glasaal 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een glasaal…
is een vis; is een dier
- [Afmeting] is rond de 5 cm lang
- [Kleur] is kleurloos met donker zichtbare oogjes, staart, bloedbaan en hart
- [Transparantie] is helemaal doorzichtig
- [Pad of traject] trekt vanuit zee, vanuit de Saragossazee, Europese rivieren op in ongeveer twee jaar
- [Leeftijd] is zeer jong, ongeveer tot twee jaar
- [Stadium] bevindt zich in het eerste levensstadium van de aal of paling, d.w.z. voor pootaal, rode aal en schieraal
- [Gebruikswijze] wordt in Zuid-Europa gefrituurd als gerecht gegeten, wat omstreden is omdat dit de aanwas van paling belemmert
Algemene voorbeelden
Paling wordt geboren in de Sargossozee en drijft passief met de Golfstroom mee naar de kusten van Afrika en Europa. Bij het naderen van het continentale plat verandert de larve in een kleine, doorzichtige paling, de glasaal.
Vanuit de Sargossazee laat de aallarve zich met de stroom mee voeren naar de Europese kusten. Tijdens de overtocht ondergaat de larve een metamorfose tot een glasaaltje. In het voorjaar trekt deze glasaal het zoete water binnen. De intrek van glasaal is de afgelopen jaren in heel Europa sterk teruggelopen. In Nederland is de visserij op glasaal verboden.
De jonge paling (glasaal) wordt door palingkwekers gekocht.
De palingkwekers hebben glasaal nodig voor het verder opkweken van de glasaal tot consumptievis.
De glasaal, die zich langzaam ontwikkelt tot paling (oftewel aal) verblijft vervolgens ongeveer acht jaar in het zoete water.
Combinatiemogelijkheden
met adjectief ervoor
- jonge glasaal
Aal is een migrerende vissoort die in zijn levenscyclus als jonge glasaal trekt van zout naar zoet en als volwassen schieraal van zoet naar zout.
Na de metamorphose aan het eind van het Leptocephalus-larve-stadium, trekt de jonge glasaal naar de estuaria van de rivieren langs de Atlantische kusten, in de winter (zuid-westelijke streken) en het voorjaar (oostelijke Middellandse Zee, westelijke en noordwestelijke gebieden).
Een echt duurzame visserij op een gezonde aalstand is uitsluitend te realiseren in een situatie waarin aalstand, uittrek van paairijpe dieren en aanwas van jonge glasaal met elkaar in evenwicht zijn.
als subject bij een werkwoord
- zwemmen
Eenmaal in stromend water, een rivier of zelfs een kier in een sluis, zwemt de glasaal fanatiek tegen de stroom in.
Bovendien zwemt de glasaal steeds moeilijker de Nederlandse wateren binnen.
als object bij een werkwoord
- glasaal bevissen
- glasaal opvissen
In Engeland (rond Bristol), Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en Marokko wordt de glasaal commercieel bevist.
Zoals reeds aangegeven wordt meer dan 97% van alle glasaal opgevist voor, of op het moment dat zij het continent bereiken.
met adjectivisch voltooid deelwoord
- gevangen glasalen
- gevangen glasaal
Het aantal gevangen glasalen is een maat voor de intrek.
Met een simpel vierkant netje van 1 bij 1 m wordt een verticale haal door het water gemaakt vlak voor de sluis, waarna de gevangen glasalen worden geteld.
Het mysterie van de voortplanting van paling is nog steeds niet ontrafeld, vandaar dat de kwekerijen zijn aangewezen op de in het wild gevangen glasaal om deze verder op te kweken tot consumptiepaling.
in voorzetselgroep
- visserij op glasaal
De visserij op glasaal in de zuidelijke helft van Europa draagt vrij zeker bij aan de overbevissing van het Europese bestand, maar heeft geen direkte gevolgen voor de IJsselmeervisserij.
Voor zover in noordelijke landen een visserij op glasaal voorkomt wordt de vangst uitsluitend op niet-commerciële basis gebruikt voor uitzet in binnenwateren.
In Nederland is de visserij op glasaal verboden.
- intrek van glasaal
- uitzet van glasaal
- het uitzetten van glasaal
Intrek van glasaal vindt voornamelijk plaats in de periode februari t/m mei, wanneer de glasaal met de vloed meezwemt naar het zoete water.
Natuurlijke populaties paling zijn afhankelijk van de intrek van glasaal uit zee.
De intrek van glasaal is de afgelopen jaren in heel Europa sterk teruggelopen.
In Zweden loopt een herstelprogramma. In dit programma ligt de nadruk op de uitzet van glasaal, om alle wateren waarin oorspronkelijk aal voorkwam opnieuw van aal te voorzien en daarmee de Zweedse schieraalvisserij op termijn weer een toekomst te geven.
Het uitzetten van glasaal levert vermoedelijk geen bijdrage aan het herstel van de soort, maar levert wél een bijdrage aan de beroepsbinnenvisserij.
De vangstontheffing wordt slechts verleend aan de Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij (OVB) ten behoeve van het uitzetten van deze glasaal elders in de binnenwateren.
met substantief ervoor
- 1 ton glasaal
- 20 ton glasaal
- 275 ton glasaal
De uitzet van 1 ton glasaal is dus voldoende voor ca. 10.000 ha, dat is minder dan 5 % van de Nederlandse wateren.
Uitgaande van 4.000 ton consumptiepaling (productie 2000 in Nederland) betekent dit dat er 20 ton glasaal nodig is.
In Baskenland, in Noord Spanje, werd rond 1960 een vangst van 275 ton glasaal gemeld, maar tegenwoordig hebben we geen enkele opgave meer beschikbaar.