geboortedag


geboortedag 1.0

dag waarop iemand is geboren; dag van iemands geboorte

Semagram


Een geboortedag…

is een dag; is een periode; is een tijd

 • [Tijd] is de dag waarop iemand geboren is

  Hoofdsemagram: dag


  Algemene voorbeelden


  Pas toen mensen duizenden jaren geleden voor het eerst de sterren in kaart gingen brengen, en hun lot verbonden met gebeurtenissen aan de hemel, werden persoonlijke geboortedagen tot en met het uur van geboorte belangrijk. Iemands moment van geboorte weten, betekende dat er een horoscoop gemaakt kon worden.

  http://www.jehovahs-getuigen.nl/diverse_onderwerpen/verjaardagen_versus_huwelijksdag.htm

  12 mei 1820 is de geboortedag van Florence Nightingale, een Brits verpleegster, pionier en grondlegger van de moderne verpleging.

  http://www.beleven.org/feest/dag_van_de_verpleging,

  geboortedag 2.0

  dag die in elk volgend jaar op dezelfde datum valt als die van iemands geboorte; dag waarop men iemands geboorte herdenkt; verjaardag

  Semagram


  Een geboortedag…

  is een dag; is een periode; is een tijd

  • [Functie] dient vaak ter viering of herdenking van de geboorte
  • [Frequentie] keert jaarlijks terug
  • [Tijd] valt op de datum van de dag van iemands geboorte

   Hoofdsemagram: dag


   Algemene voorbeelden


   Broods geboortedag werd ook door zijn platenmaatschappij herdacht, met een nieuw oeuvre-overzicht (My Way - The Box) en een 'nieuwe' single (een geremixde versie van Saturday Night).

   NOS Nieuws,

   Niet alleen de Germanen kenden deze midwinterfeesten. Ook Romeinen, Egyptenaren en nog andere volken vierden in de winter dit 'feest van het licht.' Pas in 381 kwam het Christelijke element om de hoek kijken: men koos 25 december als geboortedag van Christus.

   http://users.skynet.be/zoekheteensop/kerstmis.htm

   Combinatiemogelijkheden


   met telwoord ervoor


   Het is mogelijk dat niet alle teksten van de Antwerpse dichter Paul van Ostaijen, wiens honderdste geboortedag in februari wordt gevierd, bekend zijn.

   De Standaard,

   Naar aanleiding van de 250ste geboortedag van de schilder werd dat bezit uitgebreid met een veertigtal bruiklenen uit particuliere verzamelingen en buitenlandse musea.

   De Standaard,

   Mooie tentoonstellingen voor 200ste geboortedag van Corot in Parijs [...]. Het oeuvre van de Franse schilder Camille Corot bevindt zich op het snijpunt tussen de romantiek en het impressionisme.

   De Standaard,

   geboortedag 2.1

   dag die in elk volgend jaar op dezelfde datum valt als die van de stichting of het begin van iets; dag waarop men de stichting of het begin van iets herdenkt; herdenkingsdag van iets

   Betekenisbetrekking


   metafoor
   Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

   Semagram


   Een geboortedag…

   is een dag; is een periode; is een tijd

     Algemene voorbeelden


     Vrijdag vierde de universiteit traditiegetrouw haar geboortedag.

     De Standaard,

     Of van deze sessies enige invloed uitgaat op het beleid, valt nog te bezien. Maar aan het provinciegevoel lijken ze wel degelijk bij te dragen. Getuige het voorstel van de provinciale vertegenwoordiger van de ChristenUnie tijdens de jongste lunchbijeenkomst om voortaan jaarlijks de geboortedag van de provincie Utrecht te vieren.

     de Volkskrant,