oudere


oudere 1.0

iemand die bejaard is, met name iemand vanaf de leeftijd van 65 jaar; bejaarde

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een oudere…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Naast een aangepast zorgaanbod besteedt een aantal gemeenten ook aandacht aan de meer actieve oudere. Vrijwilligerswerk onder ouderen wordt hier en daar gestimuleerd, maar ook sociale activering, sport, cultuur en welzijnsvoorzieningen voor ouderen zijn beschikbaar gesteld.

      http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/118/wd118.pdf,

      "Ouderen hebben juist niet zoveel probleem met een nieuwe munt, omdat ze - zeker als ze voor de oorlog zijn geboren - al zoveel op geldgebied hebben meegemaakt. En je kunt ook niet praten over 'de ouderen', want je hebt ze in alle soorten en leeftijden, elke oudere is anders.

      Provinciale Zeeuwse Courant,

      Bijna tachtig procent van de ouderen is van mening dat grove taal op televisie kinderen negatief beïnvloedt.

      Haagsche Courant,

      De lage werkgelegenheidsgraad van ouderen in België is een algemeen fenomeen: ongeacht het geslacht of het scholingsniveau liggen de Belgische werkgelegenheidsgraden van ouderen ruim onder het Europese gemiddelde.

      http://meta.fgov.be/pdf/pd/nldf29a.pdf,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • allochtone ouderen
      • alleenstaande ouderen
      • zelfstandige ouderen

      Vooral in de grote steden neemt het aantal allochtone ouderen snel toe. Lang is gedacht dat zij op termijn terug zouden gaan naar het land van herkomst. Daarom is er weinig aandacht besteed aan de integratie van deze generatie.

      http://www.minvws.nl/images/VVO-2442838B_tcm10-41695.pdf,

      Het aantal 55-plussers met alleen maar basis- of lager beroepsonderwijs is gedaald naar 21 procent, terwijl het aantal 55-plussers met een diploma van het hoger beroepsonderwijs is verdubbeld en met een universitair diploma zelfs verviervoudigd. Het opleidingsniveau van allochtone ouderen blijft daar ver bij achter.

      http://www.anbo.nl/

      Diefstallen in volle dag, intimidatie en bedreiging door jongeren, onder meer in de bussen en trams. Alleenstaande ouderen durven nauwelijks nog alleen buiten komen, zeker 's avonds niet.

      De Standaard,

      In het sociaal beleid dient specifiek aandacht te zijn voor zelfstandige ouderen met fysieke beperkingen, alleenstaande ouderen met een beperkt inkomen en allochtone 50-plussers die te maken hebben met een cumulatie van problemen.

      http://www.anbo.nl/

      met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


      • dementerende ouderen

      De zorg voor dementerende ouderen moet worden versterkt, onder meer door verbetering van de dagopvangmogelijkheden en professionele ondersteuning van partners en familieleden.

      http://www.sp.nl/partij/theorie/program/eerste_weg_links.pdf

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: in

      • ouderen in bejaardenhuizen
      • ouderen in een verzorgingshuis

      Ouderen in bejaardenhuizen hoeven waarschijnlijk per 1 januari 1997 geen omroepbijdrage meer te betalen. Het bejaardenhuis kan vanaf die datum een soort van collectief abonnement nemen. Staatssecretaris Terpstra (ouderenbeleid) noemde het woensdag tijdens een debat over het ouderenbeleid onwaarschijnlijk dat ouderen na 1997 nog een individuele omroepbijdrage moeten betalen.

      Meppeler Courant,

      Ouderen in een verzorgingshuis moet een volwaardige wooneenheid geboden kunnen worden, die voldoet aan de hedendaagse woonwensen van ouderen.

      http://www.anbo.nl/

      • de ouderen in de maatschappij
      • de ouderen in de samenleving

      S. nam onlangs afscheid bij de ANBO tijdens de voorjaarsvergadering Gewest Drenthe. Hij heeft zich de laatste jaren ingezet voor de ouderen in de maatschappij.

      Meppeler Courant,

      De inkomenspositie van ouderen moet zodanig worden, dat participatie en integratie van ouderen in de samenleving mogelijk is.

      http://www.anbo.nl/

      • ouderen in dienst houden
      • ouderen in dienst nemen

      Een werkgever die ouderen in dienst houdt, profiteert langer van de kennis en ervaring van deze groep.

      http://home.szw.nl/navigatie/rubriek/dsp_rubriek.cfm?rubriek_id=1_id=103_id=27073

      Docenten tussen de 35 en 55 jaar veranderen veel minder van baan, omdat scholen niet graag 'dure' ouderen in dienst nemen en docenten er zelf voor terugdeinzen omdat nieuwkomers vaak als eerste afvloeien zodra er minder uren beschikbaar zijn.

      NRC,

      • ouderen in de leeftijd van 55 tot 64
      • ouderen in de leeftijd van 55 tot 75 jaar
      • ouderen in de leeftijd van zestig jaar en ouder

      In 2010 moet 70% van de bevolking van 15-64 jaar aan het werk zijn, van de vrouwen moet 60% emplooi hebben en 50% van de ouderen in de leeftijd van 55-64 moet aan het arbeidsproces deelnemen.

      http://www.minvws.nl/images/VVO-2442838B_tcm10-41695.pdf,

      Ruim 25% van de ouderen in de leeftijd van 55 tot 75 jaar verhuist van een eengezinswoning naar een flat.

      http://www.ageing.tno.nl/wie_we_zijn/index.html

      Alle ouderen in de leeftijd van zestig jaar en ouder zullen via een enquête worden benaderd of ze belangstelling hebben voor de klussendienst.

      Meppeler Courant,

      in voorzetselgroep


      • voor de ouderen
      • voor ouderen

      Nederland is ook te ver doorgeschoten in de terugtredende overheid; alles aan het individu! Ook het CDA heeft daar schuld aan, met het no-nonsense beleid uit de jaren tachtig. Ex-premier Lubbers heeft dat nu zelf toegegeven. Wij pleiten nu voor een sterke en solide overheid. Ook vinden wij dat er meer kinderbijslag nodig is en meer geld voor de ouderen.

      De Standaard,

      Deze vrij nieuwe vorm van huisvesting en serviceverlening is bedoeld voor ouderen die nog vrij zelfstandig kunnen functioneren, maar toch niet verkiezen om in het eigen milieu te blijven wonen omdat dit niet meer aangepast is of omdat ze zich er onveilig voelen. Serviceflats bestaan uit één of meer gebouwen die functioneel een geheel vormen.

      http://www.seniorennet.be/Pages/Wonen_zorg/service_flats.php

      De cursus 'In de put, uit de put'. Deze cursus is bestemd voor ouderen met depressieve gevoelens. In de cursus komt aan bod hoe je om kunt gaan met dergelijke gevoelens.

      http://www.riaggamersfoort.nl/index.htm

      • respect voor ouderen

      In de opvoedingsdoelen van Marokkaanse ouders nemen religieuze, morele en socialen normen en waarden een centrale plaats in. Goede manieren, gehoorzaamheid en respect voor ouderen staan daarbij voorop, evenals verantwoordelijkheid in morele zin (het rechte pad houden) en in sociale zin (zorgzaamheid voor anderen).

      http://home.wanadoo.nl/nijhofflaan/media/ou_info/s03221.pdf

      met onbepaald voornaamwoord


      • veel ouderen

      Veel ouderen zijn vitaal genoeg om zelfstandig te wonen maar willen uit veiligheidsoverwegingen toch liever dicht bij anderen zijn.

      De Standaard,

      Veel ouderen willen doorwerken. Nederland staat bekend om de jonge 'pensionado's. Veel mensen gaan met 50 of 55 jaar al met (vervroegd) pensioen. Maar het tij keert. Steeds meer ouderen willen blijven werken.

      Provinciale Zeeuwse Courant,

      "Veel ouderen vertelden dat zij een ontmoetingspunt in de wijk misten. Vandaar dat wij hier het Trefpunt hebben ingericht: iedere maandagmorgen kunnen senioren hier terecht voor koffie en een praatje."

      Trouw,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • gehandicapten en ouderen
      • ouderen of gehandicapten

      Henk en Corrie de Groot verzorgen al 28 jaar lang dagvaarten met gehandicapten en ouderen.

      http://www.oranje-verzekeringen.nl/site/gsm/nieuws/02-februari/main2.htm,

      Als aanvulling op andere vormen van dienstverlening is er nu de buurtconciërge. Hij verzorgt klussen die ouderen of gehandicapten niet meer zo makkelijk kunnen doen en waar de vakman niet altijd tijd voor heeft.

      http://www.sdoh.nl/buurtcon.htm

      • jongeren en ouderen
      • ouderen en jongeren

      De voorbije maanden was er nogal wat te doen over het feit dat sommige automobilisten nog moeilijk - of tegen buitensporige tarieven - aan een autoverzekering geraken. Vooral jongeren en ouderen kampen met dat probleem. De verzekeringsmaatschappijen erkennen het probleem dat volgens hen het gevolg is van de doorgedreven segmentering van de markt: goede bestuurders krijgen korting, brokkenmakers moeten meer betalen.

      De Standaard,

      Vakbonden en progressieve belasting zorgen voor de min of meer rechtvaardige verdeling van het geld. Het werk wordt over velen gespreid. Dat doen we door ouderen en jongeren niet te laten werken, en van de werkers de werkweek steeds korter te maken.

      NRC,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen