hangoudere


hangoudere 1.0

((vooral) in Nederland; neologisme)

oudere die vaak in groepsverband buiten of in een supermarkt of winkelcentrum rondhangt, zonder concreet doel anders dan het sociale contact met leeftijdgenoten; oudere die rondhangt; hangbejaarde

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hangoudere…

is een oudere; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] hangt vaak in groepsverband buiten of in een supermarkt of winkelcentrum rond, zonder concreet doel anders dan het sociale contact met leeftijdgenoten
  • [Waardering] wordt niet erg gewaardeerd door andere mensen die boodschappen doen en door de winkeliers

    Hoofdsemagram: oudere


    Algemene voorbeelden


    De Vlaamse gemeente Bredene heeft zoveel last van dronken hangouderen, dat de gemeente een alcoholvrije zone invoert. Een blikje bier openen op het Duinenplein levert een bekeuring op van 250 euro.

    http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/2444049/2011/06/10/Belgisch-bierverbod-voor-hangouderen.dhtml,

    Zorgwekkende berichten in de media over hangouderen die overlast zouden bezorgen in de publieke ruimte vormden [...] de aanleiding tot een onderzoek naar dit verschijnsel. Begin 2008 is het onderzoek afgerond en de conclusie luidt: hangouderen vormen geen maatschappelijk probleem in Nederland. De berichtgeving hierover in de media is sterk overtrokken. Volgens omwonenden en passanten bieden hangouderen een toegevoegde waarde aan het straatbeeld.

    http://www.movisie.nl/smartsite.dws?id=108463,

    Met een artikel over hangouderen in een van de Pekela's denken de heren, of dames journalisten origineel te zijn [...]. Een opgeklopt artikel waarin gewag wordt gemaakt van het feit dat er een samenscholingsverbod voor bejaarden zal worden ingesteld [...]. Winkeliers zouden zich vooral storen aan het feit dat rondhangende ouderen het zicht op hun etalages ontnemen.

    http://hanscke.nl/?e=29,

    Groepjes verveelde 'hangouderen' die het winkelend publiek nauwlettend in de gaten houden. De ondernemers van winkelcentrum De Helling in het Groningse Oude Pekela waren ze meer dan zat. En dus heeft de gemeente Pekela, waar het dorpje onder valt, een samenscholingsverbod voor bejaarden ingesteld.

    http://www.nu.nl/algemeen/518114/winkelcentrum-weert-hangouderen.html,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2005
    Bijzonderheden Het woord is ontstaan naar analogie van het al langer bestaande hangjongere.