gendergap


gendergap 1.0

(wetenschap; business, economie en financiën; recht en misdaad; seks, gender en relaties; neologisme)

sociaal-economische kloof tussen mannen en vrouwen die ontstaat doordat vrouwen op allerlei gebieden benadeeld of achtergesteld worden ten opzichte van mannen; sekseongelijkheid; seksediscriminatie
Dit Engelse leenwoord slaat in alle aangetroffen voorbeelden specifiek op het verschil tussen mannen en vrouwen, al kan het in theorie ook betrekking hebben (of gaan krijgen) op andere combinaties van gendergroepen. Van oorsprong slaat het woord op de verschillende seksen en wordt gender hierin niet gebruikt in de vrij nieuwe zin van identiteit of hoe iemand zich identificeert.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gendergap…

is een kloof; is ongelijkheid

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is seksediscriminatie
  • [Betrokkene] houdt in dat personen van het ene gender (met name vrouwen) al dan niet opzettelijk benadeeld worden ten opzichte van personen van het andere gender (met name mannen)
  • [Specificatie of referentiekader] betreft van oorsprong specifiek mannen in tegenstelling tot vrouwen; heeft doorgaans geen betrekking op gender in de zin van identiteit of hoe iemand zich identificeert
  • [Verwezenlijking] uit zich bijvoorbeeld in de slechte vertegenwoordiging van vrouwen en 'vrouwelijke onderwerpen' op Wikipedia of in de beperkte aandacht die vrouwen krijgen in de kunstwereld
  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld een inkomenskloof tussen mannen en vrouwen, waarbij vrouwen relatief minder verdienen

Algemene voorbeelden


Van een gendergap leek op Noorderslag geen sprake. Sterker, de beste optredens mochten op het vrouwelijke conto worden geschreven.

Trouw,

'Als je meer salaris wilt, zorg dat je een man bent', zegt Paulien Osse van de stichting Loonwijzer. In Nederland ligt de zogeheten gendergap wat lager dan in het buitenland, maar mannen verdienen nog 7 procent meer dan vrouwen.

de Volkskrant,

De kloof in de beloning van mannen en vrouwen, oftewel de gender gap, is de afgelopen 15 jaar niet kleiner geworden. In de EU verdienen vrouwen al jaren netto tussen 4% en 5% minder dan mannen. In Nederland nam het verschil vorig jaar zelfs weer toe van 3,4% naar 5,0%.

https://fd.nl/economie/1469941/vrouwen-blijven-minder-verdienen-dan-mannen,

De lijst met ontbrekende 'vrouwelijke' onderwerpen is lang: duizenden vrouwelijke kunstenaars, politici, wetenschappers en onderwerpen waar vooral (of alleen) vrouwen mee te maken hebben, zoals slutshaming. Het fenomeen doet zich niet alleen in Nederland voor: van de 1,7 miljoen Wikipediabiografieën wereldwijd, gaat slechts 20 procent over vrouwen. Deze encyclopedische lacune, ook wel de gendergap genoemd, wordt bestreden vanuit Zweden met het project WikiGap.

NRC,

'Wikipedianen schrijven vooral over hun eigen interesses. Er zijn dus ontzettend veel artikelen over voetbal en andere dingen waarvoor mannen zich van nature meer interesseren. Voor vrouwelijke onderwerpen is minder aandacht.' Om deze gendergap te verkleinen, riep een groep vrijwilligers vorig jaar een werkgroep in het leven, die steun kreeg van Wikimedia Nederland.

de Volkskrant,

"Wikipedia is een invloedrijk platform dat een vervormd beeld van de maatschappij geeft, omdat vier van de vijf artikelen over mannen gaan." Ook speelt mee dat Google gebruik maakt van de data van Wikipedia, zegt Jansen. Daardoor sijpelen de gevolgen van de gendergap ook door in de meest gebruikte zoekmachine ter wereld. Er zijn meerdere oorzaken voor het bestaan van die gendergap. Zo is er minder publieke informatie over vrouwen: ze komen minder vaak voor in geschiedenisboeken, minder in de media en ook worden er minder biografieën geschreven over vrouwen. "Als er geen bronnen zijn, kunnen wij er niet over schrijven", zegt Jansen.

NRC,

Vergroting van de gendergap moet koste wat kost voorkomen worden en dat vereist een in alle opzichten gendersensitief beleid.

De Ware Tijd,

Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2008
Brontaal Engels
Vorm in brontaal gender gap
Betekenis in brontaal idem
Samenhangende woorden (betekenis) genderinclusief; genderongelijkheid; gendersensitief; inkomenskloof; loonkloof; seksediscriminatie; sekseongelijkheid; vrouwenquotum