transgenderwet


transgenderwet 1.0

(seks, gender en relaties; neologisme)

wet waarin de behandeling en de rechten van transgender personen aan bod komen, bijvoorbeeld met betrekking tot het veranderen van het geboortegeslacht in officiële documenten
See also : transgender

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een transgenderwet…

is een wet

  • [Belanghebbende of begunstigde] heeft betrekking op transgender personen
  • [Onstoffelijke inhoud] gaat over de behandeling en de rechten van transgender personen

    Algemene voorbeelden


    De hoogleraar legt uit dat er op de stelling 'Er is iets mis met mensen die zich niet man en niet vrouw voelen' vijf antwoorden ingevuld kunnen worden. Van 'heel erg mee eens' tot 'heel erg mee oneens'. De groep die in het midden zit, die 'niet mee eens, niet mee oneens' invulde, is gegroeid. Tot slot stelden de onderzoekers ook een vraag over de aanpassing van de transgenderwet (die is niet vergeleken met 2021, omdat het voorstel er toen nog niet lag). Daaruit bleek dat een kleine meerderheid van de mensen het oneens is met de stelling 'Mensen moeten vanaf hun zestiende hun paspoort kunnen wijzigen zonder verklaring van een expert'.

    Trouw,

    Voor veel mensen maakt een kinderwens een centraal deel uit van hun levensplan. Het raakt de diepste kern van hun persoon. Maar om allerlei redenen lukt het niet altijd om kinderen te krijgen. Dat probleem heeft de voorbije decennia een andere dimensie gekregen, omdat er ook meer mogelijkheden zijn om een kinderwens te vervullen. Dat brengt nieuwe ethische vragen mee. Moeten donoren anoniem kunnen blijven? Moeten de voorwaarden voor meerouderschap en adoptie veranderen? Ook de verdere verfijning van de transgenderwet en draagmoederschap is aan de orde.

    De Standaard,

    De transgenderwet kent zoals gezegd een langere geschiedenis. Voor 2014 bepaalde de wet nog dat iemand die de geslachtsregistratie wilde aanpassen, gesteriliseerd moest zijn. Transgender personen werden daardoor blijvend onvruchtbaar.

    https://nos.nl/artikel/2446147-wat-houdt-de-nieuwe-transgenderwet-in-vijf-vragen-en-antwoorden,

    Morgen gaat Petra van Dijk naar Amsterdam. Ze zal het VU medisch centrum binnenlopen om te praten met een psycholoog en die zal haar na het gesprek een verklaring geven waarop staat dat ze zich écht een vrouw voelt. Met die verklaring zal ze het dichtstbijzijnde stadsdeelkantoor binnenlopen om aan een ambtenaar te vragen: kunt u mijn geslacht veranderen? Ja, dat kan. Dankzij de nieuwe transgenderwet die morgen ingaat mogen óók mensen als Petra van Dijk (51), die niet geopereerd zijn, zich vrouw noemen. Petra laat de naam in haar geboorteakte morgen veranderen, van Peter in Petra.

    NRC Handelsblad,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2013