hartnavigator


hartnavigator 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

navigatieapparaat waarmee cardiologen bij hartoperaties exact hun weg door het hartweefsel kunnen vinden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hartnavigator…

is een navigator

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een navigatieapparaat waarmee cardiologen bij hartoperaties exact hun weg door het hartweefsel kunnen vinden

    Hoofdsemagram: navigator


    Algemene voorbeelden


    Vandaag schrijft de Volkskrant over een nieuw product van Philips Medical Systems, de hartnavigator. De hartnavigator is een hulpmiddel waarmee cardiologen bij hartoperaties exact hun weg door het hartweefsel kunnen vinden. Enthousiast noemt de krant het ding een 'hart tomtom'.

    http://taalbank.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=680:harttomtom&catid=18:platforms&Itemid=26,

    Philips topman Frans van Houten meldt vandaag in een meeting aan de pers dat Philips zich nog meer op innovatie moet gaan richten. Analisten hebben nog niet gereageerd op de uitspraken. "Innovatie is essentieel om een duurzame winstgevendheid te krijgen" aldus de topman. Mede hierdoor gaat Philips haar investeringen in innovaties verhogen. Een recente oplevering uit de divisie cardiologie is een hartnavigator die ervoor zorgt dat ingrepen bij hartziektes minder uitgebreid zijn.

    http://beurscourant.nl/berichten/2011/09/27/10424/Philips+topman+blijft+op+innovatie+hameren,

    Recentelijk kreeg de onderneming in de Verenigde Staten toestemming van de Food and Drug Administration (FDA) voor zijn hartnavigator, een systeem dat cardiologen en hartchirurgen ondersteunt bij operaties waarbij een hartklep wordt vervangen. Volgens Philips is de markt voor dergelijke ingrepen snel aan het groeien en bedraagt de verwachte jaarlijkse samengestelde groei 50%.

    http://www.beurs.nl/nieuws/binnenland/3137141/philips-verwacht-in-2012-zwakke-markt-voor-healthcare-in-europa,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2011