genderkloof


genderkloof 1.0

(business, economie en financiën; seks, gender en relaties; neologisme)

sociaal-economische kloof tussen mannen en vrouwen die ontstaat doordat vrouwen op allerlei gebieden benadeeld of achtergesteld worden ten opzichte van mannen; sekseongelijkheid; seksediscriminatie
Het woord genderkloof slaat in alle voorbeelden specifiek op het verschil tussen mannen en vrouwen, al kan het in theorie ook betrekking hebben (of gaan krijgen) op andere combinaties van gendergroepen. Van oorsprong slaat het woord op de verschillende seksen en wordt gender hierin niet gebruikt in de vrij nieuwe zin van identiteit of hoe iemand zich identificeert.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een genderkloof…

is een kloof; is ongelijkheid

      Algemene voorbeelden


      Van Dalen: "In Zweden zit een olympiadebestuur dat faliekant tegen een aparte olympiade voor meisjes is." De Zweden zien het als een tweederangs competitie die de genderkloof zeker niet verkleint. Een meisjesolympiade zou suggereren dat meisjes niet goed genoeg zijn voor de 'gewone' olympiade. Maar met deze opvatting is Zweden zo'n beetje het enige land in Europa dat bij de EGMO aan de zijlijn staat.

      NRC Handelsblad,

      Meer dan 1,6 miljoen van die nieuwe arbeidsplaatsen zijn ingenomen door vrouwen, waardoor de zogenoemde genderkloof in de participatiegraad -het verschil tussen het percentage vrouwen dat werkt ten opzichte van mannen- twee procent kromp.

      Trouw,

      Vrouwen zijn nog altijd zwaar ondervertegenwoordigd in de hoogste bestuursorganen van Europese ondernemingen. De cijfers in bijgaande grafiek spreken voor zich. Maar hoe kan die 'genderkloof' aan de top gedicht worden? En hebben bedrijven er eigenlijk zelf wel belang bij om die kloof te dichten?

      De Standaard,

      Etymologie


      Aard herkomst leenvertaling
      Vroegste datering 2000
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal gender gap
      Betekenis in brontaal idem
      Samenhangende woorden (betekenis) gendergap; loonkloof