godendrank


godendrank 1.0

nectar als drank van de goden op Olympus

Semagram (extra betekenisinformatie)


Godendrank…

is een drank; is een vloeistof; is een stof

 • [Smaak] is zoet
 • [Functie] zorgt voor onsterfelijkheid en eeuwige jeugd
 • [Herkomst of oorsprong] wordt geschonken door de godin van de jeugd, Hebe, aan de goden op de berg Olympus

  Algemene voorbeelden


  In vroeger tijden, toen de goden op de berg Olympus hun feesten vierden en daarbij hun godendrank - de nectar - dronken, werd de aarde niet alleen bevolkt door mensen maar ook door halfgoden. Het waren schepsels met een aardse moeder maar wier vader een god was.

  http://209.85.229.132/search?q=cache:3sHza6tgLcQJ:www.vaneisden.nl/les_flessen_7_8.doc+godendrank+olympus&cd=3&hl=nl&ct=clnk&gl=nl

  godendrank 1.1

  heerlijke drank

  Betekenisbetrekking


  metafoor
  Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

  Algemene voorbeelden


  Polé Polé - nacht - muziek - af en toe een beetje godendrank en veel plezier, tijdens een gezellige ontmoeting in de Vip loge van Carrefour op de Korenlei.

  http://www.flickr.com/photos/rietje/2717100012/

  godendrank 1.2

  heerlijke dranksoort

  Betekenisbetrekking


  metafoor
  Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

  Algemene voorbeelden


  Ook wanneer de oogst was binnengehaald, vierde men feest. Dat gebeurde met "hooibier" want "Hooi in den dop, melk in de sop, bier in de kan, daar komt de laatste hooiwagen an". Uit bovenstaande blijkt dat bier voor Vlamingen steeds een godendrank was. Dat blijkt als uitsmijter nog uit dit refrein: "Bier in huys, bier daer buyten, bier in backen, bier in fluyten, bier is dranck voor alle man, bier drinckt dat maer drincken kan".

  De Standaard,

  Wijn. Geen enkel brein, geen enkel stel smaakpapillen, geen enkel geheugen kan de wijnwereld omvatten. Alles wat u altijd al heeft willen weten is bij dit product dan ook een belofte die wij helaas niet kunnen waarmaken. Desalniettemin trachten wij u bijna alles te vertellen over deze magische godendrank.

  http://www.delicatessenhuis.nl/