gedoogbeleid


gedoogbeleid 1.0

door de landelijke of plaatselijke overheid gevoerd beleid, waarbij oogluikend wordt toegestaan dat zaken toch plaatsvinden die eigenlijk bij wet verboden zijn of slechts onder zeer strikte wettelijke voorwaarden mogen gebeuren; gedogend overheidsbeleid
Het woord heeft dezelfde combinatiemogelijkheden als het grondwoord beleid.
Zie ook : beleid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gedoogbeleid…

is een beleid; is een handelwijze

  • [Betrokkene] wordt gevoerd door de landelijke of plaatselijke overheid
  • [Waardering] wordt zowel in het binnenland als in het buitenland vaak niet gewaardeerd, maar door direct betrokkenen wel
  • [Toepassingsgebied of bereik] heeft betrekking op een beleid waarbij bepaalde zaken die bij wet verboden of onder zeer strikte wettelijke voorwaarden mogen plaatsvinden, gedoogd worden, met name de handel in en het gebruik van softdrugs, prostitutie en euthanasie, maar bv. ook de verkoop of opslag van sommige zaken, het optreden tegen geluidsoverlast door vliegtuigen, het beboeten van verkeersovertreders, het 's nachts of op zondag geopend zijn van winkels, het toelaten van asielzoekers e.d.

    Hoofdsemagram: beleid


    Algemene voorbeelden


    Een andere verschijningsvorm van nieuwerwetse tolerantie is het zogeheten gedoogbeleid. Een aantal, onmiskenbaar met wettelijke regels strijdige gedragingen wordt vrijwel ongemoeid gelaten. Het Nederlandse drugsbeleid is het bekendste voorbeeld in deze categorie. Het bijzondere hieraan is dat de overheid welbewust kiest voor niet-handhaving van de wet omdat zij daarin meer voordelen dan nadelen ziet. Waarom wordt de wet dan niet gewijzigd, kun je vragen. Daar begint men liever niet aan: met het oog op de daarvan te verwachten heisa in het parlement, maar vooral uit vrees voor repercussies in internationale betrekkingen.

    http://oud.refdag.nl/for/010127for01.html,

    Comenius was een vervolgde theoloog uit Bohemen die in de zeventiende eeuw in Nederland onderdak vond. De Nederlandse overheid stond ook toen al te boek als tolerant. Maar die deugd is omgeslagen in een ondeugd, vindt Van Agt. Onder verwijzing naar de recente wetsvoorstellen inzake euthanasie, het homohuwelijk en het bordeelverbod hekelde Van Agt het Nederlandse gedoogbeleid.

    http://oud.refdag.nl/vp/010125vp01.html,

    De nieuwe Nederlandse euthanasiewetgeving heeft veel aandacht getrokken in andere landen. Het beeld van Nederland als gidsland is daarbij opnieuw benadrukt. Naast het gedoogbeleid ten aanzien van drugs beschuldigen sommigen onze regering en ons parlement als aanzeggers van de dood.

    http://members.lycos.nl/frozenfranky2/werkstuk%2520euthanasie.doc

    Op dit moment wordt de verkoop van softdrugs in koffieshops toegestaan, maar de aanvoer niet. De PvdA wil ook af van de term gedoogbeleid. "Die term wordt nergens begrepen, hij roept een simplistisch beeld op van laissez-faire, terwijl het gaat om een realistisch beleid, met strenge spelregels, waardoor de boel echt in de hand kan worden gehouden", aldus de PvdA-woordvoerder Rob Oudkerk, die voorstelde het beleid 'regularizatie' te noemen.

    De Standaard,

    "De drugshandel wordt hier onder de boom bij de snack geregeld", zegt advocaat-generaal B. Swagerman. "Hé swa, wil je wat bijverdienen? Zo begint het." Pragmatische gemakzucht is overigens ook een verklaring voor het Antilliaanse gedoogbeleid.

    NRC,

    Borst wil af van de regel dat de zogeheten zelfzorgmiddelen alleen achter de toonbank mogen worden verkocht door een gediplomeerde verkoper. Volgens haar kunnen supermarkten de middelen best verkopen, omdat de meeste mensen geen behoefte hebben aan deskundig advies. De regel is nog niet veranderd, maar Borst greep bij overtreding niet in. Dit gedoogbeleid was tegen het zere been van de drogisten, die toch al onaangenaam verrast waren door het voornemen van de minister het beleid te veranderen.

    ANP,

    Er ligt een gemeenschappelijke actie, ingediend door Frankrijk, voor om de wetgeving inzake drugs te harmoniseren. De Franse president Jacques Chirac laat geen gelegenheid voorbijgaan om het Nederlandse gedoogbeleid te hekelen. In Den Haag maakte dit weer een anti-Franse reflex los.

    De Standaard,

    De gemeenteraad van De Wijk is gisteravond akkoord gegaan met het voorstel tot vaststelling van een gedoogbeleid voor de tijdelijke opslag van vaste mest.

    Meppeler Courant,

    Burgemeester Netty van den Nieuwboer-Langenkamp van Brederwiede heeft gisteravond een klemmend beroep gedaan op een 20-tal jongelui uit de gemeente om zich bij de zogenaamde 'luilakviering' op Koninginnedag toch vooral aan de - overigens schaarse - regels te houden. Voor de tweede keer zal in Brederwiede door de politie tussen half vijf 's nachts en zeven uur 's morgens een gedoogbeleid worden gevoerd om de jongelui in de gelegenheid te stellen een bromfietsreveille te houden.

    Meppeler Courant,

    Veel buitenlanders geloven dat euthanasie in Nederland al lang wettelijk geregeld is. Ten onrechte. Net zoals voor softdrugs en tot voor kort voor prostitutie, gaat het om een gedoogbeleid: het openbaar ministerie knijpt een oogje dicht voor wie onder bepaalde voorwaarden de wet overtreedt.

    De Standaard,

    Moerdijk heeft zelf nooit gevraagd om de sekscampers, maar toen anderhalf jaar geleden twee mobiele sekshuizen op carpoolplaatsen bij Fijnaart en Zevenbergschen Hoek neerstreken, koos de gemeente voor een gedoogbeleid. Sindsdien is het aantal autokraken daar met 90 procent gedaald. Mede dankzij dit succes heeft het college van B W besloten de sekscampers te legaliseren.

    Algemeen Dagblad,

    De zelfstandigenorganizatie NCMV wil de verplichte rustdag wettelijk op zondag laten vastleggen. Zij wil een einde zien aan het gedoogbeleid tegenover het onwettelijk zondagwinkelen en de illegale nachtwinkels.

    De Standaard,

    Een van de regels is dat de gemeente Vlissingen kitesurfen op het strand sinds mei 2001 heeft verboden. "Daar is ons niets van verteld. Nou ja, het is nu in ieder geval toegestaan onder een zeker gedoogbeleid. Zo lang we niet in zwemgebied komen, mag het. Daarover hebben we een regeling getroffen met de badmeester."

    Algemeen Dagblad,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen