gemakkelijkheidshalve


gemakkelijkheidshalve 1.0

((vooral) in België)

met het oog op de gemakkelijkheid, het gemak; omwille, ter wille van de gemakkelijkheid, het gemak; vanwege de gemakkelijkheid; uit gemakkelijkheid; voor de gemakkelijkheid; voor het gemak; om het gemakkelijk te houden; om de zaak niet te compliceren

Algemene voorbeelden


Gemakkelijkheidshalve hebben we als startpagina de oriëntatiepagina van deze cursus ingesteld. Dat betekent dat als je hopeloos verloren raakt gewoon op deze knop moet klikken en je belandt terug op onze cursuspagina.

http://www.donboscohoboken.be/cursus/

Gemakkelijkheidshalve neem ik de figuratieve schilderkunst als punt van vergelijking.

http://www.mariagederaison.be/topics/articles/article2.htm

'Ge hebt dus een conclusie?' 'Ik denk het wel, majoor. Ik heb alles schematisch op papier gezet. Hebt u iets om te noteren?' Velge opende zijn agenda en zei tegen Borry dat hij mocht beginnen. 'Ik heb gemakkelijkheidshalve gewerkt met elf punten,' begon Borry op zijn gewone rustige toon.

De Coltmoorden, Jef Geeraerts,

Ondanks deze relativerende woorden, laat De Graef zijn personage zeggen dat de mens het zicht op het eigen leven verloren heeft. Wat moet dat dan? "Je ziet alleen elkaars atomen. Of iemand zijn pruik of bril. Daar zeg je dan gemakkelijkheidshalve 'u' en 'ik' tegen. Je ziet alleen de cocon waar iedereen in gevangen zit, niet het wezen zelf. Ik denk dat mensen elkaar vroeger beter zagen."

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • gemakkelijkheidshalve ervan uitgaan dat

Gemakkelijkheidshalve ga ik ervan uit, dat ik in een depressie zit, al weet ik zelf best dat deze definitie voor mijn toestand van weemoedigheid en lusteloosheid te overdreven is.

Liliane, of De spiegelingen van leugen en liefde, Clem Schouwenaars,

We gaan er gemakkelijkheidshalve van uit dat iedereen 'hoogdag' 23 maart al met stip noteerde in de agenda!

https://www.facebook.com/StadHarelbeke/posts/we-gaan-er-gemakkelijkheidshalve-van/1257591701009327/,

  • gemakkelijkheidhalve iets gebruiken

Gebruik gemakkelijkheidshalve de punt van een pen of een gelijkaardig voorwerp.

https://www.cochlear.com/nl/home/support/nucleus-systeem/nucleus-6-system/nucleus-6-wireless-accessories/phone-clip/pc-pairing-with-sound-processor

  • gemakkelijkheidshalve iemand x noemen

Naast Jerôme strompelt ook onze chauffeur mee naar een bed. Hij heeft een onuitspreekbare naam, zodat ik hem gemakkelijkheidshalve Lambik noem. Hij giert van het lachen telkens ik hem zo aanspreek.

De Standaard,

Als de twintigste eeuw iets was, dan was dat de eeuw van de "gewone" mens, gemakkelijkheidshalve ook wel de "massa" genoemd.

De Standaard,

  • gemakkelijkheidshalve iets x noemen
  • iets gemakkelijkheidshalve als x omschrijven
  • gemakkelijkheidshalve iets met x aanduiden

In de literatuur houdt Winterson een pleidooi voor wat we gemakkelijkheidshalve "poëtisch proza" noemen.

De Standaard,

Servië en Montenegro vormen samen de bondsrepubliek Joegoslavië - in de pers gemakkelijkheidshalve wel eens "Klein- of Romp-Joegoslavië" genoemd.

De Standaard,

Het gebied dat gemakkelijkheidshalve als "Oost-Slavonië" wordt omschreven, bestaat in feite uit delen van de landsstreken Baranja, Oost-Slavonië en de Srjem.

De Standaard,

Binnen de Vlaamse schlagertraditie is er [...] nog een derde stroming, die gemakkelijkheidshalve met de term 'levenslied' of 'smartlap' kan worden aangeduid.

http://home.planetinternet.be/~sintlod8/kleinkunst/kleinkunst_1.htm

  • gemakkelijkheidshalve catalogiseren onder
  • gemakkelijkheidshalve indelen in
  • gemakkelijkheidshalve rangschikken volgens
  • gemakkelijkheidshalve samenvatten
  • gemakkelijkheidshalve samenvoegen

Een koffiebar en tegelijk co-working space à la Bar Buro valt wellicht theoretisch niet onder de term 'restaurant', maar gemakkelijkheidshalve catalogiseer ik daar alle horecagelegenheden onder.

https://elidesc.com/restaurant/bar-buro/,

Kantoorartikelen en schoolbenodigdheden zijn de essentie van ons bedrijf. Door het grote aanbod aan deze producten kan je bij ons altijd terecht voor de voorzieningen voor jouw school of kantoor. Ons gamma werd gemakkelijkheidshalve ingedeeld in enkele secties: •Boetseren en knutselen •Tekenen en kleuren •Papierwaren •Schrijfwaren •Kantoor •Archivering en opberging •Presentatie en signalisatie •Wenskaarten.

http://www.doffis.com/nl/kantoor-school.aspx

In deze laatste rubriek "multimedia" worden vooral bronnen verzameld die zelf verdere verwijzingen bevatten naar gegevensbanken en over multimedia, ICT, en het gebruik ervan in het godsdienstonderwijs. Gemakkelijkheidshalve wordt de documentatie gerangschikt volgens het gebruikte medium: Internet-adressen, boeken en hoofdstukken in boeken, artikels in tijdschriften. Binnen iedere categorie vindt de gebruiker de lijst van toegankelijk gestelde informatie.

http://www.kuleuven.ac.be/godinet/geloven_multimedia.htm

Ik vat de openbare verlichting gemakkelijkheidshalve samen door u mede te delen dat tegen 2001, dus dat is op een tijdsbestek van nauwelijks 2 jaar, de meeste, zoniet alle lichtpunten in dit gebied zullen vervangen worden.

http://www.gent.be/gent/bestuur/hoorzit/gent4.pdf,

Alles moest wijken voor een Europese harmonisatie waarbij "gemakkelijkheidshalve" niet minder dan acht totaal verschillende producten in één regeling werden samengevoegd: confituur en marmelade, honing, fruitsap, koffie en chicorei-extracten, suikers, melk en conserven.

De Standaard,

gemakkelijkheidshalve 2.0

((vooral) in België)

met uitgesproken negatieve bijklank: om het zich gemakkelijk te maken (en er niet al te veel aandacht aan te besteden, er niet al te veel voor doen, er zich niet al zeer in te verdiepen e.d.); op een al te gemakkelijke wijze; om ervan af te zijn; uit gemakzucht

Algemene voorbeelden


De realiteit is gewoon dat van de 40.000 hectare zonevreemde bossen er ongeveer 10.000 hectare in de zogenaamde 'harde gewestplanbestemmingen' ligt: industriegebied, woongebied, recreatiegebied. Deze 10.000 hectare kan met een simpele stedenbouwkundige vergunning worden gekapt, en dat gebeurt – gemakkelijkheidshalve – maar al te vaak. We kunnen dus stellen dat 10.000 hectare bos rechtstreeks wordt bedreigd, wat ruw geschat goed is voor zo'n 4 miljoen bomen.

https://www.npmeetjesland.be/na-lappersfort-nu-ook-het-scheutbos-voor-de-bijl-bosbehoud-en-bosuitbreiding-in-vlaanderen-dweilen-met-de-kraan-open/,

De vier genomineerden voor de Belgian Art Prize willen de prijs niet meer. Het kwartet treedt collectief terug nadat de prijs en de exclusief mannelijke shortlist onder vuur kwam te liggen. "Bij het aanvaarden van de nominatie veronderstelden we simpelweg dat wij zouden beoordeeld worden op basis van onze artistieke benadering of de inhoud van ons werk. Nu worden we gemakkelijkheidshalve gereduceerd tot heteroseksuele, geprivilegieerde, blanke Brusselaars van middelbare leeftijd."

https://www.demorgen.be/expo/kunstenaars-willen-belgian-art-prize-niet-meer-b5d7c3a00/?referer=https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=32&ved=2ahUKEwiQm8rx243eAhVEU1AKHSkNAuc4HhAWMAF6BAgIEAE&url=https%253A%252F%252Fwww.demorgen.be%252Fexpo%252Fkunstenaars-willen-belgian-art-prize-niet-meer-b5d7c3a00%252F&usg=AOvVaw2_CC7mMk9rb4KpeUOC5o2S,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • gemakkelijkheidshalve iets afdoen met

We beseffen nog maar nauwelijks hoe moeilijk Jezus het daar in de woestijn moet gehad hebben. Gemakkelijkheidshalve doen we het verhaal af met de dooddoener dat het maar heel vanzelfsprekend is dat Jezus als overwinnaar uit de bus komt. Het is toch ondenkbaar dat Jezus, de held, zwak zou kunnen zijn en door de knieën gaat.

http://blog.dominicanenschildebergen.be/roeping-en-beproeving-2013/,

  • gemakkelijkheidshalve iets afwentelen op iemand, op personen

"Het had ons ook kunnen gebeuren", geven bankiers achter de schermen toe. Maar op de vraag welke lessen ze zelf trekken uit deze zaak, blijven de meesten het antwoord schuldig. Gemakkelijkheidshalve wordt de zaak afgewenteld op enkele personeelsleden die uit de bocht zijn gegaan. Tegen kwade trouw en chantage van personeelsleden kan je je nooit beschermen, luidt het dan.

De Standaard,

  • gemakkelijkheidshalve iets (even) vergeten

Bush zei alle begrip op te kunnen brengen voor het recht van Israël zichzelf te verdedigen. "Dat Arafat momenteel gegijzeld wordt, geen contact heeft met de buitenwereld, de gehele Palestijnse politie-infrastructuur platligt, dat drie steden volledig militair bezet zijn, dat de bevolking onder vuur ligt, wordt gemakkelijkheidshalve vergeten."

http://www.flwi.ugent.be/cie/CIE/maly2.htm,

Schepen van financiën R.D. stelde grote vraagtekens bij de aanpassingen van het vooropgestelde budget en verweet de sp.a een gat in de hand te hebben. Dat hij deze budgetwijzigingen telkens samen met zijn volgelingen unaniem heeft goedgekeurd op het schepencollege leek hij gemakkelijkheidshalve even te vergeten.

http://ludwigvandenhove.be/nieuws/ik-kan-het-niet-beter-zeggen,

  • gemakkelijkheidshalve iets verzwijgen

De werkelijkheid staat al even bol van gevallen waarin iemand in goed vertrouwen een huis – zij het een gewone woonst, zij het een vakantiewoning – heeft gekocht van iemand die het pand heeft laten optrekken zonder vergunning, of die "gemakkelijkheidshalve" verzwegen heeft dat het om een vakantiewoning gaat.

http://www.belgischeunie.be/nederlands/indexnl.htm