genderinclusief


genderinclusief 1.0

(seks, gender en relaties; neologisme)

rekening houdend met (mensen van) alle genders en zodanig dat die zich allemaal vertegenwoordigd voelen; geen enkel gender uitsluitend
Het woord gender verschilt van sekse 'biologisch geslacht' en betekent 'geslachtsbeleving; geslachtsbeeld; gevoeld geslacht'.

Algemene voorbeelden


Dit toilet is genderinclusief! Iedereen is welkom om de gewenste toiletruimte te gebruiken, ongeacht hun geslacht, genderidentiteit of genderexpressie. Gelieve er niet van uit te gaan dat iemand zich in het 'verkeerde' toilet bevindt. Ze weten vast wel wat ze doen! Thuis gaan we ook allemaal naar hetzelfde toilet, toch?

https://cavaria.be/aankondiging-genderinclusief-sanitair

Het voorlichtingsmateriaal is genderinclusief. De teksten in brochure en op de website zijn sekseneutraal (dus niet 'de student, hij'), het beeldmateriaal is evenredig en de foto's bieden voldoende identificatiemogelijkheden voor brede doelgroep.

https://adoc.pub/ontwerp-inrichting-en-marketing-van-ict-snijvlakopleidingen.html

Het is noodzakelijk om aan andere (ook niet-technische) aspecten van ICT een prominentere plek in de voorlichting te geven, de onderwijskundige aanpak en inhouden van ICT-opleidingen moeten genderinclusief herontworpen worden, en de cultuur en de arbeidsvoorwaarden op de arbeidsmarkt voor ICT-afgestudeerden moeten veranderen.

hbo-kennisbank.nl,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • (een) genderinclusief alternatief
  • (een) genderinclusieve taal
  • (een) genderinclusieve woordenschat
  • genderinclusief taalgebruik

Genderneutrale taal betekent echter niet dat vrouwelijke collega's zichzelf niet mogen omschrijven als 'Directrice Datamanagement'. Als jij je als vrouw identificeert, heb je het recht om een vrouwelijke titel te eisen. Net zoals non-binaire personen een titel mogen eisen die aansluit bij hun genderidentiteit. Bovendien moet een genderinclusief alternatief niet ingewikkeld zijn; denk aan 'ombudspersoon' in plaats van het klungelige slash-gebruik bij 'ombudsmanombudsvrouw'.

https://zizomag.be/longreads/mvnix-waarom-genderinclusieve-taal-nodig,

M/V/NIX? Waarom genderinclusieve taal nodig is. Langzaam maar zeker schuifelt onze samenleving naar trans-inclusie. Meer zichtbaarheid, versoepelde wetten, en toch… Mensen die middenin of buiten het genderspectrum bestaan, voelen nog steeds weerstand. Een 'x' op je paspoort gaat (nog?) niet en iemand als Ruby Rose, sinds hun opvoering in Orange is the New Black gebombardeerd tot gezicht van genderfluïditeit, wordt steevast aangesproken met 'zij'. Zelfs om een ticket te kopen voor een theaterstuk over genderfluïditeit moet je kiezen tussen 'meneer' of 'mevrouw'. Tenzij je professor bent, dan kan je gewoon je titel gebruiken.

https://zizomag.be/longreads/mvnix-waarom-genderinclusieve-taal-nodig,

In de praktijk lijkt Nederlands echter een erg stugge taal op vlak van genderinclusieve woordenschat. We hebben bijvoorbeeld geen 'sibling' (woord voor zus/broer) zoals het Engels of 'hän' (voornaamwoord) zoals het Fins. Wat zeg je dan tegen een persoon die niet in het hokje M of V past?

https://zizomag.be/longreads/mvnix-waarom-genderinclusieve-taal-nodig,

Een van je stokpaardjes als feministe is genderinclusief taalgebruik. Zo nam je tijdens je masterthesis de Nederlandse taal onder de loep die volgens jou androcentrisch is. Wat zou je graag anders zien?

https://www.flair.be/nl/chillax/30-onder-de-30-ashley-vandekerckhove/,

met werkwoord


  • genderinclusief formuleren
  • genderinclusief opvoeden

Ook op andere afdelingen van een advocatenkantoor is genderinclusief formuleren relevant, zegt Den Blaauwen. "Op sollicitatieformulieren of uitnodigingen voor een event wordt vaak gevraagd naar het geslacht. Maar het geslacht an sich doet er natuurlijk niet toe: kantoren willen weten hoe ze de persoon moeten aanschrijven. Vraag dát dan: 'Hoe wilt u worden aangeschreven?'"

https://www.advocatie.nl/human-interest/niet-dear-sirs-maar-dear-addressees-genderinclusief-formuleren-kun-je-leren/,

Genderinclusief opvoeden: hoe doe je dat? Verslag van brainstorm met (opvoed)professionals en andere experts. Deze periode staat voor de Alliantie Genderdiversiteit het thema opvoeding centraal. Op donderdag 18 april hebben wij met 17 enthousiaste experts uit het netwerk gebrainstormd over de volgende kennishub.

https://www.movisie.nl/artikel/genderinclusief-opvoeden-hoe-doe-je-dat,

Woordfamilie


Overige woordfamilieleden


Etymologie


Aard herkomst inheems of leenwoord
Vroegste datering 2005
Brontaal Engels
Vorm in brontaal gender-inclusive
Betekenis in brontaal idem
Samenhangende woorden (vorm) genderinclusiviteit
Samenhangende woorden (betekenis) diversiteit; genderbewust; genderdivers; gendereerlijk; genderfluïde; gendergelijk; gendergevoelig; genderneutraal; genderoverkoepelend; gendersensitief; gendervrij; inclusief; inclusiviteit; transgender