heilige mestkever


heilige mestkever 1.0

afbeelding

Bron: Rafael Brix
( CC BY-SA 3.0 )

mestkever uit het Middellandse Zeegebied die vooral leeft van de mest van paarden en kamelen langs de karavaanwegen en daarvan balletjes rolt als reservevoedsel, en die in het Oude Egypte gold als het symbool van de onsterfelijkheid; scarabee

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een heilige mestkever…

is een kever; is een insect; is een dier

  • [Plaats] leeft vooral langs karavaanwegen
  • [Woongebied] komt voor in het Middellandse Zeegebied en Azië
  • [Gedrag] maakt balletjes van mest en gebruikt die om een nest te bouwen of als voer voor de larven, en wordt daarom ook pillendraaier genoemd

    Wetenschappelijke naam: Scarabaeus sacer

    Rijk Animalia; Dieren
    Stam Arthropoda; Geleedpotigen
    Klasse Insecta; Insecten
    Orde Coleoptera; Kevers
    Familie Scarabaeidae
    Geslacht Scarabaeus
    Soort Scarabaeus sacer

    Algemene voorbeelden


    Als je dat onzelieveheersbeestje met een speciale camera bekijkt, sta je versteld over wat je ziet. Hetzelfde geldt voor de heilige mestkever die zijn mestballetje vooruitrolt. Het gaat om meer dan een dierlijke activiteit. We herkennen er het noodlot in, de Sisyfusarbeid.

    De Standaard,

    De Zwitserse psycholoog Karl Gustav Jung (1875-1961) was op een dag in gesprek met een patiënte die hem vertelde over een droom waarin iemand haar een gouden scarabee cadeau gaf. Op dat moment hoorde hij achter zich iets tegen het raam tikken. Het bleek een 'gouden' tor te zijn die veel lijkt op de scarabee, de heilige mestkever van de oude Egyptenaren. Jung opende het raam en overhandigde het beest aan zijn patiënte. De vrouw, die eerst stug en weinig ontvankelijk voor de therapie was, 'opende' zich volgens Jung na het voorval.

    http://www.tekstnuitleg.nl/trivtoeval.html

    heilige mestkever 1.1

    afbeelding

    ( Publiek domein )

    voorstelling van een heilige mestkever of scarabee, vooral in de vorm van een amulet of een ander siervoorwerp

    Algemene voorbeelden


    De broche bevat verschillende bronnen van informatie, die betrekking hebben op de zonnevlekcyclus, die in het sieraad is gecodeerd. De zonneschijf (boven), de scarabee, de heilige mestkever (in het midden) en de halve maan (onder), vormen samen de Egyptische Koningsnaam van Toetanchamon: Neb-Chepru-Re.

    http://www.neb-maat-re.nl/atonmysterie/hoofdstuk.php?page=149