gehaktbal


gehaktbal 1.0

bal gehakt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gehaktbal…

is een bal; is voedsel

  • [Vorm] is rond
  • [Samenstelling] bestaat uit gehakt waaraan eventueel een ei en brood, verkruimelde beschuit of paneermeel en kruiden worden toegevoegd
  • [Functie] is voedsel
  • [Bereiding] wordt gebraden
  • [Gebruikswijze] wordt gegeten als vleesgerecht bij de maaltijd of als snack; wordt vaak gegeten met tomatensaus; wordt ook wel op een broodje gegeten

Algemene voorbeelden


Een verse gehaktbal met de smaak uit grootmoeders tijd. Rul gehakt met volkoren beschuit en bescheiden gekruid. De smaak van het vlees komt zo het best tot z'n recht.

Meppeler Courant,

Altijd hetzelfde: andijvie, bloemige aardappelen met veel jus en gehaktballen.

De kleine blonde dood, Boudewijn Büch,

En voor het avondeten kregen wij gehaktballen met sperziebonen en gekookte aardappelen.

NRC,

Nog geen kwartier geleden had ze een warme maaltijd gehad, bestaande uit een plastic beker tomatensoep waarin roze gehaktballen dreven, een schnitzel die door nattig paneermeel was gehaald, montere torentjes aardappelpuree en drie eetlepels worteltjes en peultjes die een onoplettende kok bovenop de appelmoes had geschept.

Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

Bijna alle klanten namen ook een brochette of een gehaktbal of stoofvlees of een hamburger.

Donderdagmiddag. Halfvier, Kristien Hemmerechts,

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


  • gehaktballen in tomatensaus

De voorbije dagen had hij ons meegenomen naar cafés in de voorstad, zoals De Dikke Mee, De Ekster en Het Mestputteke, waar men voor weinig geld gehaktballen in tomatensaus of bloedworst kon eten.

Emmeke, Jan Lampo,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


gehaktbal 2.0

((vooral) in Nederland)

onbenullig of dom persoon; sufferd

Algemene voorbeelden


Geen documenten meer, zoals ten tijde van de groep in de staatliedenbuurt waarin de "gehaktballen van de beweging' wordt voorgeschreven waar het naartoe moet.

NRC,

Voor al diegenen die in aanmerking kwamen om te figureren in een van zijn conferences was het een treurige ervaring om gepasseerd te worden, dan telde je toch niet helemaal mee, was je nog teveel grijze gehaktbal gebleven in het fatsoenlijke gewoel van de Nederlandse samenleving.

NRC,