driftkop


driftkop 1.0

iemand die snel driftig wordt; heetgebakerd persoon; driftkikker
Ook als scheldwoord gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een drifkop…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is driftig; is heetgebakerd

    Hoofdsemagram: kop


    Algemene voorbeelden


    Politiekorpsen in het hele land hebben hun handen vol aan heetgebakerde landgenoten die met elkaar op de vuist gaan. Honderden keren per dag moeten agenten uitrukken om de driftkoppen uit elkaar te halen.

    http://www.stichtingbam.nl/Nieuws/Oud/Buren-A.htm,

    Is jouw peuter ook zo'n driftkop? Als je peuter voor het eerst een driftbui heeft, kan dat je enorm verrassen. Misschien ben je even met stomheid geslagen, vooral als het in het openbaar gebeurt. Het is niet uitzonderlijk dat jonge kinderen driftbuien hebben, vooral bij 2-jarigen komen ze nogal eens voor.

    http://www.loes.nl/tips/peuter/opvoeden/is-jouw-peuter-ook-zo-n-driftkop.html

    Vaak werden de Kelten afgeschilderd als barbaars en strijdlustig. Volgens andere volkeren waren het driftkoppen die bij gebrek aan een vijand zelfs tegen elkaar vochten.

    http://www.sigo.be/internetprojecten/kelten/histor2.htm,

    Hoe reageert u op zeurpieten, negatievelingen, doordrammers, driftkoppen of andere lastpakken? Raakt u geïrriteerd of gestresst? Wordt u ongeduldig of kwaad?

    http://www.managementboek.nl/monline/boekeninfo.asp?CODE=901349350097797x=1,

    Van mezelf heb ik achterhaald dat ik een driftkop ben, die fysiek tot het uiterste durft door te gaan.

    http://users.skynet.be/weliswaar/pdf/40/40p1011.pdf

    Ben-Yair beschrijft net als het andere kindermeisje de vrouw van de president als een driftkop en overdreven hygiënisch.

    De Standaard,

    'We beginnen niet opnieuw. Driftkop! Types zoals jij moeten geen messen op zak hebben.'

    https://books.google.nl/books?id=ytzEU8AqPZAC&pg=PT6&lpg=PT6&dq=driftkop+schreeuwde&source=bl&ots=-TAir2MBcH&sig=3hltuREuGrCwHVT2ykWV7yeXF-8&hl=nl&sa=X&ei=lb-3VJqZK6q07Qbow4HQCQ&ved=0CCIQ6AEwATgK#v=onepage&q=driftkop%20schreeuwde&f=false,

    Het meisje met de poppen stil spelend op haar kamer, lezend, dromend, een binnenwereld die met niemand werd gedeeld. En ik zie het andere kind, rebels en opstandig. Opperhoofd van een indianenklub. Vechtend met haar broertje. Driftkop, kattekop, bokkepruik waren de woorden die vielen.

    De schaamte voorbij, Anja Meulenbelt,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een enorme driftkop
    • een onbeheerste driftkop

    Het huwelijk van Frederik en Augusta was erg stormachtig, vooral omdat Frederik een enorme driftkop was.

    https://books.google.nl/books?id=4LdtTX3SFcIC&pg=PA14&lpg=PA14&dq=%22enorme+driftkop%22&source=bl&ots=FBEwKn4nj7&sig=9XXL_cCknQPeB-d0rnoefIlCKKU&hl=nl&sa=X&ei=0L63VIW_B8n2OrnrgLAK&ved=0CD4Q6AEwBg#v=onepage&q=%22enorme%20driftkop%22&f=false,

    Push verhaalt [...] niet het wel en wee van een onbeheerste driftkop of van iemand wiens doen en laten door z'n driftleven wordt bepaald. De roman brengt, in een weinig conventionele, dialectisch gekleurde en hoogst ongrammaticale taal, het bij momenten chaotische, ongestructureerde, verbijsterende en in se galbittere levensverhaal van een opgroeiende tiener, op wie van jongsaf anderen hun driften en humeuren hebben botgevierd.

    De Standaard,

    met substantief ervoor


    • een stel driftkoppen

    Vooral een splinternieuw bedrijfspand of kantoor maakt van zijn brave werknemers maar al te gauw een stel driftkoppen: een voortdurend geprikkelde, opvliegende en vechtlustige soort, zonder enige bescherming blootgesteld aan het verscheurende effect van de nieuwe omgeving, geïntimideerd, uiteengereten en fijngemalen door de wolven die uit de muren komen, wolven met gele ogen, waartegen ieder zich met de uiterste inspanning van zijn krachten verzet.

    Het nietigste, Marie Kessels,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding