heiligendag


heiligendag 1.0

(religie, mystiek en mythologie)

dag die aan een bepaalde heilige is gewijd; gedenkdag van een heilige

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een heiligendag…

is een dag; is een periode; is een tijd

  • [Geheel] is een deel van de kerkelijke kalender
  • [Functie] dient ter religieuze verering
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gewijd aan een heilige en gaat vaak gepaard met een eigen liturgie; houdt soms, mede afhankelijk van de tijdsperiode of van de plaats, vrijstelling in van werk en school

    Hoofdsemagram: dag


    Algemene voorbeelden


    Sint Nicolaas was een beroemde heilige. Hij was de beschermheilige van [...] van handelaren en van mensen die op een schip voeren [...]. Veel grote middeleeuwse kerken in steden met een haven heten daarom Sint Nicolaaskerk [...]. De feestdag van de Heilige Nicolaas werd zo onze belangrijkste heiligendag. We weten zeker dat zijn feest al in de vijftiende eeuw werd gevierd. Na de Reformatie, in de zestiende eeuw, kregen de protestanten steeds meer invloed. Protestanten kennen geen heiligen en ze probeerden dan ook de verering van hen te stoppen. Met veel heiligen is ze dat gelukt, maar niet met Sint Nicolaas. Die was gewoon veel te geliefd.

    NRC,

    Pinksteren is een christelijke feestdag, de viering van de uitstorting van de Heilige Geest vijftig dagen na Pasen. In de Middeleeuwen is daar een tweede Pinksterdag aan toegevoegd op de liturgische kalender. Zo wortelen ook tweede Kerstdag en tweede Paasdag in de middeleeuwse traditie van liturgische feesten en heiligendagen. Dat waren vrije dagen, waarop niet gewerkt en niet verdiend werd.

    NRC,

    Sommige heiligen zijn belangrijk genoeg om de liturgie van de zondag te doen wijken voor de liturgie van de heiligendag, andere heiligen niet.

    http://books.google.nl/books?id=L7HQv9iKN_QC&pg=PA207&lpg=PA207&dq=%22heiligendag%22&source=bl&ots=JIUU0igt0C&sig=s_es5eVr3duYSdCy7VOEpaOPMNw&hl=nl&sa=X&ei=O2UgU9fcJKXpywOHwIGAAQ&ved=0CEwQ6AEwBjge#v=onepage&q=%22heiligendag%22&f=false

    Naast de landelijke feestdagen hebben veel steden in Italië ook een eigen heiligendag waarop de patroonheilige wordt geëerd. Op deze dag ligt over het algemeen alles plat en als deze dag op een donderdag plaatsvindt wordt ook vaak de vrijdag meegepakt waardoor op de vrijdag ook alles gesloten is. Hieronder hebben we de heiligendag per stad weergegeven. Patroonheiligen: Roma 29 juni San Pietro. Milano 7 december Sant' Ambrogio. Venezia 25 april San Marco [...]. Palermo 15 juli Santa Rosalia.

    http://www.meenemen.nl/naar/Italie/43_feestdagen-itali/,