transgender


transgender 1.0

(seks, gender en relaties; neologisme)

een genderidentiteit hebbend die verschilt van het biologische geslacht of het gevoel hebbend te behoren tot het andere biologische geslacht, tot geen van beide biologische geslachten of tot beide biologische geslachten

Algemene voorbeelden


Ik heb lang geworsteld: als ik er nu pas achter kom, ben ik dan wel transgender genoeg? Nog steeds weet ik niet zeker of ik ooit voor honderd procent fysiek een man word, maar ik heb wel meer rust in mijn hoofd.

https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2019/transgenders-in-transitie/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • transgender mensen
  • transgender vluchtelingen

Transgender mensen overschrijden hun gender door wat hun genderexpressie en genderpresentatie betreft (deels) voor het andere geslacht 'te kiezen' (crossgender expressie en crossgender presentatie). Dit kan zich beperken tot zich af en toe overeenkomstig de andere sekse te kleden. Het kan ook zijn dat mensen hun biologische geslacht definitief verwerpen en ervoor kiezen om via een zo volledig mogelijke geslachtsaanpassing verder te leven in het gewenste geslacht.

https://www.vereniging-genderdiversiteit.nl/wie-en-wat-zijn-transgenders/

De asielprocedure en de opvang dienen rekening te houden met de specifieke positie en situatie van vrouwelijke, homoseksuele en transgender vluchtelingen.

http://www.e-stem.nl/,

met werkwoord


  • transgender zijn

Welke betekenis wordt er aan het bewijsmateriaal toegekend en in hoeverre wordt die interpretatie bepaald door moderne noties over wat het betekent om heteroseksueel, homoseksueel, lesbisch, biseksueel of transgender te zijn.

http://www.homodok.nl/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 1995
Brontaal Engels
Vorm in brontaal transgender
Betekenis in brontaal idem
Datering in brontaal jaren zeventig

transgender 2.0

(seks, gender en relaties; neologisme)

iemand die een genderidentiteit heeft die verschilt van zijn of haar biologische geslacht, of die het gevoel heeft te behoren tot het andere biologische geslacht, of tot geen van beide biologische geslachten of tot beide biologische geslachten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een transgender…

is een persoon

  • [Geslacht] is iemand die een genderidentiteit heeft die verschilt van zijn of haar biologische geslacht; is iemand die het gevoel heeft te behoren tot het andere biologische geslacht; is iemand die zich noch man noch vrouw voelt; is iemand die zich deels man en deels vrouw voelt

    Algemene voorbeelden


    Meer dan tien jaar geleden begon een handjevol Thaise transseksuelen in Nederland in de prostitutie te werken. Inmiddels is ongeveer 5 procent van de prostituees transseksueel, transgender of travestiet.

    https://retro.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Prostitutie/travtrans.html,

    'Er bestaat veel misinformatie over transgenders op de werkvloer. Er wordt vaak vanuit gegaan dat transgenders labiel zijn door de hormonen, of dat ze heel veel afwezig zijn in verband met operaties. Dat is niet waar. Een transgender is niet vaker of langer afwezig dan een andere werknemer. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat transgenders in Nederland een ongustige sociaaleconomische positie hebben. Afgezet tegen de beroepsbevolking hebben transgenders minder vaak een baan en vaker een uitkering, terwijl er geen verschil is in opleidingsniveau.

    https://www.brainwash.nl/bijdrage/danielle-is-transgender-met-deze-vooroordelen-heeft-ze-te-maken,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 1995
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal transgender
    Betekenis in brontaal idem
    Datering in brontaal jaren zeventig