hasjhond


hasjhond 1.0

hond die wordt ingezet voor de opsporing van hasj

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hasjhond…

is een hond; is een zoogdier; is een dier

 • [Functie] wordt gebruikt voor het opsporen van hasj
 • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft een reukvermogen dat is getraind op het herkennen van hasj

  Algemene voorbeelden


  Cannabissmokkelaars wikkelen hun handel in eucalyptusbladeren, maar dat werkt niet: de hasjhonden ruiken zowel de eucalyptus als de cannabis en weten dat ze als beloning een heerlijk hondenkoekje krijgen.

  Crisis four, Andy McNab,

  De hasj, in totaal 1.034 kilo, zat verstopt in 251 pakjes. Die waren verborgen achter de laatste zetels en in de bagageruimte van de bus. Om de hasjlucht te neutralizeren, hadden de smokkelaars er een grote hoeveelheid naftaleen bij gestoken. Een hasjhond van de doeane in het Zuidwestfranse grensplaatsje Biriatou liet zich daardoor evenwel niet misleiden.

  De Standaard,

  Je hebt gehoord dat hasjhonden worden ingezet om auto's te doorzoeken, maar je hebt dat nooit meegemaakt, al beweert Doonie dat hij altijd een blik voer bij zich heeft om de honden bij de hasj weg te houden.

  Cherry, Mary Karr,

  hasjhond 2.0

  (beledigend)

  iemand die hasj gebruikt; gebruiker van hasj

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een hasjhond…

  is een persoon

  • [Gedrag] gebruikt al dan niet regelmatig hasj
  • [Waardering] wordt omwille van zijn hasjgebruik vijandig bejegend

   Algemene voorbeelden


   Tijdens de warming-up was werden opmerkingen gemaakt als 'hé, viezerik, langharige provo' en 'hasj, hasj' [...]. In de wedstrijd kreeg ik na een minuut een schop van de back, de zoon van de conciërge van mijn school. Ik viel en had pijn. Ik werd uitgelachen: 'Neem een stickie!' [...]. Ik werd nerveuzer. Bij een volgende tackle wilde ik natrappen, maar gelukkig raakte ik mijn tegenstander niet. Het vijandige publiek joelde 'smerige hasjhond'. Ik draaide me om en loeide de bal woest in het publiek.

   NRC,