kraagbom


kraagbom 1.0

(neologisme)

bom die bij een slachtoffer als een kraag om de hals of nek wordt geplaatst en van afstand of met een tijdmechanisme tot ontploffing kan worden gebracht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kraagbom…

is een bom

  • [Plaats] wordt bij het slachtoffer als een kraag of halsband om de hals of nek aangebracht

    Hoofdsemagram: bom


    Algemene voorbeelden


    De pizzakoerier Brian Wells was in 2003 voor zover bekend het eerste Amerikaanse slachtoffer van een 'kraagbom'. Hij werd door de politie ingerekend toen hij met twee handlangers een bank overviel. Op dat moment explodeerde zijn kraagbom en kwam Wells om het leven. Tot op de dag van vandaag speculeren media over de vraag of Wells door middel van de bom is gedwongen mee te werken aan de overval of dat het bedoeld was als afschrikmiddel tegen bankmedewerkers en politieagenten.

    http://www.google.nl/#sclient=psy&hl=nl&source=hp&q=kraagbom&aq=f&aqi=g-z1&aql=&oq=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=a05927b751c4b0b3&biw=1116&bih=604,

    'Het meisje is veilig. Dat is het belangrijkste. We hebben haar gered van een zeer ingewikkelde en moeilijke bom,' zei politiewoordvoerder Mark Murdoch. Twee hooggekwalificeerde ontmijners hebben meer dan 10 uur gewerkt om de kraagbom rond de hals van de miljonairsdochter onschadelijk te maken.

    http://knack.rnews.be/nl/actualiteit/nieuws/wereld/meisje-met-bom-rond-haar-hals-is-gered/article-1195076127913.htm,

    Etymologie


    Aard herkomst leenvertaling
    Vroegste datering 2011
    Periode opkomst 2011
    Omstandigheden opkomst Het woord kwam (opnieuw) op nadat op 4 augustus 2011 een Australisch meisje in haar huis werd belaagd door een man die het betreffende explosief om de hals plaatste en een losgeldbriefje achterliet. Nadat zij de politie had gebeld, werd zij na een aantal uur hiervan bevrijd en liep de actie zonder ongelukken af.
    Brontaal Amerikaans Engels
    Vorm in brontaal collar bomb
    Betekenis in brontaal idem
    Benoemingsmotief Het gaat om een bom die als een kraag om de hals of nek wordt geplaatst, vergelijk ook het synoniem halsbandbom.