gegradueerde


gegradueerde 1.0

(onderwijs en opvoeding)

iemand die een graad heeft behaald in het hoger onderwijs; afgestudeerde van het hoger onderwijs

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gegradueerde…

is een afgestudeerde; is een persoon

  • [Rang of hiërarchische positie] heeft een titel overeenkomstig een diploma van de eerste, tweede of derde cyclus van het hoger onderwijs
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is geslaagd voor een opleiding uit het hoger onderwijs
  • [Deskundigheid of vaardigheid] is opgeleid aan een universiteit of hogeschool

    Algemene voorbeelden


    Al in het project tot oprichting van nieuwe bisdommen uit 1551-1552 was de bepaling opgenomen dat in elk kathedraal kapittel negen prebenden zouden zijn voorbehouden voor gegradueerden: drie doctores of licentiaten in de theologie, drie in de rechten en drie edelen die het licentiaat in de theologie of rechten hadden behaald.

    https://www.rhcl.nl/application/files/4914/1623/3660/OprichtingeersteBisdomRoermond_lezingGVenner.pdf

    In de Franse, Duitse en Zweedse universiteiten werden vanaf de zestiende eeuw niet langer alle gegradueerden tot de vergadering toegelaten, maar alleen de gewone hoogleraren (ordinarii).

    https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstream/handle/1887/12634/Thesis.pdf,

    Toen in 1921 een economische crisis uitbrak en de overheid begon te bezuinigen, sprak men aan de TH van een dreigende overbevolking van studenten. Ouders werd afgeraden om hun kinderen naar Delft te sturen met het oog op een stagnerende arbeidsmarkt. Het resultaat was dat men zich deze raadgeving veel serieuzer ter harte nam waar het meisjes betrof dan in het geval van jongens. In 1923 ging de rijksoverheid er toe over om vrouwen te ontslaan in geval van een huwelijk. Toen in de jaren dertig de werkgelegenheid van gegradueerden opnieuw onzeker was, opperde men openlijk de vraag of de investering die men deed in het opleiden van vrouwen, mogelijk niet te ver ging.

    https://repository.tudelft.nl/islandora/object/uuid:088b1e99-ccda-4c75.../download,

    Combinatiemogelijkheden


    met bijwoord ervoor


    • academisch gegradueerde

    De middeleeuwse pedel was vaak een academisch gegradueerde, maar in Leiden was dat geen voorwaarde om het ambt te kunnen bekleden.

    https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstream/handle/1887/12634/Thesis.pdf,

    Verzoekster is vanaf 1 september 1973 als juriste, afgestudeerd in het Nederlands recht, werkzaam geweest op basis van een voltijdarbeidsovereenkomst bij een notariskantoor [...]. Verzoekster was als academisch gegradueerde uitgesloten van de verplichte deelneming aan het pensioenfonds.

    https://mensenrechten.nl/publicaties/oordelen/2002-88/detail/print,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • gegradueerde van het hoger onderwijs

    In het Wetsontwerp staat dat de gegradueerde van het hoger onderwijs naar eigen keuze de Nederlandse titel of de Engelstalige titel kan gebruiken. De (Nederlandse) titels in de WHW: mr./ir./dr./drs./ing. en bc blijven gehandhaafd en beschermd. D.w.z. op misbruik blijft sanctie staan.

    http://forum.fok.nl/topic/671959/2/25,

    gegradueerde 2.0

    (onderwijs en opvoeding; (vooral) in België)

    iemand die een graad heeft gehaald na een opleiding in het niet-universitair hoger onderwijs; na 2009 specifieker: iemand die een graduaatsdiploma heeft behaald na een opleiding op hbo5-niveau van het hoger beroepsonderwijs

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een gegradueerde…

    is een afgestudeerde; is een persoon

    • [Rang of hiërarchische positie] heeft een titel overeenkomstig een diploma op hbo5-niveau
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is geslaagd voor een opleiding uit het hoger beroepsonderwijs
    • [Deskundigheid of vaardigheid] is opgeleid aan een hogeschool

      Algemene voorbeelden


      De Hogeschool Antwerpen biedt alle kansen aan studenten die zich willen bekwamen in transport en logistiek [...]. De afdeling Expeditie geniet in het vakmilieu een uitstekende reputatie. Vooral expeditie- en maritieme bedrijven, transportondernemingen, traffic-departments van grote multinationals, in- en uitvoerders, banken en verzekeringsmaatschappijen bieden een heel gamma van betrekkingen aan de afgestudeerden Expeditie. Financie- verzekeringswezen. De diversificatie in de banksector leidt tot een sterke vraag naar mensen met een goede kennis van de bank- en verzekeringsproducten. Profiel van de student. De student Financie- en verzekeringswezen is een polyvalent en contactvaardig persoon met een grondige bank- en verzekeringstechnische kennis [...]. Binnen de ondernemingen kunnen de gegradueerden doorgroeien naar de functies van krediet- en thesauriebeheerder en risico- en valutarisicobeheerder.

      http://www.ha.be/bls/opleidingen/index.cfm?section_id=2_id=382_id=1007,

      Combinatiemogelijkheden


      met substantief erachter


      • een gegradueerde informatica

      Structuur van HBO 5 Graduaat Informatica. Alle cursisten volgen verplicht de A-modules (basiskennis, multimedia, programmeren, databanken, systemen en netwerken, organisatie en communicatie) [...]. Daarna kiezen de cursisten voor een specialisatie in programmeren (B-modules) of in netwerkbeheer (C-modules). De opleidingsonderdelen van de A-, B- en C-modules omvatten telkens 500 lestijden en komen overeen met 60 ects. [...]. Het schakelprogramma voor doorstroming van HBO5 naar HBO6 omvat 120 ects. Een gegradueerde informatica met het diploma A+B of A+C die wenst door te stromen naar HBO6 heeft de volgende mogelijkheid.

      http://honim.typepad.com/chroma/2011/02/overgang-van-hbo5-graduaat-informatica-naar-hbo6-bachelor-toegepaste-informatica.html,

      gegradueerde 3.0

      (onderwijs en opvoeding; (vooral) in België)

      titel of graad van een afgestudeerde van een hbo5-opleiding

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Gegradueerde…

      is een graad of titel

      • [Plaats] wordt gehaald aan een hogeschool
      • [Duur] wordt gehaald na een studieduur van drie jaar
      • [Betrokkene] wordt toegekend aan iemand die geslaagd is voor een opleiding op hbo5-niveau van het hoger beroepsonderwijs

        Algemene voorbeelden


        Alle LBC-centra zijn door de Vlaamse overheid erkend als opleidingsverstrekker. Dit betekent dat we in principe geldige opleidingscheques aanvaarden [...]. Sinds 1 maart 2015 zijn er strengere regels voor hooggeschoolden. Heb je al een diploma hoger onderwijs (d.w.z. gegradueerde, bachelor, master of leraar) op zak, dan kom je alleen nog voor opleidingscheques in aanmerking als je loopbaanbegeleiding volgt en de opleiding deel uitmaakt van je persoonlijk ontwikkelingsplan (POP).

        https://algemeen.lbconderwijs.be/content/opleidingscheques

        Combinatiemogelijkheden


        met voorzetselgroep


        • gegradueerde in de boekhouding
        • gegradueerde in de informatica
        • gegradueerde in de fiscale wetenschappen
        • gegradueerde in de marketing

        Een diploma "gegradueerde" situeert zich op het niveau van hoger onderwijs. Het decreet van 30 april 2009 betreffende het secundair onderwijs en het hoger beroepsonderwijs (HBO5) plaatste een nieuw onderwijsniveau tussen het secundair onderwijs enerzijds en het hoger onderwijs dat tot een bachelordiploma leidt, anderzijds. Dat nieuwe onderwijsniveau mondt uit in een graduaatsdiploma. Die diploma's zijn (behalve het diploma van verpleegkundige), gelijk aan de diploma's van wat voorheen "het hoger onderwijs voor sociale promotie van één cyclus" genoemd werd en die ook toegang geven tot niveau B. Voorbeelden van dergelijke graduaatsdiploma's uit het HBO zijn: gegradueerde in de boekhouding, de informatica, de fiscale wetenschappen, de marketing.

        https://www.leerstad.be/index.php/56-cursusaanbod/graduaat-hbo5/111-waarde-van-een-graduaatsdiploma-hoger-beroepsonderwijs-hbo5

        in voorzetselgroep


        • diploma van gegradueerde

        Naast het secundair onderwijs en het (voltijds) hoger onderwijs kent Vlaanderen sinds september 2009 het hoger beroepsonderwijs (HBO5). Het HBO5 is gesitueerd tussen het secundair onderwijs en de professionele bacheloropleidingen. Het wordt ook HBO5 genoemd, omdat het leidt tot kwalificatieniveau 5 van het Vlaamse kwalificatieraamwerk. Tot het HBO5 behoren op dit ogenblik: […]. Het hoger beroepsonderwijs van het volwassenenonderwijs. Dit zijn beroepsgerichte opleidingen op hoger onderwijsniveau die onder meer kunnen leiden tot het diploma van gegradueerde. De duur wordt aangegeven in lestijden en kan verschillen per opleiding. Ze worden aangeboden aan Centra voor Volwassenenonderwijs […]. Het hoger beroepsonderwijs voor verpleegkunde.

        https://www.nuffic.nl/publicaties/vind-een-publicatie/onderwijssysteem-belgie.pdf,

        Tot het HBO5 behoren op dit ogenblik: […]. Het hoger beroepsonderwijs van het volwassenenonderwijs […]. Het hoger beroepsonderwijs voor verpleegkunde. Dit is de vroegere vierde graad verpleegkunde van het beroepssecundair onderwijs (BSO). Het wordt ingericht door (20) voltijdse secundaire scholen. Normaal is dit dagonderwijs, maar in sommige secundaire scholen wordt de HBO5-verpleegkunde ook in avondonderwijs aangeboden […]. De nominale duur is 3 jaar. Na afronding van de opleiding wordt het Diploma van Gegradueerde behaald.

        https://www.nuffic.nl/publicaties/vind-een-publicatie/onderwijssysteem-belgie.pdf,

        Overzicht diploma's België. Bekijk de Nederlandse waardering van diploma's uit België (Vlaanderen en Wallonië) [...]. Diploma van Gegradueerde (HBO5). Nederlandse waardering: Associate's Degree (NLQF 5 / EQF 5). Duur van de opleiding: 3 jaar. Soort onderwijs: hoger beroepsonderwijs.

        https://www.nuffic.nl/hoger-onderwijs/diplomawaardering/overzichten-buitenlandse-diplomas/overzicht-diplomas-belgie,

        Als je geslaagd bent voor een opleiding van 900 lestijden of meer, of van 90 of 120 studiepunten, in het hoger beroepsonderwijs ontvang je een diploma van gegradueerde [...]. Een graduaatsdiploma is geen bachelordiploma. Het hoger beroepsonderwijs situeert zich op een niveau tussen het secundair onderwijs en de professionele bachelor. Het graduaatsdiploma afgeleverd door een centrum voor volwassenenonderwijs is dus niet gelijkwaardig aan een huidig professioneel bachelordiploma. Je kan geen bachelordiploma behalen via het volwassenenonderwijs. Wil je na je opleiding in het hoger beroepsonderwijs alsnog een bachelordiploma behalen? Dan kan je op basis van je reeds verworven kennis vrijstellingen vragen, en zo je studieduur verkorten.

        https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/getuigschriften-diplomas-en-certificaten-volwassenenonderwijs

        gegradueerde 4.0

        (wetenschap; geschiedenis)

        militair met een rang

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een gegradueerde…

        is een militair; is een persoon

        • [Rang of hiërarchische positie] heeft een rang in de legerhiërarchie
        • [Onderscheid of tegenstelling] onderscheidt zich van de niet-gegradueerden of soldaten

          Algemene voorbeelden


          De Marechausseevereniging ging van start als een vereniging "van leden van het Wapen der Koninklijke Marechaussee, beneden de rang van officier". Het is overigens onterecht om aan te nemen dat officieren zich daarbij niet betrokken voelden. In het tijdsbeeld van die jaren paste het hen echter niet om zich te organiseren en zeker niet in één organisatie met minder gegradueerden.

          http://www.marechausseevereniging.nl/vereniging.htm

          Het ceremoniële tenue is als volgt samengesteld: a. voor mannelijke militairen: - jas, DT, - broek DT - overhemd, wit - broekriem, zwart, leder - stropdas, zwart - sokken, uitgaans, zwart - schoenen, uitgaans, zwart, glad leder,vetersluiting, laag model - pet, uniform - goud geborduurde rangonderscheidingstekens - handschoenen, katoen, wit - Ponjaard (AOO en hoger gegradueerden).

          http://www.onderscheidingenhuis.nl/documents/vs_tenuen.pdf,