gemakshalve


gemakshalve 1.0

met het oog op het gemak; omwille, ter wille van het gemak; vanwege het gemak; voor het gemak; om het gemakkelijk te houden; om het zich gemakkelijk te maken; om de zaak niet te compliceren

Algemene voorbeelden


De fitnesscoach kan je conditie testen en, op basis van het resultaat, een persoonlijk fitnessprogramma samenstellen. Gemakshalve wordt dit genoteerd op een fitnessfiche zodat je een leidraad hebt om mee te werken.

http://www.fitopia.be/html/indexIE.html

Nu zijn niet alle planten die we als tweejarige omschrijven echte tweejarigen, maar vaste planten. Meestal vallen deze planten het derde jaar in bloei terug, waardoor ze niet meer in voldoende mate als sierplant gedijen. Vandaar dat ze gemakshalve als tweejarige planten dienst doen.

De Standaard,

Tulpen houden van een goed losgemaakte en licht voedzame bodem. Om de neuzen in het voorjaar te vrijwaren van vorstschade, leggen we gemakshalve een licht winterdek aan.

De Standaard,

De kat wil, in volgorde van belangrijkheid: op schoot zitten, eten, water drinken of melk drinken, in de buurt zitten, slapen, warm zitten en kijken. Zijn hele leven, ik heb het nu gemakshalve even over mijn kat, is daarop ingericht. Hij denkt, zo denk ik, aan niets anders.

NRC,

Voor de Engelse, Deense, Noorse en Zweedse versie van deze algemene voorwaarden kunt u gemakshalve hier klikken.

https://adwords.google.be/select/TranslatedTermsAndConditions.html,

De seksuele ontwikkeling van kinderen gebeurt in fasen. Fasen die hier gemakshalve aan leeftijden zijn gekoppeld. De genoemde leeftijden zijn geen vaste gegevens. De leeftijdsfasen kunnen ook wat ruimer genomen worden dan hier werd voorgesteld.

http://interaxis.sesuadra.org/Interaxis2/html6/mariska_de_backer.html

Gemakshalve verzamelt deze tekst alle Vrije Software soms onder de gemeenschappelijke en beter bekende term "Linux", alhoewel Linux slechts het topje van een (enorme) Vrije Software ijsberg is.

http://people.mech.kuleuven.ac.be/~bruyninc/ictvisie.html,

Zij had kleine, tengere handen en haar polsen waren smal en dun als lucifersdoosjes. Hij merkte opeens op dat zij een gouden rolex-horloge droeg dat zij gemakshalve hoog op haar onderarm had geschoven.

Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

Gemakshalve wordt bij de beoordeling van het konijn de hele zijkant vanaf de schoudergordel tot aan de bekkengordel als flank beschouwd!

http://users.pandora.be/frans.opdebeeck/club/websiteclub/begrippendeel1.htm

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • gemakshalve iets of iemand aanduiden als
  • gemakshalve iets aanduiden met

De problemen doen zich voor in het domein van wat wij gemakshalve willen aanduiden als 'het drukwerk in kleine oplage'.

http://home01.wxs.nl/~itplein19/Paginas/essays.html#anchor528677

De eerste vier groepen zijn ongevaarlijk, ze zijn te overtuigen van hun ongelijk, en ze zijn gering in aantal. De vijfde groep bevat minstens een miljoen Nederlanders. Gemakshalve duid ik ze aan als "de Nederlandse fascisten". Iedereen weet dat er fascisten zijn in Nederland, maar het is een ongrijpbare groep.

...honderd. Ik kom, Piet Grijs,

De genoemde theorieën vertolken verschillende opvattingen over de juridische status van personen en de politieke kenmerken van samenlevingen. Gemakshalve zullen we deze opvattingen aanduiden met de termen heteronomie, autonomie en soevereiniteit.

http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

  • gemakshalve iets aannemen

Laten we gemakshalve aannemen dat er maar één juridisch relevante situatie is in dit verband en dat is de situatie waarin niet werd overgegaan tot abortus, waardoor iemand werd geboren met zware handicaps ten gevolge van een genetische afwijking die had kunnen worden (en mogelijk was) gediagnosticeerd op een tijdstip waarop abortus nog mogelijk was.

http://www.rechten.unimaas.nl/ozic/CorsendonkVIII/workshops/paper%20Hage.pdf

  • iets gemakshalve afkorten met

In het gerechtelijk onderzoek naar de besteding van subsidies voor herscholing van de Boel-arbeiders wordt altijd verwezen naar "Global Trade International", gemakshalve afgekort met de initialen GTI.

De Standaard,

  • gemakshalve iets bespreken

Gemakshalve bespreken wij hier een doorsnee liesblessure.

http://www.vvsport.be/blessures/blessure/achillespees.htm

  • gemakshalve iets gebruiken

In dit onderdeel van de site zullen gemakshalve overwegend de termen 'huwelijk', 'huwelijkse voorwaarden' en 'echtgenoot' worden gebruikt.

http://www.notarislelystad.nl/

Op 1 januari 2000 dreigt de computer op grote schaal een aantal berekeningen in het honderd te zullen sturen, o.m. in die programma's waar voor de datum jaaraanduiding gemakshalve - of was het omwille van de (tijdelijke) kost van de geheugenruimte - twee in de plaats van vier cijfers zijn gebruikt.

http://www.kvab.be/werking/cawet/cawet_inf/ngt.htm,

Wanneer voor een enkelspelwedstrijd gemakshalve een dubbelspelveld wordt gebruikt met enkelspelpalen, zijn de dubbelspelpalen en die delen van het net van netkoord of kabel en van de netband, die buiten die enkelspelpalen uitsteken, te allen tijde vaste hindernissen; deze worden niet beschouwd als netpalen of gedeelten van het enkelspelnet.

http://www.vtv.be/reglementen/pdf/02REG_p16_tennisspelregels.PDF

  • gemakshalve iets hebben

Een aantal Nederlandse handelaars hebben zich op de Belgische markt geworpen en hebben gemakshalve afdelingen of adressen in België.

De Standaard,

  • gemakshalve heten

Tekenend was een onverminderde hang naar het griezelige en macabare, naar al wat in de bioscoopwereld gemakshalve 'horror' heet.

NRC,

  • gemakshalve kiezen voor iets

Voor het recreatieve aanbod werd gemakshalve voor een alfabetische trefwoordentabel gekozen.

De Standaard,

  • gemakshalve iets buiten beschouwing laten

Wat we op school geleerd hebben, klopt nog altijd: de man wiens werk, de vrouw wier werk, de mensen wier werk. Gemakshalve laat ik buiten beschouwing dat wiens/wier schrijftalige vormen zijn. In gesproken taal hebben we het over "de man, de vrouw, de mensen van wie het werk".

De Standaard,

  • gemakshalve iets noemen
  • gemakshalve iets samenvatten als
  • gemakshalve (verder) spreken over
  • gemakshalve spreken van

AIDS is een van de mogelijke uitingen van infectie met een virus, het HIV (Human Immunodeficiency Virus) genoemd. Wij zullen dit virus in het vervolg gemakshalve het AIDS-virus noemen.

http://clubnet.zeelandnet.nl/ehboshhk/custom.html

Normen en waarden zijn dus heel verschillende zaken, maar je kunt ze beide verhelderen in wat we gemakshalve maar samenvatten als een 'ethisch debat'.

http://www.omroep.nl/ikon/beleid/IKON_Beleid_Ethisch_debat.htm

VLD-kamerlid Pierre Chevalier sprak gemakshalve over de "verwarrende signalen" die de regering uitstraalt.

De Standaard,

Voor het voldoen aan het gestelde criterium zijn de langste afstanden in kilometers maatgevend. Deze lange afstanden zullen – met uitzondering van beperkte aantallen bijzonder gunstig gelegen paren van adressen – altijd bestaan uit drie onderdelen: van vertrekadres tot hoofdnet – traject over het hoofdnet – van hoofdnet tot aankomstadres. Dit geldt zowel voor autoritten als voor ritten per openbaar vervoer. Gemakshalve wordt daarom voor alle ritten verder gesproken over voortraject, hoofdtraject en na-traject.

http://www.deltametropool.nl/,

Hij had wat men in vakkringen een transformatie-act noemt, het publiek spreekt gemakshalve van imitator.

De nymfentrein en andere verhalen, Herman Pieter de Boer,

  • gemakshalve iemand bij de voornaam noemen
  • iemand gemakshalve iets noemen

Didier heet voluit Didier Ratsiraka en zijn tegenstrever heet Marc Ravalomanana, maar wij noemen hen gemakshalve bij de voornaam.

Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

Het verschijnsel van de losgeslagen legereenheden is in heel Afrika bekend, maar in Sierra Leone is het een zo wijdverbreid probleem, dat niemand nog onderscheid weet te maken tussen soldaten en rebellen, die gemakshalve sobels worden genoemd.

NRC,

"Vooreerst gaan eliterenners zonder vast kontrakt nog altijd aan de start van het seizoen verschijnen met een grote konditionele achterstand ten overstaan van hen die we gemakshalve nog altijd beroepsrenners blijven noemen. Ze mogen dan al trainen als een volleerde prof, de kompetitie gaan ze missen."

De Standaard,

  • gemakshalve iemand onderbrengen bij
  • gemakshalve iets onderbrengen in
  • gemakshalve iets opdelen in
  • gemakshalve iets rekenen bij
  • gemakshalve iets rekenen onder
  • gemakshalve zaken rekenen tot
  • gemakshalve iets niet meerekenen

Gemakshalve wordt Bobin wel eens ondergebracht bij de miniaturisten à la Philippe Delerm en Eric Holder.

Inktspatten in de sneeuw, Dirk Leyman,

Outdoor trainers die een reële inspanning doen om hun programma's veilig te maken, vinden het overigens helemaal niet vervelend hierover bevraagd te worden - meestal kunnen ze er zelfs gepassioneerd over vertellen. De verhalen die men dan krijgt, worden in dit artikel gemakshalve ondergebracht in drie categorieën.

http://www.psy.kuleuven.ac.be/copp/-hov1997agora.pdf,

Laten we gemakshalve de meubels even opdelen in gelakte en ongelakte.

http://www.ongewoonwinkel.nl/

Hoewel het hier technisch gesproken om een iets andere situatie gaat, breng ik in herinnering dat Hawking en Penrose bewezen dat in de algemene relativiteitstheorie singulariteiten niet uitzonderlijk zijn, zoals voorheen werd gedacht, maar generiek. Zo is het ook in de klassieke mechanica, waar ik de veldentheorie gemakshalve bij reken.

http://www.math.leidenuniv.nl/~naw/serie5/deel03/mrt2002/pdf/landsman.pdf,

Met die opvatting als bagage modelleerde de Italiaanse kunstenaar Alighiero Boetti een rijk en gevarieerd oeuvre dat gemakshalve onder de arte povera gerekend wordt.

De Standaard,

Een eerste groep zijn de vroege bloeiers, waaronder we gemakshalve alle struiken rekenen die bloeien tot 1 juli.

De Standaard,

De SC Heerenveen is ook een bedrijf waar 200 vrijwilligers werken, met daarnaast 30 vaste medewerkers waarvan er 15 een volledige baan hebben. De spelers rekenen we gemakshalve even niet mee.

Meppeler Courant,

  • gemakshalve onderscheiden (bij)
  • gemakshalve onderscheid maken tussen
  • gemakshalve een opsplitsing maken in

Gemakshalve onderscheiden we bij het geweerschieten twee wapengroepen: het Klein Kaliber Geweer-schieten (KKG) en het Groot Kaliber Geweer-schieten (GKG).

http://www.schietsport.cjb.net/

In hetgeen hierna volgt, beperken we ons tot een paar krachtlijnen, die hoogstens als een voorzichtige leidraad kunnen beschouwd worden voor wie de ondoorzichtige massa van rechtsregels tegemoet wil treden. Gemakshalve maken we hierbij een onderscheid tussen de enkelvoudige en meer complexe opzoeking.

http://allserv.rug.ac.be/%7Egmartyn/Syllabus.html,

Om de elektronische gegevensuitwisseling enigszins te structureren, kunnen we gemakshalve een opsplitsing maken in interne en externe communicatieprocessen.

http://www.bankvanbreda.be/Images/14_477.pdf,

  • gemakshalve spreken over

Wij geven een opsomming van de mogelijkheden bij AFV Vlaardingen, waarbij verder - gemakshalve - over de fotoclub gesproken zal worden.

http://www.afvv.nl/index2.html

  • gemakshalve van iets uitgaan
  • er gemakshalve vanuit gaan dat

Hoeveel tijd je kwijt bent met studeren verschilt per opleiding en van persoon tot persoon. Informeer hiernaar bij de opleiding van voorkeur. Gemakshalve kun je uitgaan van een gemiddelde van zo'n twintig uur per week, inclusief colleges.

http://www.saxion.nl/orienteerders/studeren/werken_en_studeren

We gaan er gemakshalve van uit dat U beginner bent zonder voorkennis of vooropleiding.

http://www.ruudkater.nl/index.html

  • gemakshalve iets verstaan onder iets

De beurskapitalisatie van het Gemeentekrediet - daaronder verstaan we gemakshalve het aantal aandelen maal de eerste koers - zal naar schatting om en bij de 30 miljard frank bedragen.

De Standaard,

  • gemakshalve verwijzen naar

De gevolgen voor de aanwezige zeevogelstand zijn [...] grotendeels onbekend. Gemakshalve wordt verwezen naar resultaten van geselecteerde studies op land, die dan moeten aantonen dat er nauwelijks sprake is van een probleem.

http://www.natuurpunt.be/download/activecontents/ac288visietekst_windmolenoverleg.pdf,

  • gemakshalve iets weglaten

Dat Van In erachter was gekomen dat zij het een tijdje met de procureur had gedaan, vond ze niet erg, maar details prijsgeven over de manier waarop hun romance was verwaterd, nee. Daar had die flik geen zaken mee. 'Eén ding begrijp ik niet', zei Van In. 'U realiseert zich toch dat...' Hij liet 'mevrouw' gemakshalve weg.

De vijfde macht, Pieter Aspe,

gemakshalve 2.0

met negatieve bijklank: om het zich gemakkelijk te maken (en er niet al te veel aandacht aan te besteden, er niet al te veel voor doen, er zich niet al zeer in te verdiepen e.d.); op een al te gemakkelijke wijze; om ervan af te zijn; uit gemakzucht

Algemene voorbeelden


De landbouw wordt gemakshalve als enige afgerekend op een teveel aan nitraat in het grondwater, zonder dat de schadelijkheid hiervan wetenschappelijk onderbouwd is.

http://www.nvv.nl/

Barrez stelt zich gemakshalve niet de vraag hoe je met parlementair gereedschap het meubilair van de directe democratie in elkaar kan knutselen.

http://www.denar.yucom.be/archief/170/Barrez.htm

De Franse en Italiaanse historici identificeerden na 1945 hun landen gemakshalve met de geallieerde overwinnaars, net als hun politieke klassen van rechts tot links deden. In Frankrijk duurde het zelfs tot de jaren zeventig voordat deze identificatie en de nationale oorlogsmythe van 'Het Verzet' ter discussie konden worden gesteld.

NRC,

Eén miljoen tweehonderdduizend misnoegde kiezers wijzigden die dag hun stemgedrag en velen kozen resoluut voor extreme of schertspartijen. De klassieke formaties waren radeloos. Men sprak van Zwarte Zondag en stak gemakshalve een beschuldigende vinger uit naar het Vlaams Blok, eerder dan in eigen boezem te kijken.

De Standaard,

Onwillekeurig moest Koos denken aan zijn eigen op stapel staande verzetsroman De Overval waar ie ongeveer tien jaar geleden de eerste hand aan had gelegd maar die hij nog altijd niet had weten te voltooien. Natuurlijk kon je De Overval niet vergelijken met de gemakkelijke kost van de gemiddelde streekroman, maar ja... 235 was toch 235. En dat in een oplage van totaal 2, 5 miljoen boeken! Misschien had Callenbach de cijfers gemakshalve wat flatteus afgerond, maar dàt was smakelijk eten!

De natte gemeente van Koos Tak, Rijk de Gooijer & Eelke de Jong,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • gemakshalve iets aannemen
  • gemakshalve aannemen dat

Bij de algemene beschouwingen van vrijdag 26 juli moest het hele kabinet nog een flinke portie flinterdunne speculatie aanhoren over dit onderwerp. Jeltje van Nieuwenhoven nam gemakshalve maar aan dat ik Van Lieshout had ontslagen omdat hij lid was van haar partij; Femke Halsema (GroenLinks) wilde allerlei verzekeringen van Balkenende dat zoiets vreselijks nooit meer zou voorkomen.

Blinde ambitie, Eduard Bomhoff,

  • gemakshalve iemand afwimpelen

Het lag niet in haar natuur iemand, laat staan een stervende, gemakshalve af te wimpelen.

Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

  • gemakshalve gebeuren

Onderzoeker André P. Schaffers concludeerde dat het voor de instandhouding van een grote biodiversiteit van belang is maaisel binnen een week af te voeren en niet een paar weken later, zoals gemakshalve vaak gebeurt.

Trouw,

  • gemakshalve iets gebruiken

Ook de omrekenkoers is van belang. Zo hebben de Belgen het relatief makkelijk - vermenigvuldig de europrijs met 40 en men heeft het equivalent in Belgische franken. Als echter gemakshalve een afgeronde omrekeningsfactor wordt gebruikt wordt de prijs van een produkt systematisch over- of onderschat.

http://www.dnb.nl/

  • gemakshalve op één hoop gooien
  • gemakshalve over één kam scheren

Kritiek op uitgangspunten en resultaten van het door Marx (die Knapen hier gemakshalve op één hoop gooit met Lenin en Stalin) en het door de Kritische Theorie verrichte onderzoek is uiteraard mogelijk.

NRC,

De moeilijkheid met stripverhalen is, dat er even veel genres in zijn als in de literatuur, maar dat strips gemakshalve over één kam worden geschoren. En dat terwijl er toch een hemelsbreed verschil is tussen klassieke reeksen, avonturenverhalen, horror, aktiestrips, erotische verhalen, humor, autobiografische verhalen, kinderverhalen, literaire en satirische strips.

De Standaard,

  • gemakshalve kiezen voor iets

"Het probleem van veel ambtenaren is dat ze zich zien als handhavers van wetten en regels. Discussies gaan ze bij voorbaat uit de weg. Gemakshalve of uit domheid kiezen ze voor het sanctiemiddel, een foute manier om problemen te benaderen. De overheid moet leren om elk individueel geval persoonlijk te beoordelen en te behartigen."

http://www.fnv.nl/abvakabo/renderer.do/menuId/7204/sf/7204/returnPage/7204/itemId/12458/realItemId/12458/pageId/6481/instanceId/15416/

  • gemakshalve iets meetellen

Het onderwijs, tenslotte, krijgt volgens de Miljoenennota volgend jaar 344 miljoen gulden extra geld maar het is onduidelijk hoeveel daarvan terecht komt bij docenten. Om de cijfers te flatteren heeft Minister Hermans gemakshalve het corrigeren van een fout in de btw-verwerking door zijn eigen ministerie maar meegeteld in het officiële totaal voor actie tegen vacatures en kwaliteitsverlies.

http://www.nijenrode.nl/nl/

  • gemakshalve iets negeren

En uiteraard zijn er goede redenen om Hugo Claus aan het woord te laten in een boek dat voor een deel over de Vijftigers gaat, maar het bevreemdt wel hogelijk om hem te zien spreken in een context die totaal uitgaat van de naoorlogse Nederlandse situatie. Hiermee negeren de samenstellers gemakshalve dat alleen al over de Vlaamse literatuur in de naoorlogse tijd een heel dik boek te schrijven zou zijn.

De Standaard,

( (vooral) in België)
  • gemakshalve de schuld steken op (personen)
  • het gemakshalve steken op (personen)

Berisha steekt de schuld gemakshalve op communisten en spionnen, hij denkt met het inzetten van leger en geheime diensten en het bannen van buitenlandse tv-zenders de rust te herstellen.

De Standaard,

Het zuidelijke Palermo moest zoals het noordelijke Milaan worden. Maar nog voor in 1992 Tangentopoli (Smeergeldstad) in Milaan losbarstte, vonden veel noorderlingen dat Milaan steeds meer op Palermo ging lijken. Ze waren beschaamd toen bleek dat het economische en morele hart van het land de hoofdstad van de smeergelden bleek te zijn. Ze staken het gemakshalve op "de dieven in Rome".

De Standaard,

  • gemakshalve iets toeschrijven aan

Alles waar geen verklaring voor te vinden is, wordt gemakshalve toegeschreven aan boze geesten. Niet aan goéde geesten, nee, aan bóze geesten en niemand weet waarom. Het is een gedrag dat overgeërfd is van de middeleeuwse mens met zijn bijgeloof, zijn toverkollen, heksen, duivelaanbidders, en dergelijke.

http://www.lamplicht.nl/mystiek.htm

  • gemakshalve van iets uitgaan
  • er gemakshalve vanuit gaan dat

De spellingshervormers maken er een potje van. Ruggenmerg vinden ze doodgewoon, maar vlaktenmaat? Nee toch en dus blijft het vlaktemaat. Waarom? Omdat vlakte twee meervouden heeft: vlakten en vlaktes. Een uitzondering dus. Gemakshalve gaan ze er daarbij van uit dat u en ik weten welke substantieven een meervoud hebben op -en en -s.

De Standaard,

  • gemakshalve iets (even, maar, nogal eens) vergeten

Al eens goed gekeken in welke wereld wij onze kinderen vermalen? Liever bedelven wij ze onder stapels speelgoed, video's, flippo's... - en vergeten gemakshalve dat de verbeeldingskracht die nodig is om de wereld aan te kunnen, zich door overvloed laat verdoven.

De Standaard,

Hoe dan ook, wie het huidige culturele aanbod schraal noemt, denkt zeer a-historisch en vergeet gemakshalve hoe schriel, verzuild, vastgeroest en voorgekauwd het culturele landschap uit het verleden was, een verleden waarvoor we niet eens meer dan dertig jaar moeten teruggaan.

Cultuur is oorlog, Leo De Haes,

Dat bejaarden en kinderen behoefte hebben aan fysieke verzorging en mensen die tijd en aandacht voor ze hebben, wordt gemakshalve vergeten.

NRC,

'Nu is de kiezer aan zet en ik heb maar een goed advies: stem Onafhankelijke Partijen Drenthe', slingerde hij de raadszaal in. Het enige dat aan zijn stemadvies nog ontbrak waren het sandwich-bord en partijvaantjes. Van 't Zand vergat gemakshalve even dat bijvoorbeeld ook Groen Links in Drenthe nog lang niet uitgepraat is over de herindeling.

Meppeler Courant,

Zonder veel kennis van zaken verklaarden ettelijke Amerikaanse senatoren dat ik uitsluitend om politieke motieven de fusie wilde verbieden. Het was me uitsluitend om protectionisme te doen, zo luidde het over de oceaan, om het eigen zwaar gesubsidieerde Airbus te beschermen tegen de efficiënte concurrentie van ondernemende Amerikanen. Dat ook de Amerikaanse overheid veel belastinggeld in de luchtvaartindustrie pompt via fondsen voor militaire research, wordt dan gemakshalve maar vergeten.

Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

We vergeten gemakshalve nogal eens dat de lts voor velen eindonderwijs was, hoewel er ook altijd leerlingen waren die doorgingen naar de mts.

Reformatorisch Dagblad,

Dagbladen verwachten tijdens die periode een gemiddelde toename van 10 tot 20% van hun verkoopcijfers, al hangt het uiteindelijke resultaat wel af van de prestaties van de Rode Duivels. "Alles is afhankelijk van de prestaties van de Belgen!" Daarover zijn de hoofdredacteurs en de coördinatoren van de sportredacties in de vier uithoeken van het land het alvast roerend eens. Gelukkig voor hen neemt de eerste ronde van het wereldkampioenschap twee weken in beslag, voorafgegaan door een week drukte rondom het evenement. En dan vergeten we gemakshalve nog de voorbeschouwingsartikelen die vanaf het begin van de maand mei de sportpagina's vullen.

http://213.193.164.200//nl/dossiers/MM28doswereldbeker.htm

  • gemakshalve iets uit het oog verliezen
  • gemakshalve iets over het hoofd zien

Met name wordt gewezen op het schier oneindig traineren van procedures voor dijkverzwaring. Het werkelijke belang van de milieubeweging wordt daarbij gemakshalve uit het oog verloren.

NRC,

Gemakshalve ziet Vogelaar hier over het hoofd dat Granta weliswaar een grote voorkeur heeft voor het niet-academische Vertellen, maar dat Buford daarbij toch graag een zekere verfijning of geconstrueerdheid van de vorm ziet.

NRC,

  • gemakshalve vervallen in iets

Huyse huivert terecht om al te gemakkelijk in de valkuilen van de vernieuwing te duikelen, de aandacht voor novelty without change waarin modieuze wetenschappers, politici en journalisten - jawel, ook wij - gemakshalve vervallen.

De Standaard,

  • gemakshalve voorbijgaan aan (iets, het feit dat)
  • gemakshalve het niet hebben over iets

De Fransen schermen met argumenten als: afschaffing van de steun leidt tot ontvolking van grote delen van het platteland. En dat de boerenbevolking onontbeerlijk is voor het unieke rustieke Franse buitenleven. Gemakshalve gaan de Fransen er maar even aan voorbij dat veruit het meeste geld gaat naar de fabrieksmatig opererende grote landbouwbedrijven.

NRC,

Gemakshalve wordt in het verslag voorbijgegaan aan het feit dat een virulent anti-semitisme in het katholieke Polen een constante is.

De Standaard,

Mijnheer Restiau (AGHA) stelt zich zelfs openlijk vragen bij "het democratisch gehalte" van dit alles. Daarbij gaan Mr. Restiau en zijn havenvrienden gemakshalve voorbij aan het feit dat de beslissing rond het Deurganckdok een van de meest frappante voorbeelden is van canapépolitiek; dat nooit geluisterd is naar de talrijke bezwaren uit alle lagen van de bevolking; dat tienduizend officiële bezwaarschriften gewoon onder de mat geveegd zijn.

http://users.belgacom.net/doel2020/Documentatie/Persmededelingen_2001.htm,

Gaat de voorman dakdekker bij de uitvoerder klagen dat voor de zoveelste keer de steiger of hekwerken net voor aanvang of tijdens uitvoering van zijn werkzaamheden zijn verwijderd, krijgt hij negen van de tien maal van de [...] uitvoerder te horen dat hij niet moet zeuren, want hij moet zelf voor zijn veiligheid zorgen. Gemakshalve wordt voorbij gegaan aan het feit dat de aannemer verantwoordelijk is voor allen die bevoegd zijn zich op de bouwplaats te begeven.

http://www.dakweb.nl/rh/99-1/99-1-6.htm,

De MHP wijst er wel op dat verregaande deregulering en vrije marktwerking niet ten koste mogen gaan van de sociaal zwakkeren. Heertje heeft het daar gemakshalve niet over.

NRC,