heethoofd


heethoofd 1.0

(pejoratief)

iemand die driftig is of snel driftig wordt; iemand die zich (al te zeer) door zijn emoties laat meeslepen; driftig, onstuimig, hartstochtelijk persoon; driftkop; vervolgens ook, met de nadruk op de daden die daarmee gepaard gaan: raddraaier; relschopper

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een heethoofd…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is driftig; is onstuimig
  • [Activiteit of handeling] kan tot gewelddadige handelingen overgaan

    Algemene voorbeelden


    Tijdens een avondje uit kunnen heethoofden wel eens voor hommeles zorgen. Blijf dan uit de buurt van die vechtersbazen en kom er vooral niet tussen. Laat dat over aan buitenwippers.

    http://www.mloz.be/cgi-bin/profnl/profgen.cgi?page=http://www.mloz.be/nl/profil/profil72/profil23.html,

    Toch kan het gevaarlijk zijn om aandelen aan te bevelen waar omzeggens geen handel in bestaat: bij het minste kooporder van formaat kan de prijs ervan kunstmatig de pan uitrijzen. "De jongste tijd zijn er inderdaad nogal wat heethoofden in de weer. Maar dat ligt niet aan mij", verzekert Goossens.

    De Standaard,

    Zestig procent van de Burundische begroting bestaat uit giften en leningen, dus zo'n dreigement zal zeker een grote indruk maken en heethoofden ertoe brengen om van een nieuwe staatsgreep af te zien.

    NRC,

    Het manvolk was vaak morsig en ongeschoren rapalje dat zoop en achter de wijven aanzat, de boel verried om aan het werk te blijven, met hun rare taaltje de Hollandse meiden charmeerde, sluwe en uitgekookte schavuiten die het met de vrouw van de ploegbaas aanlegden, vrouwenrovers, piraten die je verloofde afpakten. Heethoofden, die het ene moment nog bier met elkaar dronken en hard lachten, om het volgende moment bijtend en vechtend over de grond te rollen, elkaar met messen probeerden af te slachten.

    De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

    Vooral actievoerders van de Partij van de Arbeid waren moeilijk in te tomen. De politie liet agenten in gevechtskledij aanrukken om de heethoofden af te koelen. In Kortrijk verzamelden tweehonderd studenten van de Catho-campus in de late namiddag aan het gerechtsgebouw en scandeerden slogans.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • zitten in
    • zitten onder

    Regionale bestuurders hebben gemeld dat er op diverse plaatsen onder de stakers heethoofden zitten die tot gewelddadigheden zouden kunnen overgaan.

    Meppeler Courant,

    "De kritiek in de media maakt mensen steeds kwader en in onze achterban zitten ook heethoofden."

    http://www.novatv.nl/index.cfm?achtergrond_id=128=achtergronden.details

    met koppelwerkwoord


    • een heethoofd zijn
    • heethoofden zijn

    Domela Nieuwenhuis was wat u wilt, een dwaas, een heethoofd, een betweter, maar hij was onmiskenbaar een man, een eerlijk en dapper man.

    Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

    Sicilianen zijn heethoofden, die hun haat niet kunnen bedwingen. Daarom rekenen ze zo vaak onder elkaar af. Een Corsikaan gebruikt alleen geweld als het niet anders kan, maar dan gaat hij ook tot het uiterste.

    Drugs, Jef Geeraerts,

    met adjectief ervoor


    • agressieve heethoofden
    • buitenlandse heethoofden
    • jonge heethoofden
    • onbesuisde heethoofden
    • politieke heethoofden
    • rechtse heethoofden
    • een jeugdige heethoofd

    De uiterst-rechtse stoottroepen stonden vooraan geposteerd, raasden en tierden en gingen vervolgens op signaal over tot de stormloop. Op de hoge berm, normaal gereserveerd voor de plechtige momenten, werden de vlaggendragers aangevallen door deze agressieve heethoofden.

    De Standaard,

    "Een groep buitenlandse heethoofden vindt het blijkbaar belangrijk om - op uitnodiging van bedenkelijke organisaties die zich Vlaams-Nationaal noemen - de officiële ceremonie rond de IJzertoren te ontsieren met geweld en het verkopen van neonazistische lectuur".

    De Standaard,

    Jonge heethoofden ramden de glazen deuren en ramen. De deur ging aan diggelen. Er werden rookbommen naar binnen gegooid. De politie moest de relschoppers met water uiteen drijven.

    De Standaard,

    Hij is blijkbaar een van die jonge, politieke heethoofden zoals er tegenwoordig veel rondlopen.

    Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

    De onbesuisde heethoofden met hun megalomane projecten, in slecht materiaal uitgevoerd, kunnen terecht bij de blaaskaak.

    Het meesterstuk, Anna Enquist,

    Vóór de moord op Rabin schatte de Shin Bet het aantal gevaarlijke rechtse heethoofden op niet meer dan twee- tot driehonderd, verdeeld over een half dozijn groepjes.

    De Standaard,

    Niemand zal ooit volledig kunnen verhinderen dat een jeugdige heethoofd zich een gordel vol springstof laat aangorden om zichzelf én een stel toevallige omstaanders de lucht in te blazen.

    De Standaard,

    • een echte heethoofd

    "We waren bang voor Carlos", zei hij. "Hij was een echte heethoofd, een oncontroleerbare avonturier."

    NRC,

    • de grootste heethoofden

    Bovendien proberen de sociale werkers van de gemeente de grootste heethoofden onder de jongeren te kalmeren om grote rellen te voorkomen.

    De Standaard,

    Het politiebureau waar die gast gevangen zit, is bestormd. De grootste heethoofden hadden een koord bij om het monster op te knopen.

    Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

    • (een) nationalistisch heethoofd
    • een ultranationalistisch heethoofd

    Jeltsin is - bij gebrek aan beter - de held van mensen die zelfs nationalistisch heethoofd Zjirinovski niet genoeg vinden. De nationalistische splinters hebben lang gedubd wie zij zouden steunen: de kommunist-in-sociaal-demokratenkleren Zjoeganov of de ex-kommunist Jeltsin.

    De Standaard,

    Beide kandidaten, allebei met ongeveer een derde van de kiezers achter zich, azen nu allereerst op de stemmen die zijn uitgebracht op generaal Alexander Lebed, op de liberale econoom Grigori Javlinski en op het ultra-nationalistische heethoofd Vladimir Zjirinovski.

    De Standaard,

    • Ierse heethoofden
    • Israëlische heethoofden
    • Luikse heethoofden
    • Waalse heethoofden
    • een Waals heethoofd

    En nu kijken we in het donker zaaltje naar een bijtend stuk van Brendan Behan, naar het leven van Ierse heethoofden, dat voor de gelegenheid op een kartonnen kerkhof wordt uitgeleefd, van neuken tot doodslag, ik zie overal [...] zerken en nog eens zerken, uit mijn keel wurmt een giechel, sst! sissen de omzittenden, te laat, ik krijg een slappe lach.

    Het tranenmeer, Elisabeth Marain,

    De politie had gisteren in Jeruzalem de grootste moeite om Israëlische heethoofden ervan te weerhouden op te marcheren naar het oostelijke stadsdeel, waar de Palestijnen wonen.

    De Standaard,

    Acht minuten voor het officiële einde van de topper stuurde Frans Van Den Wijngaert alle spelers naar de kleedkamer. En precies op dat moment vroeg de speaker aan de Deinze-supporters om het stadion te verlaten langs de hoofduitgang. Verwarring alom. Was de match stopgezet door het gedrag van de Luikse heethoofden? Was doelman Lecomte geraakt? Al snel bleek dat enkele spelers "gepakt waren" door het traangas dat de politie op de herrieschoppers had gespoten.

    De Standaard,

    Ook de in andere culturen gebruikelijke blijmoedige logica van reclameboodschappen is niet steeds vanzelfsprekend; zo prees het Waalse heethoofd José Happart, die geen woord Nederlands kent, enige tijd geleden in een bioscoopfilmpje het Vlaamse televisieweekblad Humo aan; en toen de schrijver Geert van Istendael de kelners van het Brusselse café La Terrasse 'de onbeschoftste van Europa' noemde, vroeg de baas van het etablissement hem beleefd of hij deze tekst op de prijslijst mocht afdrukken.

    NRC,

    Waalse heethoofden dreigden gisteren in de Kamer Wallonië aan te sluiten bij Frankrijk.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: onder

    • heethoofden onder de jongeren

    Bovendien proberen de sociale werkers van de gemeente de grootste heethoofden onder de jongeren te kalmeren om grote rellen te voorkomen.

    De Standaard,

    Voorzetsel: rond

    • heethoofden rond iemand

    Dwaas gemaneuvreer van Washington duwde de heethoofden rond Fidel Castro indertijd al in het vaarwater van Moskou.

    De Standaard,

    Voorzetsel: van

    • heethoofden van linkse garnituur

    'Van de groep der toekomstige intellectuelen, met name de studenten, hebben we evenmin veel te vrezen, met uitzondering natuurlijk van enkele extremistische cellen van heethoofden van linkse garnituur, overigens nauwkeurig opgeslagen in onze databanken, waarmee we in het stadium der lange messen zullen moeten werken ...'

    Drugs, Jef Geeraerts,

    met substantief ervoor


    • een aantal heethoofden
    • een bende heethoofden
    • een groep heethoofden
    • een groepje heethoofden
    • een paar heethoofden
    • een stel heethoofden
    • een tiental heethoofden

    "Het zal moeilijk zijn om de geallieerde operatie door te zetten. Maar onze intenties zijn serieus. Er is daar een aantal heethoofden die een beetje afgekoeld moeten worden. Dat kan, denk ik. Want de bevolking in Joegoslavië is in meerderheid moe van het vechten en de oorlog."

    NRC,

    Ik typte cijfers in hokjes, stuurde oninteressante brieven naar mensen die ik niet kende, zette koffie voor de bende heethoofden met wie ik de werkruimte deelde en vroeg mij elke seconde af wat ik daar in godsnaam deed.

    Slaap!, Annelies Verbeke,

    "Een groep buitenlandse heethoofden vindt het blijkbaar belangrijk om - op uitnodiging van bedenkelijke organisaties die zich Vlaams-Nationaal noemen - de officiële ceremonie rond de IJzertoren te ontsieren met geweld en het verkopen van neonazistische lectuur".

    De Standaard,

    Een groepje heethoofden groeide aan tot een massa, er werden scheldwoorden geskandeerd, een blanke die de vensters sloot omdat het gejouw de feestvierders hinderde was de druppel die de emmer deed overlopen, de dommekracht drong op.

    De stoelendans, Paul Koeck,

    De inquisiteur besloot nog niet te gaan slapen en liep gewoon naakt, met zijn handdoek, langs het spreekgestoelte, zoekend naar een zitplaats, terwijl Trotski zich verweerde tegen protesten uit de zaal. Hij werd uitgemaakt voor lafaard en deed zijn uiterste best om zich van deze blaam te zuiveren. In het gebouw, zo zei hij, zaten een paar heethoofden die tot heel domme dingen in staat waren.

    Je moet niet denken dat ik altijd bij je blijf, Hans Münstermann,

    Het geïsoleerde optreden van een vakbond - en vooral van een paar heethoofden bij die vakbond, zeggen waarnemers - heeft de positie van de ganse vestiging weer een stukje verder ondergraven.

    De Standaard,

    Voor de katholieke nationalisten ligt het hoogtepunt van de historische herdenkingen eerder rond Pasen toen, dit jaar precies tachtig jaar geleden, een stel jonge heethoofden het in Dublin tegen de Engelse bezetter opnam.

    De Standaard,

    Een betoging tegen de oorlogsplannen van de Amerikaanse president Bush, zondagmiddag in Brussel, werd ontsierd door een tiental heethoofden. De - vooral jongere - relschoppers grepen de betoging aan om in de clinch te gaan met de ordediensten en ruiten in te gooien.

    http://www.gva.be/dossiers/-a/abou%20jahjah/betoging3.asp,

    met telwoord ervoor


    • één heethoofd

    Ook na het eindsignaal gedroegen de Brugse supporters zich voorbeeldig. Geen enkele blauw-zwarte fan probeerde over de afsluiting te klauteren. De politiemensen die het terrein afzoomden, moesten niet één heethoofd terugdringen.

    De Standaard,

    Een lachwekkende beslissing, behalve voor de zevenduizend Aalsterse fans van wie er één heethoofd grensrechter Van Lierde raakte met een muntstuk.

    De Standaard,

    met aanwijzend voornaamwoord


    • zo'n heethoofd

    Tina: "Nick is opvliegend net als zijn vader, ook zo'n heethoofd, Ram!" Kris: "Onze dochter liegt, typisch Boogschutter heb ik gelezen."

    http://www.schoolvoorastrologie.be/ARTIKEL.htm

    met onbepaald voornaamwoord


    • enkele heethoofden
    • menig heethoofd
    • sommige heethoofden

    Enkele heethoofden, met een waas van fanatisme voor ogen, bestormden de IJzertoren.

    De Standaard,

    In het openbaar zeiden vertegenwoordigers van de voormalige guerrillabeweging in dat geval in het parlement oppositie te zullen gaan voeren. Menig heethoofd in Renamo zou het echter anders willen.

    NRC,

    Sommige heethoofden in de talkshows op de radio eisten het hoofd van Gray.

    Murfreesboro blues, Mart Smeets,

    Sommige heethoofden braken door de dranghekken en bestormden na de toespraak van Vandenberghe de IJzertoren, alsof het de bestorming van de Bastille betrof.

    De Standaard,

    Enkele heethoofden deden wel een ruit sneuvelen, maar werden uiteindelijk snel tot bedaren gebracht.

    De Standaard,

    Om hun woede te koelen en de stress van de examens van zich af te zetten, hinderden enkele heethoofden de passerende automobilisten.

    De Standaard,

    met eigennaam


    Jeltsin is - bij gebrek aan beter - de held van mensen die zelfs nationalistisch heethoofd Zjirinovski niet genoeg vinden. De nationalistische splinters hebben lang gedubd wie zij zouden steunen: de kommunist-in-sociaal-demokratenkleren Zjoeganov of de ex-kommunist Jeltsin.

    De Standaard,

    Ook de in andere culturen gebruikelijke blijmoedige logica van reclameboodschappen is niet steeds vanzelfsprekend; zo prees het Waalse heethoofd José Happart, die geen woord Nederlands kent, enige tijd geleden in een bioscoopfilmpje het Vlaamse televisieweekblad Humo aan.

    NRC,

    Beide kandidaten, allebei met ongeveer een derde van de kiezers achter zich, azen nu allereerst op de stemmen die zijn uitgebracht op generaal Alexander Lebed, op de liberale econoom Grigori Javlinski en op het ultra-nationalistische heethoofd Vladimir Zjirinovski.

    De Standaard,

    Stasi was bang voor heethoofd Carlos. De vroegere Oostduitse geheime politie, de Stasi, was bang voor de Venezolaanse terrorist Carlos en zijn metgezellen.

    NRC,

    voorafgegaan door als


    • als een heethoofd
    • als heethoofd reageren

    Mannen zijn veel radicaler dan vrouwen afgesneden van zaken die aan de periferie van het bestaan liggen. Niet alleen weten ze niks van de dood, ze hebben er ook geen benul van wat het betekent nieuw leven in de wereld ... zeg maar gerust: te persen. Kennis die ze voor altijd en eeuwig onthouden blijft. Dat gemis houdt ze dom, en daarom grijpen ze naar de wetenschap als ... als een heethoofd naar zijn mes.

    De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

    Natuurlijk zullen er nakomelingen zijn die geen andere invulling van hun jood-zijn weten te bedenken dan als heethoofd te reageren op antisemitische incidenten.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    heethoofd 2.0

    (soms)

    letterlijk genomen: iemand met een heet hoofd; iemand die snel een heet hoofd krijgt; iemand die het warm heeft; iemand die het heet heeft of het snel heet krijgt
    Vooral gebruikt als woordspeling in reclameteksten die betrekking hebben op airconditioning.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een heethoofd…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft het heet of krijgt het snel heet

      Algemene voorbeelden


      Wat doet u in de zomer? Zit u er ook in de zomer graag ontspannen en comfortabel bij? Dan is het lezen van deze bladzijde een eerste stap in de goede richting. Een bladzijde die alle heethoofden omtovert tot koele kikkers. Hier behandelen we immers de oplossingen die airconditioning biedt. U zult snel begrijpen waarom u zich met airconditioning altijd lekker ontspannen voelt bij u thuis en waarom u beter presteert op kantoor of op de zaak.

      http://www.airclima.be/airco_nl.html

      Helm biedt verkoeling voor heethoofden. Voor wie het moeilijk heeft op een motorfiets het hoofd koel te houden, brengt de firma Ress Trading uit Taiwan de definitieve oplossing: een valhelm met airconditioning. Het ding heet Cool Wing en ziet eruit als een normale motorhelm, op het grote verluchtingsrooster aan de achterkant na. De binnenkant van de helm voelt lekker koel aan, ook wanneer het buiten snikheet is.

      De Standaard,