harttomtom


harttomtom 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

navigatieapparaat waarmee cardiologen bij hartoperaties exact hun weg door het hartweefsel kunnen vinden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een harttomtom…

is een navigator

      Algemene voorbeelden


      Harttomtom is natuurlijk een voor de hand liggende metafoor. In deze metafoor functioneert het woorddeel tomtom als een synoniem van navigator. Oorspronkelijk is tomtom – maar dan met hoofdletters gespeld, dus TomTom – de merknaam van een bekende navigator. Die navigator is zo bekend geworden, dat TomTom – maar dan met kleine letters gespeld, dus tomtom – regelmatig in de media functioneert als soortnaam van autonavigators.

      http://www.weideblik.com/site/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=5&Itemid=26&limitstart=410,

      Vandaag schrijft de Volkskrant over een nieuw product van Philips Medical Systems, de hartnavigator. De hartnavigator is een hulpmiddel waarmee cardiologen bij hartoperaties exact hun weg door het hartweefsel kunnen vinden. Enthousiast noemt de krant het ding een 'hart tomtom'.

      http://taalbank.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=680:harttomtom&catid=18:platforms&Itemid=26,

      De toegevoegde waarde van de 'hart-TomTom' van Philips zit 'm in het feit dat het apparaat gegevens van verschillende scans combineert. De Navigator voegt van tevoren gemaakte 3D-beelden afkomstig van een CT-scan toe aan live-röntgenbeelden in 2D die tijdens de operatie worden gemaakt. Met extra aan dat beeld toegevoegde lijnen en gekleurde bolletjes weet de chirurg nog exacter dan vroeger zijn weg te vinden in het hart.

      http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/1852058/2011/02/25/Exact-landen-met-hart-TomTom.dhtml,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2011
      Benoemingsmotief Een tomtom helpt mensen hun weg te vinden; een harttomtom helpt artsen hun weg door het hart te vinden.