doelpunt waardoor de stand in een voetbalwedstrijd gelijk wordt

Een gelijkmaker…

is een doelpunt

• [Gevolg of resultaat] maakt dat de stand in de wedstrijd gelijk wordt

Algemene voorbeelden

Een festival-Feys gedurende een kwartier volstond voor de gelijkmaker. Eerst trapte hij een doorgekopte vrijschop hoog over, dan besloot hij, alleen voor doel, naast en in de 33ste minuut tikte Vergucht zijn voorzet door naar Saad, die er 1-1 van maakte.

De Standaard,

Pas na de gelijkmaker kwam het besef dat er titelkansen op het spel stonden.

• de gelijkmaker uit de brand slepen

Ajax dwong de gelijkmaker af. Uit een hoekschop van Finidi schoot Kluivert op doel. Doelman Hesp miste het dwarrelende schot, waardoor Ajax op 1-1 kwam.

NRC,

Herbots met een voorzet, Sarpong met een hieltje en Van de Weyer met een strak schot brachten de gelijkmaker aan.

Pallister maakte twaalf minuten voor tijd de gelijkmaker.

NRC,

Beerschot haalde opgelucht adem en scoorde even later de verdiende gelijkmaker.

als subject bij een werkwoord

• in de lucht hangen
    • uitblijven
    • vallen

De gelijkmaker hing in die fase in de lucht. Vooral toen Tomasson met een venijnige kopbal uit een voorzet van Paauwe Waterreus tot een formidabel redding dwong.

De Telegraaf,

De gelijkmaker viel vlak voor rust, door Herrlich.

NRC,

met adjectief ervoor

• de late gelijkmaker
    • de verdiende gelijkmaker
    • de verlossende gelijkmaker
    • de vroege gelijkmaker

Na tien minuten leek de verdiende gelijkmaker eraan te komen, maar Leo schoot op de paal.

in voorzetselgroep

• dicht bij de gelijkmaker komen
    • iemand van de gelijkmaker houden
    • op zoek naar de gelijkmaker
    • voor de gelijkmaker zorgen

Dat Verlinden zowel Verschelde als Origi met puik keeperswerk van de verdiende gelijkmaker hield, daarover sprak na de match niemand meer.

Lokeren ging hartstochtelijk op zoek naar de gelijkmaker, Moeskroen wilde zijn voorsprong niet afgeven en zocht zekerheid met een nieuwe treffer.

gelijkmaker 1.1

(sport en recreatie)

gelijkmakend punt in andere balsporten dan voetbal, zoals basketbal, handbal, hockey, volleybal en waterpolo

Betekenisbetrekking

specialisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

is een punt

Nederland maakte vervolgens de fout te snel aan te willen sturen op uitbreiding van die voorsprong. Die gretigheid werd afgestraft [...]. Aanvoerder Marc Delissen gaf de wereldkampioen vlak na rust via een strafbal nieuwe hoop. Die inspireerde tot een stevig offensief, maar niet tot de gewenste treffer. De stugge Australische defensie stond de gelijkmaker niet toe. Zelfs een aantal van acht strafcorners kon die doorbraak niet forceren.

NRC,

Nadat de Panda's een 2-6 voorsprong hadden opgebouwd, startten de Smoke Eaters een geweldig slotoffensief. Ondersteund door 2500 dolenthousiaste toeschouwers werden ze naar een 6-6 gelijkspel geschreeuwd. De gelijkmaker kwam van de stick van John Vorstenbosch.

Op 5" van het einde van de reguliere speeltijd slaagt Staffan Olsson erin de gelijkmaker te scoren: 26-26.

gelijkmaker 1.2

gelegenheid om een gelijkmakend doelpunt te scoren

metonymie
        Specifiek 1.0 : 1.2

• de gelijkmaker aan de voet hebben
        • de gelijkmaker missen

Halfweg keurde de ref een vrijschopgoal van Da Cruz af na een duwfout. Ook Boone en Maté hadden de gelijkmaker aan de voet.

Overpelt wierp nog alles in de weegschaal, doelman Swinnen incluis, maar Werdens en Leo misten op een haar na de gelijkmaker.

gelijkmaker 2.0

verschijnsel dat mensen aan elkaar gelijk maakt

is een verschijnsel

De dood, de grote gelijkmaker, scheert eenieder over dezelfde kam.

Opstappen, Willy Van Poucke,

• een sociale gelijkmaker

Steeds meer mensen [...] zeggen dat de maatschappij weinig kans op verbetering krijgt als kinderen zelfs op school geen civiele opvoeding krijgen, als de school haar rol opgeeft van sociale gelijkmaker en bestrijder van kansarmoede.