halsbandbom


halsbandbom 1.0

(recht en misdaad; neologisme)

bom die bij een slachtoffer als een halsband om de hals wordt geplaatst en van afstand of met een tijdmechanisme tot ontploffing kan worden gebracht; halsbom

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een halsbandbom…

is een bom

  • [Plaats] wordt bij het slachtoffer als een kraag of halsband om de hals aangebracht

    Hoofdsemagram: bom


    Algemene voorbeelden


    Een 52-jarige Colombiaanse vrouw en een politieman zijn gisteren om het leven gekomen door een halsbandbom. De vrouw werd slachtoffer van deze nieuwe vorm van terreur omdat ze weigerde afpersgeld aan de linkse guerrillabeweging FARC te betalen.

    http://archief.nrc.nl/index.php/2000/Mei/16/Buitenland/7/Halsbandbom/check=Y,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2000
    Omstandigheden opkomst Het woord kwam op toen op 16 mei 2000 een Colombiaanse vrouw in haar huis werd belaagd door guerrillastrijders van de FARC die een bom om haar hals plaatsten omdat zij weigerde geld aan hun organisatie te betalen. De bom explodeerde terwijl een expert van de politie probeerde deze onschadelijk te maken, waarbij zowel de vrouw als de politieagent omkwamen.
    Benoemingsmotief Het gaat om een bom die als een halsband om de hals/nek wordt geplaatst, vergelijk ook het synoniem kraagbom.
    Bijzonderheden Opvallend is dat dit woord in 2011 niet werd gebruikt toen een soortgelijk explosief door een man om de nek van een Australisch meisje werd geplaatst, maar na enkele uren zonder verdere ongelukken door de politie onschadelijk kon worden gemaakt.