guerrillaleider


guerrillaleider 1.0

iemand die een guerrillagroep leidt; leider van een guerrillagroep

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een guerrillaleider…

is een leider; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] leidt een guerrillagroep; heeft de leiding over een guerrillagroep

    Hoofdsemagram: leider


    Algemene voorbeelden


    Israel hoopte van Dirani informatie te krijgen over de verblijfplaats en de gezondheid van Arad. Maar pro-Iraanse leiders in Libanon die gezworen hebben de ontvoering van Dirani te wreken, hebben gezegd dat de guerrillaleider volstrekt geen informatie heeft over de vermiste piloot.

    NRC,

    Een van de personen die niet voor amnestie in aanmerking komen is Sjamil Basajev, een guerrillaleider die bij de recente presidentsverkiezing in Tsjetsjenië als tweede eindigde.

    De Standaard,

    De VS maken melding van zes gevallen van schending van de mensenrechten. Een daarvan is de verdwijning van een guerrillaleider die is getrouwd met een Amerikaanse advocate.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een Afghaanse guerillaleider
    • een Libanese guerillaleider
    • een Tsjetsjeense guerillaleider

    Prominente Tsjetsjeense guerrillaleiders die door Moskou van terrorisme worden beschuldigd zijn uitgesloten van de wet, die alleen van toepassing is op plegers van "sociaal gevaarlijke daden" tijdens de oorlog van 1994-'96.

    De Standaard,

    Het plan van de VN is dat de huidige president Rabbani, leider van de guerrillabeweging Jamiat-Islami, de macht overdraagt aan een vertegenwoordigend lichaam van Afghaanse guerrillaleiders en onafhankelijke persoonlijkheden.

    NRC,

    De leider van de pro-Iraanse beweging Hezbollah, sjeik Hassan Nasrallah, heeft vrijdag Israël aangeboden de stoffelijke resten van twee Israëlische soldaten te ruilen tegen twee Libanese guerrillaleiders die Israël uit Libanon heeft ontvoerd.

    De Standaard,

    • een befaamde guerillaleider
    • een maoïstische guerillaleider
    • een voormalige guerillaleider
    • een vooraanstaande guerillaleider

    Toen de befaamde guerrillaleider Xanana Gusmão werd gearresteerd op 20 november 1992, bestond er geen enkele mogelijkheid dat hij zou vermoord worden zoals zijn voorganger Nicolau Lobato.

    http://home.planetinternet.be/~sintlod8/oost_timor/oost_timor_inleiding.htm

    Vorige maand kreeg Ieng Sary, de voormalige rechterhand van de maoïstische guerrillaleider Pol Pot, amnestie.

    De Standaard,

    De PKK heeft Semdin Sakik, een vooraanstaand guerrillaleider die berucht is om zijn aanvallen op burgerdoelen, aan het hoofd geplaatst van het nieuw gevormde 'noordelijke commando', dat de dood van duizenden Koerdische guerrillastrijders gedurende de zomermaanden moet wreken.

    NRC,

    "Uganda is er niet klaar voor en we zullen hier geen meerpartijensysteem krijgen", aldus de 52-jarige voormalige guerrillaleider.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • krijgsheren, guerillaleiders en soldaten

    Het Internationale Rode Kruis (IRK) wil meer doen om krijgsheren, guerrillaleiders en soldaten in de hele wereld les te geven in het humanitaire en oorlogsrecht.

    De Standaard,

    met eigennaam


    Guerrillaleider Gaspar Ilom (Rodrigo Asturias, zoon van Nobelprijswinnaar Miguel Angel Asturias) zei dat de URNG als blijk van goede wil de "oorlogsbelasting" opschort die de guerrilla opeist van landeigenaars.

    De Standaard,

    Guerrillaleider Rolando Roman verklaarde dat "vrede dichtbij komt", en sprak "volledig vertrouwen in alle sectoren van de Guatemalteekse samenleving" uit.

    De Standaard,

    De Talibaan, die zijn opgeleid in Pakistan en beschikken over een groot aantal tanks en gevechtsvliegtuigen, veroverden dinsdag het hoofdkwartier van de guerrillaleider Gulbuddin Hekmatyar, die in naam premier van Afghanistan is.

    NRC,

    Lam Akol, architect van de heimelijke samenwerking met de regering in Khartoum, is door guerrillaleider Riek Machar uit SPLA-United gezet.

    NRC,

    In het aangrenzende Papoea-Nieuw-Guinea is guerrillaleider Mathias Wenda aangehouden met een aantal medestrijders.

    De Telegraaf,