt terug, en Koen Wauters, die middels een ouwe elektronische truc zichzelf interviewde, zei dat zijn programma 'een soort van zelfde ruggengraat als vorig seizoen zou hebben.' Hopelijk is het niet zo gebocheld als zijn Nederlands.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

Je kon erg lachen met Han, hij kon heel gek doen, gebocheld pianospelen en zo.

De dronken kanarie, Jan Gerhard Toonder,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • zijn gebochelde rug

De veren klapten met het witte boveneind naar achteren en vormden nu één lange strook die van zijn ene hand naar zijn andere hand liep en strak zijn schouders en zijn gebochelde rug volgde.

Arend, Stefan Brijs,