gebochelde


gebochelde 1.0

iemand met een bochel; bochelaar; bultenaar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gebochelde…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een bochel; heeft een misvormde, kromme rug ter hoogte van de schouders
  • [Waardering] werd vooral vroeger als een uitgestotene beschouwd en behandeld

    Algemene voorbeelden


    "Het zijn de mensen die de heksen maken. Ze kunnen niet aanvaarden dat iemand zich onderscheidt van de gezichtsloze massa. Ze haten de jood en de Moor, en ze gooien stenen naar de gebochelde omdat hij anders is. Ze achtervolgen eenieder die verstandiger is dan zij, of dommer, maar dan moet het erg zijn. Ze verbranden hem met hun spot en hun getreiter. Ze kijken alleen maar op tegen de rijken. Nog steeds aanbidden ze het gouden kalf, ook al is het een kalf."

    Wij, heksen, Roger Pieters,

    Er kan geen kind of een halve gebochelde op televisie worden doodgeschoten of het gat van het zelfmedelijden gaat wijdopen. Ze herkennen zichzelf in die gebochelde, ze zien in die gebochelde een excuus voor hun eigen falen. O, ze noemen het mededogen, maar ik zeg u: het is het slijmerige gat van het zelfmedelijden dat zich voor het eerste het beste televisiebeeld opent, zoals een hoer haar gat opent voor de eerste de beste klant.

    De mensheid zij geprezen, Arnon Grunberg,

    Ik had de coupé wel uit willen sluipen om het niet te hoeven zien. Gezichten met wijnvlekken, lodderogen, hazelippen, spastische mensen, gebochelden, mongolen, invaliden, als ik niet keek, dan bestonden ze ook niet.

    De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

    Ik had een droom. Hoewel er duizenden langs ons trokken, was er niet één persoon bij die gewoon was. Velen hadden het gezocht in lichamelijke afwijkingen. Er waren stoeten hinkelaars, horden blinden, colonnes gebochelden, karavanen rolwagenbewoners. Er waren zwarte dames met een hele gezinswas om en op het hoofd gewikkeld.

    ...honderd. Ik kom, Piet Grijs,

    Bij Lucebert is geen vooruitgang, er is uitsluitend die meer dan veertig jaar durende weergave van wezens ergens tussen fabeldier, demon, geestesverschijning, misvormde mens, gebochelde, kreupele en krankzinnige in.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met eigennaam


    Dit trio bestaande uit Pierke 'den bakker', Louis 'den lapkesdief' en Karelke 'den hakkelaar' of 'den bult', zouden rechtstreekse afstammelingen zijn van drie personages die destijds uitmuntten in de Comedia del'Arte door hun karaktereigen geestigheid, respectieveljik Pedrolino of Pierrot uit Bologna, Arlechino uit Bergamo en de gebochelde Pulcinella.

    http://www.pierke.be/index2.htm

    Ik benader de opera's telkens vanuit de visie van één persoon die de hele tijd dan ook in focus blijft, zelfs in de intermezzi. In Cavalleria staat Santuzza en haar leed centraal, in I Pagliacci de gebochelde Tonio en zijn frustraties.

    De Standaard,

    Sofonisba Anguissola was geen schilderes die ontluisterde, de kijker met de gruwelijke werkelijkheid in het gezicht wilde springen. Haar versie van Il Vero liet zij steeds zo fraai mogelijk uitvallen. Dat lukte haar zelfs bij het portret van de gedegenereerde gebochelde Don Carlos, die er op haar doek opeens als een acceptabele kroonprins uitziet.

    NRC,